11.7 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSNLO, jucată la bursa lichidatorilor

SNLO, jucată la bursa lichidatorilor

Peste 56 de milioane de euro. La atât a renunţat statul român pentru a rămâne proprietarul SNLO. „Tranzacţia“ a fost intermediată de lichidatorul Rovigo Bucureşti, care a renunţat să scoată acţiunile pe piaţa liberă, pentru a le valorifica şi a-şi încasa comisionul. Rovigo are legături interesante cu actualul ministru al finanţelor, Varujan Vosganian.

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) a rămas în proprietatea statului român printr-o „tranzacţie“ care a avut loc între firma de lichidare judiciară, Rovigo SPRL Bucureşti şi Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF). Rovigo SPRL este lichidator provizoriu al societăţii falimentare de Închidere-Conservare Mine (ICM) SA – care preluase pachetul majoritar de 65,89% din capitalul social al SNLO, în contul creanţelor de 210 milioane de lei pe care le avea de recuperat de la producătorul de cărbune. Prin Legea nr. 243/2005, creanţele cu pricina au fost trasformate în acţiuni, iar apoi au fost predate prin protocol (înainte ca ICM să intre în faliment) către MEF.

Ulterior, a intervenit falimentul ICM, care avea datorii de aproximativ două miliarde de lei către creditori (din care 1,9 miliarde către bugetul de stat). Cum societatea falimentară nu mai avea nimic în patrimoniu, lichidatorul numit de judecătorul sindic la acea dată, firma craioveană BNP Consult, s-a îndreptat către creanţele pe care ICM le avea de recuperat, inclusiv cele transformate în acţiuni. În consecinţă, BNP a cerut instanţei anularea transferului de acţiuni SNLO de la ICM la MEF, pentru a le putea valorifica. Lichidatorul a obţinut anularea protocolului, printr-o hotărâre a Tribunalului Gorj (nr. 1.552/2007), însă MEF a făcut recurs la Curtea de Apel Craiova.

 

O tranzacţie de 56 de milioane de euro

 

Între timp, însă, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a organizat o selecţie de oferte pentru desemnarea lichidatorului definitiv al ICM, câştigătoare fiind desemnată Siomax Târgu Jiu. BNP a făcut recurs, procesul aflându-se şi acum pe rol. Provizoriu, MEF a desemnat ca lichidator societatea Rovigo SPRL Bucureşti.

Interesant este că, în loc să urmărească profitul (mai ales că este lichidator provizoriu) şi să continue procesul de executare a acţiunilor – din care obţinea un procent de 0,89% (adică peste 560.000 de euro) -, Rovigo a încheiat o tranzacţie cu MEF prin care renunţa la proces. Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova nu au avut decât să ia act de hotărârea adoptată de cele două părţi. MEF se găseşte într-o situaţie inedită: prin ANAF, ministerul este creditor al ICM SA – de la care nu mai are de executat decât creanţe sau pachete de acţiuni; prin tranzacţia efectuată, MEF este proprietarul acţiunilor SNLO, pe care ar fi trebuit să le execute.

„Statul este acum acţionar majoritar, iar restul nu ne mai interesează. Prin această tranzacţie, presupusa datorie a SNLO către ICM SA, în valoare de 210 milioane de lei, s-a stins. În contul datoriilor, ICM preluase 65,89% din capitalul social al SNLO, pe care l-a transferat apoi către MEF, prin protocol“, a spus Eugen Davidoiu, directorul general al SNLO. Ce a realizat statul: a păstrat în proprietate pachetul majoritar de acţiuni de la SNLO şi a pierdut 210 milioane de lei (56,75 milioane de euro), care puteau intra în bugetul de stat.

 

Vosganian, ajutat de prieteni

 

Sindicatele de la SNLO au obţinut recent mai multe drepturi de natură salarială, ceea ce face ca salariul mediu pe unitate să fie, de la 1 aprilie 2008, de 1.000 de dolari. Potrivit directorului Davidoiu, bugetul aprobat pentru anul 2008 se ridică la 1,19 miliarde de lei, din care 297 de milioane de lei reprezintă fondul de salarii. Profitul brut estimat pentru acest an este de 12,57 milioane de lei. Directorul Davidoiu spune că măririle salariale sunt consecinţa unui buget echilibrat. În 2007, profitul brut realizat a fost de 24 de milioane de lei. Nu acelaşi lucru se poate spune despre clienţii SNLO, care reclamă că materia primă livrată este cu 30% mai scumpă faţă de costurile reale de producţie. Cine este însă Rovigo Bucureşti, firma care a scăpat faţa ministerului? Aceasta este coordonată de avocatul Vasile Deleanu, despre care presa a scris că înainte de 1989 a lucrat ca ofiţer sub acoperire la ICE Vitrocim, fiind în această calitate ofiţerul căruia „Felix“, Dan Voiculescu, îi dădea note informative. Deleanu mai este mâna dreaptă a preşedintelui Arin Stănescu la Uniunea Naţională a Practicienilor în Reorganizare şi Lichidare (UNPRL) din România. Arin Stănescu a fost asociat cu 15% în societatea Euroeconomic SA, alături de actualul ministru Varujan Vosganian, care deţinea 35% din firmă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS