13.6 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePalatul Parlamentului a doborât trei recorduri mondiale în Guiness Book

Palatul Parlamentului a doborât trei recorduri mondiale în Guiness Book

Palatul Parlamentului este cea mai mare clădire administrativă, cea mai masivă, dar şi cea mai costisitoare. Toate aceste recorduri sunt cuprinse de ieri în Cartea Recordurilor.
Casa Poporului este una dintre cele mai admirate, blamate, dar şi controversate construcţii din România. Mulţi s-au întrebat care este rolul şi utilitatea ei. L-am aflat la 19 ani de la revoluţie – a fost găzduit cel mai grandios summit NATO. Dacă până la Bucureşti organizatorii aveau o problemă cu spaţiile necesare summitului, la Bucureşti încăperile sunt suficiente pentru a organiza 10 astfel de summit-uri în simultan.
În primii ani după revoluţie, Casa Poporului a devenit, cel puţin pentru români, cea mai detestată clădire, simbolul înspăimântător al unui regim depresiv. Cineva a propus chiar dinamitarea uriaşei clădiri, pentru a o şterge nu numai din peisaj, ci şi din memorie. Giganticul cub de granit din inima Bucureştilor a inspirat filme şi poveşti, a născut o întreagă mitologie a terorii, vorbind despre zidari sacrificaţi la temelii. Istoria s-a dovedit insă, încă o dată, ironică.
Simbolul absolut al totalitarismului a devenit sediul Parlamentului, principala instituţie a democraţiei. Şi pentru ca transformarea să fie completă, cea mai mare clădire comunistă a ajuns să găzduiască Summitul alianţei Nord Atlantice. O alianţă construită tocmai pentru a luptă împotriva comunismului. Iar de ieri, Palatul Parlamentului apare de ieri în Cartea Recordurilor nu odată, nu de două ori, ci de trei ori.
Mii de tone de cristal, marmură şi lemn au fost aduse din ţară pentru construcţia palatului cu holuri abundent ornamentate, coridoare întortocheate, pasaje secrete şi buncar antiatomic. La ridicarea giganticei cladiri au lucrat peste 20.000 de oameni aduşi din toata ţara. În proiectul iniţial nu exista instalaţie de gaze, pentru că Ceauşescu se temea de o explozie.
Palatul Parlamentului este şi cea mai scumpă clădire administrativă din lume. La nivelul anului 2006, costurile de construcţie au fost evaluate la patru miliarde de dolari. Oricum, fosta casă a poporului a fost gazda ideală pentru cei peste 3000 de oficail şi 3500 de jurnalişti sosiţi la summit-ul NATO. De fapt, organizatorii spun că aveau suficiente încăperi cât să găzduiască 10 summit-uri simultan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU