8.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOperaţiunea „Pământ pentru Ford“

Operaţiunea „Pământ pentru Ford“

ARIS testează piaţa doljeană pentru terenurile dorite de furnizorii Ford. Primele localităţi vizitate sunt Filiaşi şi Caracal. Proprietarii de terenuri se întrec în oferte, intuind că se pot îmbogăţi nesperat peste noapte. Companiile care lucrează pentru Ford caută suprafeţe compacte, cu acces la stradă şi cu posibilităţi de racordare la utilităţi.

 

Patru mari companii furnizoare de componente auto pentru Ford şi-au anunţat intenţia de a-şi deschide fabrici în apropierea Craiovei, a anunţat recent Agenţia Română pentru Investiţii Străine (ARIS). Potrivit acesteia, investitorii caută suprafeţe de teren cuprinse între două şi şase hectare, compacte, fără probleme de contaminare, cu acces uşor la un drum naţional sau judeţean. De asemenea, locaţia trebuie să fie uşor racordabilă la utilităţi (gaz, apă, canalizare, energie electrică) şi, după caz, să aibă acces la calea ferată. Amplasamentul viitoarei fabrici nu trebuie să fie la mai mult de 40-50 de kilometri de Craiova. Reprezentanţii ARIS susţin că au primit răspunsuri negative de la autorităţile locale. „De o bună bucată de timp am transmis solicitările către Consiliul Judeţean Dolj şi câteva primării. Răspunsul a fost că nu există terenuri în proprietatea lor care să răspundă necesarului investitorilor. Primarii din Filiaşi şi Caracal ne-au contactat pentru a ne invita acolo, dar cele două terenuri oferite nu corespundeau cerinţelor“, a precizat Monica Bărbuleţiu, preşedinta ARIS.

Primarii din cele două localităţi menţionate au confirmat discuţiile purtate cu reprezentanţii ARIS. „Au venit nişte domni care spuneau că vor terenuri pentru o firmă din Spania ce produce componente pentru Ford. Au văzut locaţia şi au spus că revin“, a declarat Gheorghe Anghel, primarul din Caracal. Edilul-şef susţine că terenul vizat de investitori este proprietatea Consiliului Local (CL) Caracal.

Chilipir la Filiaşi

Spre deosebire de localitatea olteană, toate terenurile vizate de investitori la Filiaşi sunt în proprietate privată. „Mai multe firme sunt interesate să investească la Filiaşi, aşa încât avem în vedere mai multe locaţii. Există societăţi care vor 500 de metri pătraţi construiţi şi 1.000 – 1.500 de metri pătraţi de teren, dar şi firme mai mari, care doresc de la două la şase hectare de teren. Una dintre locaţii le-a plăcut celor de la ARIS, pentru că terenul este plat, are utilităţile aproape şi are deschidere atât la un drum european, cât şi la calea ferată“, a declarat primarul Nicolae Stăncioi. Locul de care vorbeşte primarul se întinde compact pe şase hectare, chiar la ieşirea din Filiaşi, în dreptul bornei care marchează intrarea în localitatea Ţânţăreni şi judeţul Gorj. Potrivit primarului Stăncioi, raza administrativă a oraşului se întinde dincolo de borna de judeţ, iar proprietarii terenului sunt din Filiaşi. „Am purtat deja primele negocieri cu cei 15 proprietari din zonă. Oamenii vor să vândă terenul motivând cheltuielile mari cu înfiinţarea şi întreţinerea culturilor agricole. Preţurile se încadrează între unu şi trei euro pe metrul pătrat“, a afirmat Stăncioi. La preţurile vehiculate de primar, întreaga suprafaţă nu ar costa mai mult de 180.000 de euro. Având în vedere amplasamentul şi deschiderea, plus faptul că are ieşire la drum european şi cale ferată, este un chilipir pentru un investitor potent financiar.

Mergând pe firul poveştii, am aflat că acei 15 proprietari nu mai sunt, de fapt, 15. Mai mult de jumătate din teren (3,18 hectare) a fost cumpărat în ultimii ani de Ion Şerban, un localnic care are în oraş o mică afacere cu frigidere. Unul dintre cei care i-au vândut pământul este chiar actualul viceprimar, Paul Tudorică. „Am avut un hectar de teren în zonă. L-am vândut în urmă cu câţiva ani lui Şerban, care mi-a dat pe el o combină frigorifică şi două frigidere“, a spus viceprimarul.

Actualul proprietar al terenului, Ion Şerban, s-a supărat foc când a auzit de preţul oferit de primar. „Nu ştiu despre ce este vorba, eu nu am fost la nici o negociere. Cât a zis primarul? Trei euro? Cu trei euro să-l vândă el pe-al lu’ tac-su! Eu sunt în tratative cu o firmă importantă din Bucureşti, căreia i-am cerut 20 de euro pe metrul pătrat. Acum o să cer 50 de euro pe metrul pătrat. Eu sunt în vârstă, nu prea mai am ce face cu banii. Măcar dacă vând pământul să pot să le iau copiilor case şi maşini. Nu mă aplec eu pentru trei euro. Dacă ar fi trei euro, aş cumpăra eu pământul până la Ţânţăreni, că mai am ceva bani puşi deoparte“, a spus Şerban.

Proprietarii saltă preţurile

Posibilii investitori au vizitat mai multe locaţii în Filiaşi. Mai există aproximativ 27.000 de metri pătraţi pe locaţia fostei Întreprinderi de Utilaje şi Piese de Schimb (IUPS) Filiaşi, din care 7.000 de metri pătraţi suprafaţă construită, aflată acum în proprietatea SC Gidazi SRL Filiaşi. „Noi avem teren ocupat cu hale industriale, cu toate utilităţile. Cu o mică renovare şi instalarea utilajelor necesare s-ar da drumul la producţie. Încă nu ne-am gândit la un preţ, pentru că nu avem o presiune să vindem. Dacă vom avea vreo oportunitate, vom face o evaluare“, a declarat Gigi Zimţea, patronul firmei.

Altă locaţie, cu deschidere la calea ferată, se află între TMC şi UM Filiaşi. „Noi putem oferi 10.000 mp de construcţii şi 30.000 mp liberi. Nu ştiu cât costă terenul în zonă. Primarul ştie mai bine. Probabil că doi-trei euro pe metrul pătrat, aşa cum spune el“, a declarat Ilie Popescu, directorul UM Filiaşi. Şi Domarcons Craiova are teren aici, chiar peste calea ferată de staţia CFR. Când a auzit preţul indicat de primar, directorul Domarcons, Dan Dumitru, a început să râdă. „Poate terenul altora să fie trei euro. Eu chiar de la primar ştiu că în zona unde avem noi este 30 de euro/mp“, a spus acesta.

Agenţiile imobiliare dau şi ele un preţ de referinţă mult mai mare decât cel anunţat de primar. „Agenţia noastră a vândut de curând un teren în zonă la preţul de 20 de euro pe metrul pătrat“, a spus un angajat al Agenţiei Carmen. La un preţ mediu de 15 euro pe metrul pătrat, terenul de la marginea oraşului ar valora nu 180.000 de euro, ci 900.000 de euro. Numai Ion Şerban ar băga în buzunar peste 450.000 de euro.

Perspective la Malu Mare

Altă locaţie pretabilă la investiţii se află în localitatea Malu Mare, la câţiva kilometri de Craiova. Furnizorii ar fi mai aproape de uzina Ford, însă, din păcate, preţurile sunt mai mari, iar utilităţile sunt în prezent doar o poveste. Potrivit primarului localităţii, Alexandru Dicu, în viitorul apropiat, zone limitrofe cum ar fi aria magazinului Selgros şi zona comună cu Ghindeni ar putea beneficia în curând de utilităţi din finanţări UE. „Avem mai multe studii de fezabilitate pentru a introduce utilităţi în unele zone, pretabile la investiţii de acest gen. Ulterior, proprietarii îşi pot vinde mai bine terenul. Avem un proiect comun Malu Mare – Cârcea – Ghindeni pentru introducerea de reţea de apă, canalizare şi staţie de epurare, costurile fiind estimate la şase milioane de euro. De asemenea, cu Ghindeni şi Teasc avem alt proiect (estimat tot la şase milioane de euro) pentru a introduce gaze într-o zonă comună şi a construi acolo o groapă ecologică de gunoi“, a declarat Dicu.

Rămâne de văzut dacă aceste proiecte se vor şi materializa şi, dacă da, cum vor influenţa ele preţul terenurilor din zonă. Potrivit primarului, în prezent, terenul se vinde cu 100-150 de euro metrul pătrat. Depinde de zonă, pentru că agenţiile imobiliare dau alte preţuri. „Avem terenuri de vânzare în zona Selgros la preţuri cuprinse între 50 şi 70 de euro pe metrul pătrat“, a informat o angajată a agenţiei Ave Maria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII