120 de societăţi doljene nu au depus declaraţiile nominale la Casa Judeţeană de Pensii, deci, contribuţiile acestora la pensiile administrate privat (pilonul II) nu au fost virate până ieri. Mulţi administratori de firme s-ar putea alege cu dosare penale.
Aproximativ 120 de societăţi mici din Dolj şi-au lăsat angajaţii cu conturile de pensii administrate privat (pilonul II) goale. Ieri a fost ultima zi de plată a contribuţiei de 2% din salariul fiecărui angajat până în 35 de ani (obligatoriu) şi până în 45 de ani (facultativ) către fondurile de pensii la care au aderat. Primii bani ce trebuia viraţi la firmele de asigurări, în contul personal al fiecărui aderent, sunt aferenţi lunii martie 2008.
Astfel că persoanele juridice care fie nu au depus declaraţiile nominale la Casa Judeţeană de Pensii (CJP), fie nu au plătit contribuţiile în cauză la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj îngrădesc dreptul angajaţilor la pensiile administrate privat. Viitorii pensionari, adică actualii angajaţi tineri, pot verifica on line, la fiecare fond, dacă le-au fost viraţi sau nu banii, iar dacă nu, pot sări la gâtul angajatorului. Mai multe fonduri de pensii administrate privat au anunţat, în repetate rânduri, că acei angajaţi cărora nu li se virează banii în termenele legale ar putea avea de suferit peste ani, la încasarea pensiei din pilonul II.
Dosare penale
Contribuţiile pe luna martie şi declaraţiile nominale trebuia depuse la DGFP, respectiv la CJP Dolj până pe 25 aprilie. De atunci şi până ieri, la nivel central s-au confruntat datele de la cele două instituţii. Pentru persoanele care aveau şi declaraţii, şi plăţi efectuate, Casa Naţională de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS) a virat deja banii către fondurile de pensii administrate privat. În caz contrar, firmele neglijente cu banii angajaţilor atrag asupra lor prevederile mai aspre ale legislaţiei în vigoare. „Firmele nu scapă aşa uşor. Legea pensiilor private prevede amenzi penale pentru cei responsabili, dacă nu li se direcţionează banii angajaţilor către fondurile de pensii administrate privat“, a declarat Jeni Filimon, director economic al CJP Dolj.
Mult mai dure sunt măsurile pe care le vor lua finanţele cu societăţile care nu plătesc contribuţiile la pensii. „Pentru luna martie au avut scadenţa de plată până la 25 aprilie. De la acea dată mai au termen 30 de zile (deci până la 25 mai) să plătească, după care le facem plângere penală, deci se aleg cu dosar penal“, a precizat Mitiţă Tudor, director al Administraţiei Financiare Craiova, din cadrul DGFP Dolj.
Firmele-problemă
De la CJP Dolj am aflat că numărul societăţilor care nu au depus declaraţiile nominale pe luna martie este de aproximativ 120. Profilul firmelor rău-intenţionate este descris de oficialii instituţiei. „Sunt societăţi mici, în special SRL-uri cu număr mic de angajaţi şi cu activitate restrânsă“, a spus Vali Stănculescu, şefa Serviciului Evidenţă Contribuabili din cadrul CJP Dolj. Din documente rezultă care au fost angajaţii societăţilor respective pe luna martie şi cât este contribuţia la asigurările sociale de stat, adică la pensii, proporţionale cu salariul. CJP Dolj nu poate decât să amendeze cele 120 de societăţi, cu sume între 1.500 şi 5.000 de lei. Abia dacă nu plătesc amenda şi nu depun nici declaraţiile cu întârziere se pot atrage măsuri de natură penală.
La fisc este mult mai simplu. Conform Codului de Procedură Fiscală, neplata la termen a acestor contribuţii atrage după sine măsuri de executare silită. Iar la sumele iniţiale se adaugă majorări de întârziere şi penalităţi, la fel ca la orice obligaţie bugetară.
Deci, până la urmă, societăţile respective tot trebuie să plătească toate contribuţiile, însă, dacă nu achită la termen, vor plăti şi majorări de întârziere de 0,01% pe fiecare zi depăşită. Există şi situaţii în care firmele plătesc la finanţe contribuţiile aferente, dar nu depun declaraţiile la CJP Dolj. Şi în această situaţie angajatul are de suferit. Banii lui tot nu vor fi viraţi către fondul de pensii la care a aderat până nu există toate documentele cerute de lege.
Trebuie menţionat că nu toate societăţile comerciale care nu au depus în termen declaraţiile angajaţilor sunt de rea-credinţă. „Unele poate nu au avut activitate în luna martie. Sau pot să aibă angajaţii trimişi acasă în concediu fără salariu (CFS), deci nu au obligaţia să depună declaraţiile nominale. Atle firme pot să aibă persoane în concediu de maternitate, să fi intrat în faliment sau să se fi mutat în altă parte. Noi abia după ce confruntăm datele cu cele de la Finanţe putem spune exact cine e cu adevărat rău-platnic“, a mai spus Vali Stănculescu.