Usturoiul este o plantă folosită din vechime atât ca un condiment, cât şi în tratamentul diverselor boli, datorită substanţelor nutritive, vitaminelor şi enzimelor pe care le conţine. Alicina, principiul său activ, este extrem de eficientă în combaterea infecţiilor, numeroase studii demonstrând efectele benefice ale consumului de usturoi în tratamentul infecţiilor bacteriene şi virale.
Usturoiul (Allium sativum) este membru al aceleiaşi familii de plante din care face parte şi ceapa. Planta are aproximativ 70 cm înălţime şi frunze lungi, înguste şi plate, ca ale ierbii. Usturoiul are un bulb central, în formă de ou, şi 12 laterali, numiţi „căţei“. Florile sunt alburii şi sunt grupate într-un cap globular sau umbrelă.
În alimentaţie şi în tratamentul naturist se foloseşte bulbul, care conţine alicină, compuşi sulfuraţi, minerale, enzime, proteine, vitaminele B şi C, aminoacizi, uleiuri volatile şi lipide.
Alicina reduce simptomele răcelii
Aroma usturoiului se datorează alicinei, substanţă care are numeroase efecte benefice pentru sănătate. Aceasta are importante proprietăţi antibacteriene, recomandându-se consumul de usturoi în cazul infecţiilor cu stafilococi, streptococi sau salmonelă.
Un studiu efectuat la Garlic Information Centre din East Sussex a demonstrat că alicina contribuie la reducerea simptomelor unei răceli, luptă împotriva infecţiilor virale şi grăbeşte perioada de vindecare a unei viroze. S-a demonstrat că persoanele care au consumat usturoi s-au îmbolnăvit mai rar sau s-au refăcut mult mai rapid după boală, comparativ cu celelalte.
Proprietăţi anticoagulante
Câteva studii recente au demonstrat că alicina are importante proprietăţi anticoagulante, consumul de usturoi prevenind formarea trombilor (astuparea unui vas de sânge cu cheaguri). Alicina este distrusă dacă usturoiul este gătit, de aceea se recomandă consumul de usturoi crud pentru a se obţine efectele maxime. De asemenea, consumul a unu-doi căţei de usturoi crud pe zi scade nivelul colesterolului şi al trigliceridelor din sânge, prevenind apariţia bolilor cardiovasculare.
În tratamentul reumatismului, se recomandă consumul a unu-doi căţei de usturoi amestecaţi cu miere în fiecare seară, timp de câteva zile.
Anticancerigen
Siropul de usturoi este un remediu popular pentru astm, tuse şi răguşeală, datorită proprietăţilor expectorante. Acesta se obţine prin zdrobirea căţeilor de usturoi curăţaţi, adăugându-se apoi oţet şi zahăr, până la stadiul de sirop.
Cercetătorii de la Institutul Naţional de Studiu al Cancerului din SUA au demonstrat că 5-6 g de usturoi consumate zilnic scad riscul de cancer de prostată cu mai mult de 50%. Proprietăţile anticancerigene ale usturoiului sunt datorate compuşilor sulfuraţi, din care face parte şi alicina. De asemenea, s-a constatat că incidenţa cancerului pulmonar este mai scăzută la fumătorii care consumă usturoi. Din nou, importantă este alicina, care înlătură o parte din efectele adverse ale fumatului.
Important
Nu se recomandă consumul de usturoi în cantităţi foarte mari, deoarece poate cauza iritarea tubului digestiv. Deoarece usturoiul poate interfera cu acţiunea anticoagulantelor, nu este indicat consumul lui înaintea unei operaţii. Unele persoane pot prezenta alergie la usturoi, manifestată prin febră, dureri de cap şi iritaţii la nivelul pielii.
Mirosul de usturoi se înlătură consumând miere, pătrunjel crud sau mere.