4.2 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandalul Lido, pe masa CEDO

Scandalul Lido, pe masa CEDO

SC Hotel Lido SRL Bucureşti, proprietara Hotelului şi a Casei Lido, a anunţat ieri că a depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) deoarece procesul de retrocedare a hotelului nu a fost echitabil, iar judecătorii nu au fost imparţiali. Totodată, societatea a precizat că se va supune deciziilor definitive şi irevocabile ale justiţiei după epuizarea tuturor căilor de atac şi a menţionat că îşi va recupera prejudiciul de la stat.

 

Proprietara complexului Lido a anunţat ieri că nu se va opune deciziilor justiţiei privind retrocedarea hotelului Lido, chiar dacă aceste hotărâri se bazează pe falsuri depuse de aşa-zişi moştenitori. „Deşi SC Hotel Lido Bucureşti SRL a luat cunoştinţă din dosarele proceselor aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, precum şi din presă, de gravele nereguli şi falsuri depuse de aşa-numiţii moştenitori, societatea Lido Bucureşti SRL doreşte să aducă la cunoştinţă că, în cazul în care va exista o hotărâre definitivă şi irevocabilă, indiferent care va fi aceasta, şi se vor încheia toate formele legale de atac, se va conforma întocmai acestor hotărâri. În cazul în care aceste hotărâri vor fi împotriva SC Hotel Lido Bucureşti SRL, societatea îşi va recupera prejudiciul, daunele şi cheltuielile de judecată, aşa cum este deja hotărât de instanţele judecătoreşti, de la AVAS, Ministerul Finanţelor şi Primăria municipiului Bucureşti“, notează compania într-un comunicat remis ieri presei, precizând că pe rolul instanţelor se află nu mai puţin de nouă dosare. Acestea sunt dosarul nr. 3135/1/2007, care are ca obiect „Contestaţia în anulare a deciziei nr. 2138/8.III.2007“, cu termen la data de 17 martie 2008, dosarul nr. 1129/1/2008, al cărui obiect este „Cererea de revizuire a deciziei nr. 2178/8.III.2008“, cu termen la 30 septembrie 2008, dosarul nr. 1231/1/2008 – „Contestaţie în anulare“, cu termen la 18 septembrie 2008, dosarul nr. 1431/1/2008 – „Contestaţie în anulare“ – cu termen 24 septembrie 2008, „Plângerea penală contra domnului judecător Florin Costiniu, pentru grave abuzuri în serviciu (art. 246 Cod Penal)“, „Plângerea penală contra unui grup de 8 făptuitori intitulat «Asocierea Angelescu – Doru Braia ş.a.», pentru un număr de 9 infracţiuni“. De asemenea, există o „Plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului“, care are ca obiect încălcarea art. 6 (1) din Convenţia privind dreptul la un tribunal independent şi imparţial, încălcarea art. 6 (1) din Convenţia privind dreptul la un proces echitabill, încălcarea art. 6 (1) din Convenţia privind dreptul la un proces într-un timp rezonabil (a se vedea art. 320 Cod Procedură Civilă) şi încălcarea art. 1 (1) din Protocolul adiţional nr. 1 la Convenţia privind dreptul de proprietate şi de folosinţă asupra bunurilor. Alte două dosare aflate pe rolul Judecătoriei Sectorului 1, cu numerele 3518/299/2008 şi 3259/299/2008, au avut termene de judecată la 6 martie, respectiv 13 martie 2008.

„Terenurile şi anexele nu aparţin societăţii“

„Pentru a evita orice neînţelegeri, SC Hotel Lido Bucureşti SRL doreşte să reamintească faptul că proprietarul SC Hotel Lido Bucureşti SRL şi, implicit, al Complexului Lido, ce cuprinde numai Hotelul şi Casa Lido (nu şi terenurile şi anexele în zonă, aşa cum a apărut în unele publicaţii) este în proporţie de 100% SC CHIR SA“, notează comunicatul, subliniind că SC CHIR SA este o societate comercială listată la secţiunea RASDAQ, cu simbolul RCHI, şi are peste 1.700 de acţionari persoane fizice şi juridice. Potrivit reprezentanţilor SC Hotel Lido Bucureşti SRL, documentul a fost remis presei pentru a aduce la cunoştinţa opiniei publice că „orice încercare de denaturare a realităţilor poate duce la cauzarea unor prejudicii grave societăţii, ceea ce va atrage solicitarea de daune-interese“. „SC Hotel Lido Bucureşti SRL doreşte să mai aducă la cunoştinţă faptul că toată această situaţie nu trebuie să aducă prejudicii imaginii, precum şi activităţii hoteliere şi de restauraţie desfăşurate în Complexul Lido şi se va asigura că imaginea realizată din momentul consolidării, restaurării şi renovării capitale, lucrări ce au avut loc din 1993 şi până în prezent pe spezele societăţii noastre, nu va fi afectată, iar activităţile vor decurge într-un mod normal şi civilizat“, se mai arată în comunicat.

Dovezile

Aşa cum am mai scris, actul de „naştere“ al imobilului din b-dul Magheru nr. 5-7, Casa Lido, este datat 30 octombrie 1929, când societatea Lido se angajează să construiască o clădire pe b-dul Brătianu (actualul bulevard Magheru) spunând că va plăti contractul pentru apă şi canal în două rate. Documentul este semnat de Jean Pauker, unul dintre acţionarii de atunci ai societăţii. Un an mai târziu, pe 3 iulie 1930, doctorul Constantin Angelescu semnează un contract cu SC Lido, în care spune că societatea poate construi pe terenul lui. În perioada 1938 – 1944, proprietar al imobilului erau Uzinele Comunale Bucureşti, din 1946 proprietar al imobilului fiind SC Lido…

În 1949, anul primelor naţionalizări, pe 15 august, există o notificare întocmită de Institutul Central de Statistică, adresată Uzinelor Comunale Bucureşti, prin care se face cunoscut că, „de la 1 august 1949, ştrandul Lido din b-dul G-ral Magheru nr. 5-7 a trecut din exploatarea Societăţii comerciale de stat pentru exploatarea hotelurilor şi restaurantelor în folosinţa Institutului Central de Statistică“.

„În consecinţă, vă rugăm a avea în vedere aceasta şi a se aplica tariful legal respectiv, facturându-se pe viitor direct pe adresa ICS-ului“, se arată în document.

Alt act care dovedeşte faptul că imobilul din b-dul Magheru este proprietatea societăţii Lido este „Formularul pentru verificarea şi stabilirea impunerii la taxele de salubritate şi gunoi“, bazele impunerii fiind un imobil cu şase etaje şi o suprafaţă construită de 900 mp. Adresa este b-dul Tache Ionescu nr. 5-7, adică exact sediul din Magheru 5-7, în care funcţionează hotelul Lido.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII