4 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎntârzieri pe piaţa creditelor

Întârzieri pe piaţa creditelor

Clienţii bancari aşteaptă mai mult timp aprobarea unui credit ipotecar sau de nevoi personale cu bunuri puse garanţie. Unii bancheri spun că măsurile au legătură cu înăsprirea creditării, alţii susţin că se gestionează mai bine riscurile.

Cine contractează un credit ipotecar sau unul de nevoi personale cu garanţie va avea de aşteptat ceva mai mult decât de obicei până când îi va fi aprobat dosarul de împrumut. Aceasta, din cauză că mai multe bănci craiovene nu mai aprobă creditele mari la nivel local, ci transmit dosarele către centralele din Bucureşti, care iau deciziile. Unii bancheri spun că s-au luat deciziile de a se aproba din nou dosarele în Capitală, din cauză că a crescut dobânda de politică monetară şi s-au înăsprit condiţiile de creditare. Alţii spun că a crescut numărul rău-platnicilor şi decizia s-a luat de la Bucureşti, pentru a avea cunoştinţă de toate împrumuturile de un anumit tip. „S-au înăsprit condiţiile de creditare, iar împrumuturile ipotecare se aprobă din nou la Bucureşti. De aceea durează mai multe zile până se aprobă un dosar“, a spus reprezentantul unei bănci craiovene. Efectul benefic apare pentru bănci, deoarece riscurile sunt gestionate mai bine. În acelaşi timp, defavorizaţi sunt cei împrumutaţi, pentru că aşteaptă mai mult timp răspunsul de la unitatea bancară. Pentru sumele ce depăşesc un prag (de exemplu, 10.000 de euro), clienţii mai multor bănci aşteaptă răspuns de la Bucureşti, indiferent de tipul creditului dorit. Unele credite sunt aprobate în două-trei zile, cum ar fi cele de nevoi personale fără ipotecă, iar împrumuturile ipotecare şi imobiliare se aprobă acum în una-trei săptămâni, în funcţie de bancă.

 

Cadastrul întârzie dosarele

 

Alţi bancheri susţin că „uşoarele“ întârzieri în acordarea creditelor ipotecare şi imobiliare decurg din relaţia cu colaboratorii. „Oficiul de Cadastru a mărit perioada în care se poate obţine extrasul de carte funciară de la una la trei zile. Tot trei zile durează şi înscrierea ipotecii. De aceea, clienţii aşteaptă mai mult aprobarea unui dosar“, a spus alt bancher din Bănie. În urmă cu trei ani, reprezentanţii băncilor şi ai notarilor obţineau (în funcţie de „pile“) extrasele de carte funciară într-o zi. Directoarea Oficiului de Cadastru din Craiova, Maria Băsescu, a confirmat că „dacă depune cineva cererea astăzi obţine extrasul de carte funciară poimâine. Dar există două tipuri de extrasuri. Cel de informare despre situaţia unui imobil durează trei zile, iar cel de autentificare se obţine în două zile“. „Nu avem criză de personal şi nici nu s-a mărit perioada de eliberare a extraselor. Aşa era de anul trecut“, a spus Băsescu.

 

„Măsuri de gestionare a riscului“

 

Unele bănci nu au renunţat niciodată la aprobările venite de la Bucureşti, altele au avut libertate mare la nivel local, dar acum decide centrala pentru ele, iar unele au şi acum dreptul de a selecta viitorii debitori la sucursale sau agenţii. Directorul Băncii Naţionale a României, filiala Dolj, Gheorghe Gherghinescu, susţine că este doar o coincidenţă faptul că mai multe bănci craiovene au decis să le fie aprobate dosarele de credite la sediile centrale. „Este o practică a gestionării riscurilor la nivel central. În felul acesta, se centralizează mai bine şi costurile băncii la centrale. Deciziile băncilor nu au nici o legătură cu creşterea dobânzii de politică monetară sau cu scumpirea creditelor. Pur şi simplu îşi gestionează mai bine riscurile la credite pe toată ţara“, a adăugat Gherghinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS