6.6 C
Craiova
miercuri, 30 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrivatizarea Alro si Alprom

Privatizarea Alro si Alprom

Autoritatea pentru Privatizare va incepe saptamina viitoare un proces de negociere privind privatizarea Alro si Alprom cu Banca Mondiala, a anuntat ieri ministrul autoritatii pentru privatizare, Ovidiu Musetescu, la Comisia de politica economica din Camera Deputatilor. Ovidiu Musetescu a precizat ca, la sfirsitul saptaminii, va veni la Bucuresti un expert al Bancii Mondiale. El a spus ca la negocieri se va analiza privatizarea celor doua societati, fie separat, fie impreuna, intr-un pachet procedural, astfel incit privatizarea sa fie una de succes si sa respecte exigentele de transparenta si performanta ale Bancii Mondiale. Musetescu a adaugat ca aceste societati se afla in programul PSAL I si ca privatizarea lor trebuie conexata, Alprom depinzind de Alro, care la rindul ei depinde de BBG Alum Tulcea, motiv pentru care aceste societati trebuie privite in ansamblu. Decizia referitoare la majorarea capitalului social al Alro a fost aminata 30 de zile pentru elaborarea unei strategii, avind in vedere si interesul Bancii Mondiale fata de cele doua societati, a precizat Musetescu.

El a aratat ca nu au existat obiectii ale FMI si Bancii Mondiale fata de privatizarea Alro, ci doar dorinta organismelor internationale financiare de a intelege procedura de privatizare si de a fi angajate negocieri cu toti potentialii ofertanti. In plus, guvernul trebuie sa indeplineasca si angajamentele si obligatiile luate prin acordul PSAL. Musetescu a spus ca guvernul nu a fost supus unor presiuni pe acest subiect, decizia guvernamentala fiind suverana. Totusi, el a spus in fata Comisiei de politica economica din Camera Deputatilor ca au existat retineri ale FMI si mai ales ale Bancii Mondiale referitoare la formula majorarii capitalului social la Alro, dar ca discutiile purtate de guvern cu cele doua organisme internationale financiare au relevat ca nu a existat un schimb suficient de informatii, cauzat de vacanta. El a mentionat ca FMI si Banca Mondiala nu vor neaparat un investitor strategic la Alro si Alprom, ci insista pe gasirea unei solutii de privatizare care sa respecte criteriile de transparenta si performanta.

Economia romaneasca ar avea mai mult de cistigat daca privatizarea societatii Alro Slatina s-ar realiza printr-o licitatie

Opinia Bancii Mondiale, prezentata si discutata cu guvernul roman, este ca economia romaneasca ar avea mai mult de cistigat daca privatizarea societatii Alro Slatina s-ar realiza printr-o licitatie si nu printr-o majorare de capital, a declarat Dan Petrescu, purtatorul de cuvint al misiunii bancii la Bucuresti. Peter Braun, vicepresedintele societatii Conef Bucuresti, membra a grupului Marco a declarat ieri ca grupul Marco International intelege si este de acord cu decizia autoritatilor romane de a amina majorarea de capital la Alro Slatina, intrucit asupra guvernului au fost exercitate presiuni foarte mari din partea Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International (FMI). „Nu au fost presiuni, ci discutii. Decizia va apartine executivului roman. Din moment ce Alro Slatina face parte dintr-un program convenit cu Banca Mondiala, respectiv PSAL I, banca intervine si discuta cu autoritatile romane in privinta alegerii celei mai bune solutii“, a precizat Petrescu. El a afirmat ca institutia financiara internationala considera ca privatizarea Alro Slatina printr-o licitatie va aduce un pret mult mai bun si mai multe beneficii statului roman. „Este vorba de transparenta si de competitie“, a adaugat oficialul Bancii Mondiale. Vicepresedintele Conef Bucuresti a afirmat ca asteapta definitivarea strategiei de vinzare a Alro, grupul Marco fiind hotarit sa participe la privatizarea societatii din Slatina, indiferent de metoda aleasa de statul roman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS