8.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateMetode de prevenire a cancerului mamar

Metode de prevenire a cancerului mamar

Autoexaminarea sânilor în fiecare lună şi o mamografie, după 40 de ani, pot ajuta la depistarea din timp a cancerului de sân.

 

Cauzele apariţiei cancerului mamar sunt insuficient cunoscute. Se presupune că există anumiţi factori care favorizează apariţia cancerului mamar. Cei mai importanţi sunt istoricul familial (mama, sora, bunica, mătuşa bolnavă de cancer), preexistenţa în trecutul medical personal a unor tumori benigne (necanceroase) şi a unor leziuni care se pot transforma în cancer, o secreţie crescută de hormoni estrogeni sau tratamente anarhice şi masive cu estrogeni. Tulburări de ciclu menstrual (menstre lungi, dureroase) şi de ciclu ovarian (avorturi repetate, absenţa sarcinilor, sarcina târzie, peste 35 de ani), expunere prelungită la radiaţii, cancerul ovarian, fumatul, consumul de alcool şi dietele cu conţinut ridicat în grăsimi sunt alţi factori de risc.

Şansa de viaţă

Perioada de supravieţuire din momentul depistării cancerului de sân depinde de precocitatea descoperirii tumorii, de mărimea acesteia şi numărul staţiilor ganglionare prinse (afectate).

Depistarea precoce a cancerului de sân ţine de fiecare dintre noi. Datele statistice arată că, în peste 80% din cazuri, tumoarea este depistată accidental. În această fază, tumoarea este suficient de mare, fapt care întârzie diagnosticul şi tratamentul adecvat.

Autoexaminarea sânului lunar, după menstre, duce la depistarea precoce a cancerului de sân şi la creşterea speranţei de viaţă.

Autoexaminarea sânilor

Pentru o autoexaminare corectă a sânilor, procedaţi în felul următor: vă aşezaţi în faţa oglinzii, puneţi mâna dreaptă pe ceafă, iar cu mâna stângă vă examinaţi sânul drept, cu atenţie, blând, parcurgând fiecare cadran. Dacă împărţiţi, imaginar, sânul, cu două linii perpendiculare, obţineţi patru cadrane. Cel mai frecvent, tumorile apar în partea superoexternă a sânului.

Pentru examinarea sânului stâng, duceţi mâna stângă la ceafă şi cu mâna dreaptă vă examinaţi. Observaţi eventualele modificări şi, după caz, prezentaţi-vă la medic!

 

Care este cel mai bun moment să vă examinaţi sânii?

Pentru femeile în plină activitate sexuală, cu menstruaţie regulată, în fiecare lună, examinarea sânilor trebuie făcută în fiecare lună, imediat după menstruaţie, prin observaţie şi autopalpare (la duş, în faţa oglinzii, în poziţia întins pe spate). Pentru femeile aflate la menopauză, examinarea sânilor trebuie să se facă, regulat, o dată pe lună.

Pentru femeile cărora li s-a aplicat histerectomia, examinarea sânilor e bine să se facă lunar, în cadrul unui examen medical complet.

Dacă, în urma examinării, descoperiţi modificări de aspect şi consistenţă ale sânilor, nu vă speriaţi! Nu toate modificările sunt de natură canceroasă. Pentru orice schimbare faţă de normalul ştiut, apelaţi la medicul de familie, care vă va îndruma.

Şi bărbaţii se pot îmbolnăvi

Printr-o autoexaminare corectă a sânilor pot fi depistate din timp eventuale modificări şi se poate interveni la timp în cazul unor tumori. Se prelungeşte durata de supravieţuire sau chiar se elimină complet agresiunea canceroasă. Mamografia pune diagnosticul precoce în cazul apariţiei unor tumori. Se recomandă ca fiecare femeie, după 40 de ani, să facă examenul mamografic cel puţin o dată la doi ani.

Cu cât stadiul de descoperire a tumorii este mai puţin avansat, cu atât şansele de vindecare prin intervenţie chirurgicală sunt mai mari. Cancerul de sân poate să apară şi la bărbaţi, însă în cazuri mult mai rare. Semnele de alarmă care trebuie să trimită urgent femeia sau bărbatul la medic sunt: prezenţa unui mic nodul la sân, apariţia unei secreţii, scurgeri (care pătează lenjeria) prin mamelon, pierderea conturului regulat al sânului, retracţia mamelonului sau a pielii (aspectul „în coajă de portocală“), prezenţa unor noduli în axilă (de fapt, ganglioni inflamaţi), asimetria sânilor.

Statistici

Deşi 70% din cazuri apar la femeile de peste 45 – 50 de ani, totuşi 20% din cazuri s-au semnalat la femei cu vârste sub 30 de ani.

Aproximativ 50% din cancerele de sân se dezvoltă în cadranul superoextern.

Dr. Mariana Păsărescu, medic primar sănătate publică şi management sanitar

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS