15.9 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjElevii din Valea Mare, scosi la mers fortat de firma Confort

Elevii din Valea Mare, scosi la mers fortat de firma Confort

• Trustul care se face ca repara scoala pe banii Bancii Mondiale a incercat sa deruleze afaceri cu primarul • Copiii vor fi nevoiti sa mearga trei kilometri pe jos pina la cea mai apropiata scoala

Scolile gorjene care au beneficiat de reparatii pe banii Bancii Mondiale intimpina mai mari dificultati in a-si deschide portile la inceputul noului an scolar. Dupa Colegiul National „Spiru Haret“, unde lucrarile au fost mult intirziate, existind riscul ca elevii sa fie chemati la scoala pe 1 octombrie, o alta scoala din Gorj va ramine inchisa pe 16 septembrie.

La scoala din Valea Mare, comuna Runcu, lucrarile sint efectuate tot de firma CONFORT din Galati, ca si la „Spiru Haret“. Si de aceasta data, termenul de finalizare, care fusese stabilit pentru 1 septembrie, a fost depasit. Mai mult decit atit, stadiul lucrarilor arata ca acestea s-ar putea prelungi cu citeva luni. Reprezentantul firmei a incercat chiar sa obtina gratis lemne de la primar.

Lucrarile de reparatii au inceput la scoala din Valea Mare in luna mai a acestui an, urmind a fi terminate, conform contractului, la 1 septembrie.

Pentru renovarea acestei scoli, Banca Mondiala a acordat 70.344 de dolari. Licitatia a fost cistigata tot de firma CONFORT din Galati, ca si in cazul Colegiului „Spiru Haret“ din Tirgu Jiu. Subantreprenor a fost aleasa firma ROFRACO din Hurezani.

La data la care lucrarile trebuia terminate, executantul a mai cerut un ragaz de doua saptamini, promitind ca elevii vor putea intra in scoala cel tirziu la 1 octombrie. Stadiul lucrarilor infirma insa aceasta promisiune. Jumatate din scoala nu are acoperis, clasele nu au podele, tavan si nici geamuri. Scoala si curtea sint pline de gramezi de moloz si caramizi.

Materialele de constructie sint luate pe datorie

Principalul vinovat pentru intirzierea lucrarilor este firma CONFORT, care nu da banii necesari pentru executarea lucrarilor si achizitionarea materialelor.

„Am executat 70% din lucrari si nu am primit inca banii pentru ce am facut. Materiale luam de unde apucam, pe datorie“, a spus Ion Tundrea, seful de santier. Acesta spune ca in cel mult doua saptamini scoala va fi gata, dar in acelasi timp recunoaste ca nu are nici unul din materialele care i-ar trebui pentru continuarea lucrarilor.

„Ne trebuie rigips pentru tavan, iar tigla am luat-o pe datorie. Ne-ar mai trebui si niste geamuri. Trebuie sa mai facem zugravelile interioare si exterioare, mai avem nevoie si de timplaria de lemn, pardoseala de gresie si WC-ul ecologic din curte“, a spus seful lucrarilor.

Lucrarile s-au facut cu forta de munca necalificata

Primarul localitatii Runcu, de care apartine Scoala din Valea Mare, spune ca, dupa modul in care evolueaza lucrarile, acestea nu vor fi gata nici pina in primavara viitoare. Nicolae Caramete a precizat ca pe reprezentantul firmei care este responsabila de lucrari l-a vazut doar de citeva ori prin comuna. In plus, acesta a incercat sa obtina gratis lemne de la primarie pentru continuarea lucrarilor.

„Le trebuia niste capriori, sa le dau eu gratis. Reparatiile nu sint problema noastra, nu ne-a cerut nimeni parerea. Eu i-am ajutat cit am putut“.

Primarul spune ca oamenii care beneficiaza de ajutor social au efectuat orele de lucru, ajutind la repararea scolii. Firma care face lucrarile a apelat insa la acestia si in afara orelor stabilite de primarie.

Unul dintre cei angajati cu ziua, Vasile Vitejanu, de profesie lacatus mecanic, se afla pe santier chiar in momentul vizitei noastre.

„Ajut si eu cu ce pot, doar citeva zile. Am sotia bolnava si nu-mi ajung banii din ajutorul social“, a spus barbatul. Elevii care ar fi trebuit sa vina pe 16 septembrie la Scoala din Valea Mare vor merge trei kilometri pe jos pina la liceul din localitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS