Primăria Craiova nu a asigurat locuinţe nici măcar pentru un sfert dintre familiile evacuate din casele naţionalizate. Mai nou, foştii chiriaşi la stat au dreptul să locuiască în blocuri ANL. Lista de priorităţi pentru imobilele nou-construite se întocmeşte luna aceasta.
În Craiova, 446 de familii au fost sau sunt în curs de evacuare din casele naţionalizate revendicate de foştii proprietari. Legea obligă primăriile să asigure familiilor respective locuinţe, după ce ele notifică acest lucru la municipalitate. Edilul-şef al Craiovei, Antonie Solomon, a declarat că primăria a acordat locuinţe doar pentru mai puţin de un sfert dintre evacuaţi. Mai mult de 300 de familii aşteaptă să primească de la municipalitate o locuinţă. „Am cumpărat de pe piaţa liberă 30-40 de apartamente şi am mai acordat locuinţe din fondul nostru de stat, acolo unde au mai rămas libere. Dar nu mai avem bani să cumpărăm apartamente. Pe piaţă costă aproape trei miliarde (lei vechi – n.r.) unul. Avem o cerere mare de locuinţe în Craiova“, a declarat Solomon.
Locuinţe ANL pentru evacuaţi
Primăria Craiova precizează că un act normativ prevede ca 20% din locuinţele nou-construite în sistemul ANL să fie repartizate familiilor evacuate din casele naţionalizate. Municipalitatea anunţă că lista de priorităţi va fi stabilită luna aceasta: „Pentru familiile evacuate sau în curs de evacuare, lista de priorităţi va fi întocmită în luna aprilie 2008. Repartizarea se face din fondul special constituit conţinând 20% din locuinţele pentru tineri destinate închirierii (ANL)“. Primarul urbei afirmă că urmează să fie construite 252 de locuinţe ANL, din care 126 ar trebui date în folosinţă în 2008. Acest lucru înseamnă că 50 dintre cele care se vor construi în zona Potelu sunt destinate chiriaşilor evacuaţi din casele naţionalizate, dar numai 25 de astfel de familii vor primi anul acesta casă de la primărie.
Potrivit municipalităţii, repartizarea locuinţelor pentru familiile evacuate se face pe baza Hotărârii Consiliului Local (HCL) nr. 470/2007 privind stabilirea ordinii de prioritate în soluţionarea cererilor de locuinţe destinate închirierii persoanelor şi familiilor evacuate (sau în curs de evacuare). Hotărârea respectivă prevede că au acces la o locuinţă închiriată de la primărie persoanele care îndeplinesc toate criteriile enumerate: sunt titulare ale contractului de închiriere (al casei revendicate), nu deţin altă casă, nu au înstrăinat o locuinţă după 1 ianuarie 1990, nu au beneficiat şi nu beneficiază de sprijinul statului în credite şi execuţie pentru realizarea uneia, nu deţin, în calitate de chiriaşi, altă locuinţă din fondul locativ al statului. În calcularea punctajului la fiecare dosar primăria va ţine cont dacă familia este deja evacuată sau în curs de evacuare, de numărul de copii, de venituri şi chiar de vechimea cererii.
În acelaşi timp, împărţirea apartamentelor ANL între tinerii nevoiaşi care aşteaptă de ani buni o locuinţă şi familiile evacuate scade şi mai mult şansa primilor de a beneficia curând de o casă de la primărie.
Bani pentru apartamente noi
Guvernul a alocat în ultima şedinţă 50 de milioane de lei primăriilor pentru a construi locuinţe noi, destinate numai persoanelor evacuate din casele naţionalizate. Numai că pentru a putea fi alocaţi de la guvern banii, autorităţile locale trebuie să pună la dispoziţie terenuri şi utilităţi, spunea zilele trecute ministrul dezvoltării, Laslo Borbely, care făcea apel către primării „să vină cu terenul pe care se vor construi aceste locuinţe“.
Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a spus că este un cerc vicios din cauză că terenul poate fi cumpărat abia după ce se alocă fondurile: „Sunt nişte legi strâmbe. Mai întâi să dea ei banii ca să putem noi să cumpărăm teren după aceea. Dacă alocă fondurile, atunci primăria cumpără cât teren este nevoie. Facem tot posibilul şi cu utilităţile, dar nu putem până nu vedem fondurile alocate“. În prezent, municipalitatea nu ştie câţi bani îi vor reveni Craiovei de la guvern pentru construirea de locuinţe destinate familiilor evacuate din casele statului retrocedate proprietarilor de drept.