Procurorii DIICOT au reţinut luni un craiovean care este pus sub acuzare de americani pentru comiterea mai multor infracţiuni informatice.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au primit, pe 16 mai, din partea autorităţilor judiciare ale SUA o cerere de comisie rogatorie, având ca scop identificarea membrilor unui grup infracţional aflaţi în România, a unor adrese IP şi efectuarea unor percheziţii domiciliare. Conform unui comunicat emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Procuratura din California – Districtul Central şi Biroul Federal de Investigaţii derulează o anchetă cu privire la activitatea unui grup de crimă organizată constând în infracţiuni de furt de identitate, fraudă şi infracţiuni informatice. Procurorii americani i-au pus sub acuzare, pe 15 mai, pe Alin Panait, Marian Ciulean, Irinel Stancu, Petru Belbiţă, dar şi pe craioveanul Ştefan Sorin Ilinca, de 21 de ani. Aceştia sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, falsificare de instrumente de plată electronică, deţinere de echipamente în vederea falsificării de instrumente de plată electronică, efectuarea de operaţiuni frauduloase cu instrumente de plată electronică şi acces neautorizat.
Grup infracţional internaţional
Anchetatorii au stabilit că gruparea infracţională efectua operaţiuni financiare frauduloase, prin utilizarea unor instrumente de plată electronică falsificate. Membrii grupului infracţional au obţinut mii de conturi şi date asociate unor cărţi de credit şi debit prin intermediul internetului, folosind „phishing-ul“ ca metodă de fraudare. Aceştia trimiteau e-mail-uri pentru a atrage deţinătorii de conturi bancare către pagini web destinate să aibă aparenţa paginilor unor instituţii bancare şi financiare legitime. „Victimele“ erau invitate să bage codurile de acces şi alte informaţii personale în sau prin intermediul acestor pagini. Conform reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, complicii învinuiţilor care au creat şi operat paginile de „phishing“ şi au trimis mesajele pe e-mail, spam sau alte mesaje frauduloase sunt localizaţi în România şi în alte state şi au conlucrat cu complici din SUA, inclusiv cu liderii grupului, Seoung Wook Lee şi Hiep Thanh Tran.
Seoung Wook Lee a pledat deja vinovat, pe 15 mai 2008, la Tribunalul Districtual din Los Angeles, la acuzaţiile de conspiraţie de fraudă, fraudă bancară, fraudă cu dispozitive de acces şi acces neautorizat asupra unui computer protejat.
Prejudiciu estimat la peste un milion de dolari
Anchetatorii au stabilit că ambii cetăţeni americani utilizau informaţiile furnizate de învinuiţii din România pentru a crea carduri şi pentru a accesa şi retrage fonduri din conturile victimelor. Aceştia acţionau ca „încasatori“ şi coordonatori ai identităţilor şi dispozitivelor frauduloase de acces pentru a retrage numerar de la bancomate şi pentru a cumpăra bunuri şi servicii. Produsele obţinute erau împărţite în procente egale cu complicii din România, care au furnizat informaţiile dispozitivelor de acces. Prejudiciul total estimat produs în cauză depăşeşte un milion de dolari.
Luni dimineaţă, reprezentanţii BCCO Craiova şi jandarmii din cadrul Brigăzii de Intervenţie Specială „Vlad Ţepeş“ au descins la domiciliul lui Ştefan Sorin Ilinca, unde au executat un mandat de percheziţie. Tot luni dimineaţă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în alte şase locaţii din Bucureşti, Caracal şi Buzău.
Statistici
Potrivit statisticilor Symantec, România este ţara europeană care găzduieşte cele mai multe atacuri de tip phishing, aflându-se pe locul trei într-un clasament mondial. Atacurile de acest fel s-au înmulţit semnificativ în ultimul an şi asupra clienţilor băncilor din România.