1.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn bucurestean a vindut un loc de casa fara sa fie proprietarul terenului

Un bucurestean a vindut un loc de casa fara sa fie proprietarul terenului

Nici nu visa raposatul Nita Talau din satul Marinesti, comuna Cruset – Gorj, ca, dupa decesul sau intimplat cu multe zeci de ani in urma, descendentii sai se vor lupta pe viata si pe moarte pentru aproximativ 2.000 mp de teren ramas dupa trecerea sa in vesnicie. Cit a trait si-a rinduit la casele lor toti cei cinci copii, iar pe al saselea l-a rinduit Dumnezeu la un loc cu verdeata, la un loc cu lumina… Dumitru Talau, fiul batrinului Nita, a murit la datorie, in 1942, lasind in urma sa o sotie, Ioana, si doi copii minori, Constantin si Nicolita. La scurt timp dupa ce a ramas vaduva, Ioana si-a construit o alta casa, unde s-a mutat impreuna cu cei doi copii. Batrinul ei socru a murit si i-a lasat casa batrineasca si cei aproximativ 2.000 mp teren intravilan, care au devenit obiect de disputa dupa mai bine de 30 de ani de la decesul batrinului.

Facerea de bine…

Andrei Talau, unul dintre cei sase copii ai batrinului Nita, dupa ce a scapat ca prin minune cu viata dintre darimaturile casei distruse de o bomba cazuta din greseala din avion, s-a inteles cu Ioana, cumnata sa, sa locuiasca o perioada in casa batrineasca. Asa s-a si intimplat. Pina in anul 1980, cind s-a stins din viata, Andrei a locuit in casa tatalui sau, care-i fusese atribuita sotului Ioanei. Dupa moartea lui Andrei, fiul acestuia, Ion, si ginerii Dumitru Pirvu si Ion Ene au demolat casa in care a locuit tatal si respectiv socrul lor si au luat materialele de constructie recuperate, comportindu-se ca niste proprietari asupra terenului intravilan. Ioana Talau impreuna cu cei doi copii, Constantin si Nicolita, intrigati de comportamentul rudelor, le-au dat in judecata si au cerut despagubiri pentru pagubele pricinuite prin demolare. In 1982, Ioana si cei doi copii au obtinut de la Tribunalul Gorj o hotarire judecatoreasca favorabila si definitiva.

La o adica, un notar amnezic valoreaza mai mult decit o instanta corecta

La doua zile dupa ce Ioana Talau impreuna cu copiii si-au chemat rudele la Judecatoria Carbunesti, pe 22 iunie 1981, Notariatul de Stat Carbunesti, prin notarul Cezarina Ciobanu, a emis un certificat de mostenitor pentru Talau Ion, in care, din prostie sau neatentie, a uitat sa scrie numele defunctului dupa care s-a facut succesiunea. Dupa cum a fost intocmit certificatul de mostenitor, terenul de 250 mp mostenit de Ion Talau din Bucuresti se afla situat in comuna Cruset – Gorj. Comuna mentionata in certificatul emis de notar are 12 sate, iar terenul de care se face vorbire nu are consemnat in act nici un vecin. Dupa 20 de ani, acest certificat, care din punct de vedere juridic nu valoreaza nici cit o hirtie igienica, a stat la baza unui contract de vinzare-cumparare a unei suprafete de 1.895 mp teren intravilan. De aceasta data, contractul a fost intocmit de vinzatorul Ion Talau din Bucuresti, la notarul public Mircea Dragusin din Craiova. Din contractul de vinzare-cumparare incheiat in 21 septembrie 2000 la notarul craiovean reiese ca Ion Talau declara ca ii vinde lui Oprea Nicolita, fiica Ioanei Talau, un imobil proprietate compus din teren loc de casa de 1.895 mp fara constructii. Bucuresteanul sustine in contractul de vinzare-cumparare ca terenul a fost dobindit de el prin mostenire de la tatal sau, Talau Andrei, conform certificatului de mostenitor nr. 349/1981, eliberat de Cezarina Ciobanu, de la Notariatul de Stat Carbunesti. Daca notarul Dragusin ar fi fost mai mult decit un detinator de stampila, ar fi observat ca certificatul in cauza emis de colega de la Carbunesti in urma cu 20 de ani are mai multe vicii, printre care si acela ca nu se mentioneaza cine-i mortul de pe urma caruia bucuresteanul s-a ales cu mostenirea. In aceste conditii si in lipsa unui titlu de proprietate, notarul ar fi trebuit sa-l trimita la plimbare pe vinzator, mai ales ca onorariul de 300.000 de lei perceput pentru act nu era tocmai suma care sa-l bage-n faliment.

Desi au fost pe aceeasi baricada, mostenitorii Ioanei Talau s-au certat pe avere

Dupa ce Ioana Talau impreuna cu cei doi copii ai sai au cistigat la Tribunalul Gorj despagubirile de la rudele lor, fiul acesteia, Constantin Talau, si-a facut rol la Primaria Cruset, in care si-a trecut averea mostenita de la mama sa. Inainte de deces, batrina ii lasase fiului prin contract de intretinere tot ce-i mai apartinea, deoarece fiicei, Nicolita, ii facuse parte cind o maritase. Dupa aparitia Legii fondului funciar, Constantin Talau spune ca sora sa, Nicolita Oprea, a venit si a cerut sa imparta tot ce a lasat mama lor, desi stia ca batrina o inzestrase la nunta si cu pamint, si cu alte bunuri. Pentru ca nu s-au inteles, s-au certat, moment in care au inceput sicanele. Desi in 1981, Nicolita Oprea participase alaturi de frate la judecata impotriva verilor pentru despagubiri si stia bine cum stau lucrurile, in 2000 a cumparat de la varul bucurestean, Ion Talau, tocmai terenul pe care fusese casa ce produsese incidentul. Este greu de crezut ca dupa ce s-a impacat cu varul sau Ion Talau si a cumparat de la acesta terenul de aproximativ 2.000 mp nu s-a uitat pe actele cu care acesta isi demonstra proprietatea. Cele doua milioane pe care le-a dat varului pentru teren, despre care stia oricum, din familie, ca-i apartinea mamei sale, au facut-o pe hirtie proprietara terenului. Cumpararea a facut-o pe Nicolita adversara fratelui sau in procese care se vor mai derula multi ani de acum inainte. Cert este ca Ion Talau din Bucuresti a putut sa cistige si doua milioane de lei, si sa scape de procesele care vor urma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS