OLT. Toate cele 32 de căsuţe de plasament familial din Olt, care funcţionează sub conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, au fost controlate amănunţit de reprezentanţii Inspecţiei Sociale. Aceştia au ajuns la concluzia că, în proporţie de 95%, ele funcţionează cum trebuie. Pentru micile nereguli, au fost dispuse măsuri ce trebuie duse la îndeplinire în cel mai scurt timp.
Şi Centrul medico-social Caracal a fost verificat de reprezentanţii instituţiei nou-înfiinţate. Concluzia la care s-a ajuns aici a fost că, deşi nu sunt încă îndeplinite toate condiţiile impuse de legislaţia europeană în domeniu, persoanele care sunt internate în acest centru duc un trai decent.
În perioada următoare, inspectorii sociali vor ajunge şi la Centrul medico-social din Corabia, unde, în trecut, au fost ceva probleme legate de lipsa unor specialişti în asistenţă socială sau psihologie. Ca şi în cazul căsuţelor familiale şi al Centrului din Caracal, nici la Corabia inspectorii nu se vor grăbi să dea amenzi pentru eventualele nereguli, ei fiind conştienţi că va mai trece timp până ce aceste unităţi se vor desprinde de statutul de spital şi vor acorda mai multă atenţiei laturii sociale a activităţii lor. „Marea problemă a centrelor medico-sociale este că tind să se considere tot spitale. Nu prea au legislaţie şi nici specialişti în servicii de asistenţă socială. Ele ar trebui să aibă o sală de recuperare, psihologi şi asistenţi sociali cu studii de specialitate, kinetoterapeuţi. La noi în judeţ stăm totuşi mai bine decât în alte judeţe, din acest punct de vedere, dar tot mai avem multe de învăţat. La Centrul din Caracal nu s-au găsit nereguli grave, însă mai trebuie lucrat la partea de asistenţă socială. În perioada următoare vom verifica şi Centrul din Corabia şi vom merge în primul rând pe consiliere, aşa cum am făcut şi în cazul căsuţelor de tip familial“, a spus Marina Stoica, inspectorul coordonator al Inspecţiei Sociale.
Deşi în cadrul instituţiei funcţionează numai patru persoane cu competenţe de control, iar munca depusă de fiecare inspector este colosală, inspectorul coordonator a precizat că echipa sa îşi propune să informeze şi să consilieze toate instituţiile cu atribuţii în domeniul social, pentru ca acestea să ajungă să presteze servicii la standardele europene. Pentru început, amenzile vor fi evitate, însă, dacă se va dovedi că măsurile dispuse în urma controalelor nu vor fi realizate, se va trece şi la sancţiuni.