9.2 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum se pot finanţa afacerile private

Cum se pot finanţa afacerile private

Companiile pot obţine sume nerambursabile din fondurile structurale pentru producţie, servicii, construcţii, turism, pentru tehnologia informaţiei, pe diverse programe care devin active din luna martie.

Mediul de afaceri privat a fost vitregit în ultimii ani de fondurile europene. S-au încheiat de mulţi ani finanţările PHARE, iar fondurile structurale abia acum devin operaţionale. Prezentăm, în cele ce urmează, toate posibilităţile pe care le are o firmă privată de a accesa banii europeni.

Programul Operaţional Regional (POR), cunoscut şi sub numele Regio, este unul dintre cele finanţate din fonduri structurale şi se extinde pe perioada 2007-2013. „Proiectele în cadrul POR pe acest domeniu de sprijinire a afacerilor pot fi depuse începând din această lună, când se va primi şi ghidul solicitantului“, a spus Marilena Bogheanu, directoarea Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia. Axa prioritară 4 a POR se numeşte „Consolidarea mediului de afaceri regional şi local“ şi este aplicabilă în mai multe domenii. Bugetul total pe regiune este de 111,47 milioane de euro.

 

Domeniile pentru care se solicită finanţare

 

Primul – Domeniul 4.1 – este legat de „sprijinirea afacerilor de importanţă regională şi locală“ şi va fi lansat în luna martie, cu un buget de 38,44 milioane de euro pe regiune, a spus Bogheanu. Concret, se pot obţine finanţări pentru modernizarea şi extinderea de clădiri şi anexe aferente, exclusiv pentru activităţi de producţie şi servicii pentru firme. Societăţile mai pot primi fonduri europene pentru lucrări de construire sau modernizare a căilor rutiere, feroviare ori drumuri de acces către companiile respective. Proiectele trebuie să aibă o valoare de minimum 500.000 de euro şi maximum 25 de milioane, potrivit ghidului orientativ publicat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei. Contribuţia minimă diferă în funcţie de mărimea firmei solicitante. Întreprinderile mari (cu peste 250 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală netă de peste 50 de milioane de euro) din Regiunea Sud-Vest trebuie să contribuie cu cel puţin 50% din valoarea eligibilă a proiectului. Cele mijlocii (între 50 şi 249 de salariaţi şi o cifră de afaceri de până la 50 de milioane de euro) contribuie cu 40% din valoarea eligibilă a proiectului, iar cele mici şi microîntreprinderile au o contribuţie de 30% din valoarea proiectului, restul fiind fonduri europene. Potrivit ghidului amintit, sunt eligibile societăţi comerciale sau cooperative (inclusiv societăţi-administrator), camere de comerţ şi industrie şi asociaţii ce reprezintă mediul de afaceri.

 

Bani pentru microîntreprinderi

 

Domeniul 4.3 din cadrul Regio, denumit „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor“, are un buget pe Regiunea Sud-Vest de 40 de milioane de euro. Programul se adresează numai societăţilor care au activitate de producţie, de servicii sau de construcţii. Contribuţia minimă a firmei solicitante va fi de 30% din valoarea eligibilă a proiectului. Proiectele de finanţare trebuie să pornească de la minimum 20.000 de euro şi ajung până la 500.000 de euro. Agenţii economici din clasa microîntreprinderilor pot cere fonduri europene pentru achiziţionarea de echipamente şi tehnologii noi destinate activităţii de producţie, servicii şi construcţii, pentru cumpărarea de sisteme IT şi pentru construirea, extinderea sau modernizarea spaţiilor de producţie, prestare servicii sau de construcţii. Finanţarea nerambursabilă pentru aceste categorii de societăţi trebuie să se încadreze în „ajutorul de minimis“, adică nu poate depăşi 200.000 de euro primiţi de la bugetul de stat pe parcursul a trei ani fiscali consecutivi.

 

Fonduri pentru turism

 

Alt domeniu major al POR care se adresează mediului de afaceri privat este destinat „modernizării infrastructurii de turism“ (Domeniul 5.2), cu un buget de 46 de milioane de euro. După cum spune ghidul informativ, eligibile sunt şi IMM-urile din turism, pe lângă autorităţile locale. Nu vor fi finanţate pensiunile agroturistice, structurile de cazare de tip familial şi nici unităţile de alimentaţie publică (restaurante, baruri, discoteci), situate în afara spaţiilor de cazare. Firmele din turism pot accesa finanţări pentru: construirea de piscine, ştranduri, terenuri de tenis, minigolf, paint-ball, echitaţie. Se mai pot lua bani europeni pentru construirea de pârtii de schi, pentru crearea de porturi turistice sau debarcadere, amplasate pe lacuri de agrement. Trebuie precizat că nu se finanţează construcţiile noi, decât dacă se extind sau se modernizează cele existente.

 

Alte programe, alte finanţări

 

Programul Operaţional Sectorial (POS) „Creşterea competitivităţii economice“ este altul prin care se acordă fonduri europene, dar este desfăşurat prin Ministerul Economiei şi Comerţului. „Aşteptăm să fie aprobat ghidul solicitantului la Bruxelles, după care POS se lansează şi devine operaţional, adică atunci pot fi depuse proiecte la noi la oficiu“, a spus directorul Oficiului Teritorial Craiova al Agenţiei Naţionale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi a Cooperaţiei, Radu Mirea.

Prin Axa 1 a POS – „Sistem inovativ de producţie“, firmele pot accesa fonduri europene pentru dezvoltarea incubatoarelor de afaceri şi pot obţine banii ca sprijin pentru integrarea societăţilor în cadrul lanţurilor de furnizori. Întreprinderile mici pot primi finanţări europene de 65% din total, iar firmele mijlocii – de 57,5% din costurile eligibile. Axa 2 a POS este destinată cercetării şi dezvoltării. Companiile care desfăşoară cercetare industrială pot primi 80% din fondurile necesare de la UE. Şi investiţiile în infrastructura de cercetare-dezvoltare (laboratoare, centre de excelenţă) pot fi finanţate din banii proveniţi de la UE. Cercetarea industrială primeşte fonduri nerambursabile între 50-80% din totalul costurilor, dezvoltarea experimentală – 20-50%, iar consultanţa pentru IMM-uri – 50%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU