Dobânzile bancare la depozitele în lei aproape că s-au dublat în câteva luni. Acum avem şi dobânzi de 10% pe an, pe fondul lipsei de lichidităţi a băncilor.
Aproape toate băncile comerciale şi-au majorat, în ultimele luni, dobânzile practicate la depozite. Cele mai mari creşteri s-au înregistrat la dobânzile la depozitele în lei. După ce au „galopat“ dobânzile la credite, ca urmare a politicii Băncii Naţionale a României (BNR) de majorare a dobânzii-cheie, unităţile bancare au decis majorări succesive la instrumentele de economisire. Dacă pe finalul lui 2007, depozitele avantajoase nu depăşeau o dobândă anuală de 5,5-6%, sfârşitul lunii martie vine cu dobânzi care ajung şi la 10% pe an, pentru sume destul de mari ce se depozitează la bănci. Oricum, diferenţa între dobânzile la credite (în medie, de 14%), pe care le încasează băncile, şi cele la depozite (în medie, de 8%), pe care le plătesc deponenţilor, reprezintă veniturile băncilor.
Dobânzi de top
Depozitele care au cele mai mari dobânzi sunt în moneda naţională. Ca o comparaţie, acum câteva luni, dobânzile erau mai mici cu două-trei puncte procentuale. Către sfârşitul lui 2007 şi începutul anului în curs „Depozitul la termen“ de la Raiffeisen Bank avea o dobândă la 12 luni de la 5,75%, până la 7% (la depozite de minimum 40.000 de lei). Acum, acelaşi produs de la Raiffeisen Bank are o dobândă de până la 10%, pentru cei care depun depozite în conturile băncii minimum 40.000 de lei. BCR avea, la 12 luni, o dobândă la depozite de 5,5-6%, iar acum, acestea sunt de 8,5%, la sume de peste 10.000 de lei şi 8,25% – la sume mai mici. La BRD „Depozitul 1000“ era purtătorul unei dobânzi de 7,5%, iar acum, de 8,5% pe an. Banca Transilvania practica pentru produsul „Depozit 210“ (pe 210 zile) dobânda de 8%, care acum a ajuns la 9%.
Avantajaţi de majorările recente de dobânzi sunt acei deponenţi la bănci care au optat pentru dobânda variabilă, în funcţie de evoluţia pieţei. Cei care îşi păstrează economiile în conturile băncilor, dar care au optat pentru dobânzi fixe pierd acum câteva procente. Calculele pe care şi le fac deponenţii nu pot fi exacte din cauză că unele unităţi bancare practică şi comisioane la retragerea dobânzii din cont, în general, de 0,5%. Alte bănci spun clar că nu practică nici un fel de comision la retragerea banilor din contul de economii.
Nevoie mare de lichidităţi
Pe fondul crizei bancare, influenţaţă de peste Ocean, băncile-mamă din străinătate au adoptat politici prudenţiale faţă de cele din România şi sunt reticente în a vira lichidităţi la noi în ţară. „În condiţiile în care băncile comerciale nu se mai pot împrumuta pe piaţa externă, atunci fac rost de lichidităţi de pe piaţa internă, majorând dobânzile la depozite“, a spus Neguţa Ruşinaru, directoare adjunctă de retail al Băncii Transilvania – Sucursala Dolj.