Preşedintele Camerei de Comerţ „Oltenia“, Gheorghe Albu, se retrage, iar locul lui este vânat de patru pretendenţi: Constantin Răducănoiu, Ionel Pană, Constantin Mândruleanu şi Ioan Vigaru.
Patru afacerişti intenţionează să obţină, la alegerile de săptămâna viitoare, postul de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie „Oltenia“ (CCIO). Constantin Răducănoiu, directorul sicietăţii Parc Turism, Constantin Mândruleanu, patronul firmei Microcomputer Service, Ionel Pană, fost vicepreşedinte al CCIO, şi Ioan Vigaru, managerul Mercur, sunt posibilii candidaţi la funcţia de preşedinte. Alegerile ar fi trebuit să aibă loc miercuri, 26 martie, dar „nu s-a întrunit cvorumul Adunării Generale a Reprezentanţilor. Din 98 de electori care ar fi trebuit să participe, au fost prezenţi doar 74“, a precizat preşedintele CCIO, Gheorghe Albu. Aşa că noul preşedinte, colegiul de conducere al Camerei şi comisia de cenzori vor fi aleşi pe 3 aprilie.
Răducănoiu e în cărţi
Contactaţi telefonic, trei dintre cei patru posibili candidaţi au menţionat că doar se gândesc să se înscrie la votul pentru postul de preşedinte. Doar un pretendent a declarat clar şi răspicat „da, voi candida“. Acesta este Constantin Răducănoiu (PSD). „Da. Voi candida! Dar nu singur, ci cu firma Parc Turism, la care consiliul judeţean este acţionar. De la consiliul judeţean mi s-a spus că trebuie să particip la această chestiune. Conducerea consiliului mi-a sugerat“, a afirmat Răducănoiu. Acesta neagă faptul că ar fi venit decizia pe linie de partid: „Nu are treabă PSD-ul. Camera de Comerţ nu e o instituţie unde are loc politica“. Toţi ceilalţi posibili combatanţi îi lasă loc liber lui Răducănoiu. Ionel Pană, alt eventual pretendent la funcţia de preşedinte al CCIO, a spus că intenţiona de acum doi ani să candideze, dar acum nu mai este aşa de sigur. Pană (PD-L) acuză că „unii“ dintre candidaţi vor să politizeze Camera de Comerţ: „Mă deranjează că încearcă să se ia o hotărâre politică. Ar fi un semnal negativ pentru mediul de afaceri“. Constantin Mândruleanu a afirmat că „ar fi interesant“ să candideze la şefia Camerei de Comerţ, dar „voi candida în funcţie de ceea ce-mi va spune domnul preşedinte Albu. El este membru fondator al Camerei şi are un cuvânt de spus“. Nici Ioan Vigaru nu s-a decis. „Nu m-am hotărât încă“, a spus scurt omul de afaceri.
Gheorghe Albu se retrage
Preşedintele în funcţie al CCIO nu mai doreşte un nou mandat. „Din raţiuni personale, nu voi mai candida. Am anunţat asta de acum doi ani. Sunt obosit. Am dus un mandat de şase ani, fără să am contract la Cameră. Eu sunt avocat“, a spus Gheorghe Albu. Acesta spune că va susţine la preşedinţia instituţiei „pe acel candidat care are calităţi morale de a conduce Camera de Comerţ, care să fie un lider al mediului de afaceri şi care a condus bine o firmă“. De-a lungul ultimilor ani, Gheorghe Albu a fost contestat de mediul de afaceri local şi acuzat că nu face mare lucru pentru companiile membre. Drept dovadă, sute de firme doljene au decis să nu mai achite ani la rând cotizaţia la CCIO, deci să nu mai facă parte din structură. În prezent mai sunt 604 societăţi care au plătită cotizaţia la zi, după cum a declarat Albu.
Mediul de afaceri dezaprobă Camera
Şeful Camerei de Comerţ susţine că motivele pentru care foştii membri nu mai doresc să colaboreze cu instituţia sunt diverse: „Unii au vrut să fie membri în nu ştiu ce afaceri şi să le dăm noi bani, alţii nu s-au înţeles cu firme străine şi noi nu le-am mai dat recomandări pentru alte afaceri şi astfel că s-au supărat“. Mai mulţi oameni de afaceri care şi-au retras companiile din rândul membrilor susţin că CCIO nu face mare lucru pentru mediul local de business. „Ce face pentru noi Camera de Comerţ la ora actuală? Nimic. Ce rost are să plătim o cotizaţie, care nici nu e prea mică şi să nu primim nimic în schimb?“, susţine unul dintre oamenii de afaceri craioveni supăraţi pe CCIO. Gheorghe Albu a precizat că instituţia pe care încă o conduce „oferă firmelor consultanţă juridică şi de afaceri, facem evidenţe, contracte, proiecte, oferim acte de recomandare. Cotizaţia membrilor este în funcţie de cifra de afaceri, dar din totalul veniturilor Camerei cotizaţiile reprezintă doar 1,2%, aşa că nu are importanţă“.