9.2 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsilierii judeţeni, de şapte ani în afara legii

Consilierii judeţeni, de şapte ani în afara legii

Consilierii judeţeni freacă menta la secret. Deşi sunt obligaţi prin lege să ofere rapoarte anuale de activitate, de şapte ani nici un astfel de document nu a fost depus la secretarul judeţului, iar aleşii recunosc faptul că nici nu prea ar avea ce să scrie în el.

 

 

 

Obligativitatea depunerii unor rapoarte de activitate anuale de către toţi aleşii locali a fost stipulată încă din 2001, în Legea administraţiei publice. Potrivit acesteia, secretarul judeţului are sarcina ca, odată depuse, acestea să fie făcute publice. Cum era şi normal, legiuitorul a considerat că, pentru indemnizaţia de 600 de lei pe care alesul o ia în fiecare lună din bani publici, cetăţeanul de rând are dreptul să ştie măcar o dată pe an ce a făcut în consiliu.

 

Secretarul Barbărasă încurcă legile ca pe şosete

 

Deşi depunerea rapoartelor anuale de activitate de către fiecare consilier este obligatorie prin lege, secretarul judeţului, Gheorghe Barbărasă, a declarat ieri că, niciodată în şapte ani, nici un ales nu a depus vreun astfel de document, excepţie făcând preşedintele CJ. De altfel, ar fi fost dificil ca aleşii să cunoască o astfel de prevedere, dat fiind faptul că nici măcar secretarul Gheorghe Barbărasă nu ştie în baza cărei legi trebuie depuse rapoartele. Ieri, înaltul funcţionar public părea convins de faptul că prevederea a fost introdusă în Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, deşi în aceasta nu se face referire la o astfel de obligaţie. În articolul 50, alin. 3 din legea mai sus-amintită se face referire doar la activitatea comisiilor de specialitate ale CJ. „Comisiile de specialitate sunt obligate să prezinte consiliului un raport anual de activitate, care va fi făcut public prin grija secretarului comunei sau al oraşului, respectiv a secretarului general al judeţului sau al municipiului Bucureşti“. Staţi fără grijă! Nici acestea nu au fost întocmite şi depuse la secretar. „Le-am spus la început ce drepturi şi ce obligaţii au. Trebuie să ştie ce conţine Legea nr. 393 cel puţin la fel de bine ca mine“, a spus ieri Gheorghe Barbărasă, care a aflat ulterior cu surprindere că oricare cetăţean are dreptul să ştie ce a făcut alesul său într-un an de mandat în baza Legii nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, nu în a Legii nr. 393.

 

Barbărasă vrea să introducă sancţiuni pentru mandatul viitor

 

Deşi habar nu avea în baza cărei legi trebuie să îi tragă la răspundere pe aleşi, secretarul judeţului a părut ieri dispus chiar să propună introducerea în Regulamentul de Funcţionare a Consiliului a unei sancţiuni pentru consilierii care nu îşi depun anual un rezumat al activităţii în mandatul viitor. Potrivit acestuia, şansele de reuşită ale unui asemenea demers sunt însă minime, întrucât cei care trebuie să aprobe prevederea sunt chiar consilierii. „Eu voi face propunerea de sancţionare a consilierilor, dar comisiile de administraţie publică şi cea juridică trebuie să propună modificarea regulamentului, iar aceasta trebuie votată tot de consilieri“, a mai spus ieri Barbărasă.

 

Raportul de activitate depus de Prioteasa cuprinde şi activitatea lui Dascălu

 

Întrebat care este motivul pentru care nu a făcut timp de patru ani rapoarte de activitate, vicepreşedintele pedelist de la consiliul judeţean, Constantin Dascălu, a declarat că documentul depus de preşedinte în acest sens a fost mai mult decât suficient, cuprinzând şi activitatea celor doi adjuncţi de la consiliu. „Era complet raportul domnului preşedinte şi acolo erau şi acţiunile făcute de noi, aşa că nu am considerat că mai era nevoie“, a spus Constantin Dascălu. Am putea da însă şi altă interpretare celor spuse de acesta, în sensul că în cei patru ani de mandat preşedintele Ion Prioteasa şi-a asumat şi munca depusă de cei doi vicepreşedinţi la consiliu.

Bratu: Nici nu ştiu ce aş fi scris în el

 

Mult mai franc şi cu adevărat dezarmant s-a dovedit răspunsul dat de consilierul PSD Ştefan Bratu la aceeaşi întrebare adresată de reporterii GdS. Acesta a recunoscut că în cei patru ani de mandat nu a făcut decât să ridice mâna în semn de aprobare la toate proiectele iniţiate de şeful său de partid, Ion Prioteasa. „Probabil ne-a spus secretarul Barbărasă că trebuie să le depunem… să vă spun sincer, nu mai ţin minte. Am aflat acum din presă că s-a vorbit de asta referitor la consiliul local. Dar mai ales pe noi, oltenii, trebuie să ne tragă cineva de mânecă să facem ceva. Oricum, nici nu ştiu ce aş fi scris în raportul de activitate, pentru că noi practic doar dezbatem proiectele propuse de aparatul din consiliu. Putem spune doar că am fost prezenţi la şedinţă şi în peste 90% din cazuri am votat pentru, că aşa ne-a cerut preşedintele, care e de-al nostru. Am citit şi proiectele de hotărâri cu două zile înainte… ce pot să spun… mai mult din curiozitate“, a spus consilierul Ştefan Bratu, care a ţinut să precizeze că a depus un raport de activitate în calitate de preşedinte al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII