Pentru că nu şi-au vizat carnetele de rentier, unii dintre beneficiarii rentei viagere din Dolj riscă să piardă cei 50, respectiv 100 de euro la hectar, aferenţi anului 2007.
Potrivit legislaţiei în vigoare, carnetele portocalii de rentier sunt cele care consfinţesc dreptul rentierului şi reprezintă actul de evidenţă a sumelor primite de rentier pe parcursul vieţii. Astfel, pentru a primi banii aferenţi anului precedent, beneficiarii rentei trebuie să-şi ridice carnetele şi să se prezinte apoi în fiecare an la Biroul Judeţean de Rentă Viageră, pentru a le viza. „Mai avem aproximativ 45 de carnete de rentier nevizate. Dintre acestea, 17 sunt carnete deja distribuite. Beneficiarii care nu-şi ridică şi nu-şi vizează carnetele pierd banii“, a declarat Marinela Ungureanu, expertă în cadrul Biroului Judeţean de Rentă Viageră Dolj. Aceasta a precizat că beneficiarii rentei trebuie să vină la Biroul de Rentă în cel mai scurt timp, deoarece distribuirea banilor se va face doar până în luna iunie a acestui an.
Anul trecut, din pricina neavizării carnetelor, 13 rentieri şi-au pierdut banii.
Doljenii au prins gustul rentei viagere
Numărul doljenilor care solicită rentă viageră este, de la un an la altul, din ce în ce mai mare. Dacă în 2005 doar 13 doljeni au solicitat rentă viageră, în 2006 numărul lor a ajuns la 900. În 2007, numărul acestora a crescut cu aproape 18%, ajungând la 1.060 de dosare.
Tendinţa este în continuare de creştere. „De la începutul anului şi până în prezent au fost depuse 270 de dosare, în creştere faţă de anul trecut, când în aceeaşi perioadă au fost depuse 225“, a precizat Marinela Ungureanu. Aceasta a explicat că majorarea se datorează, cel mai probabil, faptului că mulţi au căpătat încredere în program, deoarece au văzut că vecinii lor au primit banii. În plus, unii dintre cei care au arendat terenul au înţeles, în sfârşit, că, odată arendat, acesta rămâne tot al lor“, a afirmat Ungureanu.
Renta nu duce la pierderea pământului
Una dintre cele 18 persoane care încă nu şi-au ridicat carnetele portocalii, astfel încât să-şi poată primi banii aferenţi anului trecut, a spus că a renunţat să ridice carnetul, deoarece îi e teamă că, odată ce va primi banii, îi ia statul terenul. Acest fapt nu este însă adevărat. „Lucrurile ar trebui să fie clare, mai ales că se poate verifica faptul că şi cei care au vândut terenul îşi primesc banii în continuare. Totuşi, mai sunt persoane cărora le este teamă că rămân fără pământ dacă primesc renta“, a precizat Marinela Ungureanu.
Condiţiile de eligibilitate pentru rentă
Potrivit reglementărilor în vigoare, beneficiarii rentei viagere agricole sunt persoanele de peste 62 de ani, care deţin în proprietate până la zece hectare de teren cu destinaţie agricolă, situat în extravilan, şi care vând sau arendează terenul, cu contract de vânzare-cumpărare sau de arendare, înregistrat la primării. Pentru a fi eligibili, după înstrăinarea sau arendarea pământului, aceştia trebuie să păstreze pentru folosinţa proprie o suprafaţă mai mică de 0,5 hectare.
În cazul vânzării, renta este de 100 de euro pe an, pentru fiecare hectar, în timpul vieţii proprietarului, iar în cazul arendării, de 50 de euro pentru fiecare hectar.
Doljenii nu vor să vândă terenul
Cu toate că ar putea obţine mai mulţi bani, în continuare, foarte puţini doljeni acceptă să-şi vândă terenul. „Majoritatea dosarelor de solicitare de rentă sunt depuse în urma unor contracte de arendă. Oamenii aleg această variantă pentru a le lăsa ceva moştenire copiilor“, a spus Marilena Ungureanu.
Arendaşii îi pot ajuta pe rentieri
Pentru a veni în sprijinul rentierilor, reprezentanţii Biroului Judeţean de Rentă Viageră au explicat că aşteaptă să fie contactaţi şi de arendaşi, astfel încât să se deplaseze în satele respective şi să întocmească dosarele la faţa locului. Astfel de acţiuni au avut deja loc la Dunăreni, Cârna, Bistreţ şi Cârcea.