În afară de CV, scrisoarea de intenţie şi interviul de angajare, ca parte a procesului de recrutare, angajatorii utilizează diverse teste de selecţie.
În funcţie de caracteristicile postului şi de cerinţele angajatorului, specialiştii în resurse umane utilizează o serie de elemente pentru a selecta cei mai buni angajaţi. „Evaluarea candidaţilor constă în evaluarea competenţelor profesionale. Se realizează în funcţie de postul vizat şi presupune aplicarea unor instrumente specifice: chestionare profesionale, de aptitudini generale şi specifice, teste“, notează specialiştii unei firme de recrutare pe www.palmer-consult.com. La acestea se adaugă evaluarea competenţelor psiho-individuale. „Folosind o metodologie proprie, fiecărui candidat i se va realiza un profil al personalităţii sale, vizând în special caracteristicile necesare postului de muncă respectiv“, spun specialiştii, care nu uită nici de evaluarea capacităţilor de adaptare şi integrare a candidatului în structura şi cultura organizaţională.
Oferă informaţii multiple despre candidaţi
Pentru a face o evaluare cât mai corectă a candidaţilor, specialiştii în resurse umane utilizează mai multe tipuri de teste. „De cele mai multe ori, angajatorii folosesc teste de selecţie pentru a obţine informaţii care nu se găsesc în CV-urile şi scrisorile de intenţie ale candidaţilor. Acestea oferă informaţii despre personalitate, aptitudini, interese, stiluri de învăţare, alte caracteristici relevante pentru job“, explică specialiştii site-ului www.myjob.ro. La aceste teste participă, în general, doar candidaţii ale căror CV-uri au fost selectate.
Tipuri de teste folosite la interviu
Dacă puteţi afla înainte de interviul de angajare ce tipuri de teste preferă angajatorul, vă puteţi pregăti din timp pentru a le face faţă. „Sunt recrutori care vă anunţă atunci când vă cheamă la selecţia pentru job ce genuri de teste urmează să daţi“, precizează www.myjob.ro. Printre cele mai utilizate se numără cele de inteligenţă (utilizate atât pentru poziţii de execuţie, cât şi pentru cele de top management) şi cele de aptitudini (care măsoară capacitatea de a lucra cu diagrame sau forme tridimensionale, raţionamentul verbal, lucrul cu numerele, dexteritatea manuală/focalizarea). La fel de utilizate sunt testele de cunoştinţe (stabilesc nivelul de informaţii, abilităţi şi felul în care înţelegeţi aceste informaţii) şi cele de personalitate (stabilesc profilul candidatului).
Răspundeţi la cât mai multe întrebări
Pentru a vă asigura că rezultatele acestor teste sunt concludente, specialiştii www.myjob.ro vă atrag atenţia asupra importanţei completării corecte a chestionarelor. „Dacă la un interviu de angajare vi se cere să completaţi un test, înainte de a începe asiguraţi-vă că aţi primit toate informaţiile esenţiale şi explicaţiile cu privire la felul în care să completaţi testul“, vă sfătuiesc aceştia, ei subliniind şi necesitatea de a acorda atenţie fiecărei întrebări. Totuşi, specialiştii spun că la astfel de teste este bine să răspundeţi la cât mai multe întrebări. Sfatul general este de a trece peste cele care vă creează dificultăţi şi de a reveni asupra lor ulterior, în măsura în care vă permite şi timpul.
Nu minimalizaţi importanţa interviului
Testele, indiferent de natura lor, nu sunt însă singurele care contează la un interviu de angajare. Nu minimalizaţi importanţa interviului în sine. „Ca să fiţi o «achiziţie» bună pentru angajator, trebuie să îi arătaţi că sunteţi o «investiţie» bună, o persoană de încredere, onestă, aptă să îşi ducă la îndeplinire atribuţiunile de serviciu“, notează www.elady.ro. Revizuiţi-vă CV-ul şi scoateţi elementele neimportante pentru jobul pentru care candidaţi, îmbrăcaţi-vă decent, pregătiţi-vă, luaţi-vă atitudinea de învingător şi prezentaţi-vă la interviu nu cu mult mai devreme (măreşte stresul), nu mai târziu (faceţi impresie proastă), ci la timp.