18.4 C
Craiova
vineri, 20 septembrie, 2024

Au cucerit Bulgaria!

„Luptăm împreună împotriva drogurilor şi adoptăm un stil de viaţă european“ – acesta este mesajul pe care câţiva elevi de la Grupul Şcolar Industrial Construcţii Maşini nr. 2 din Craiova vor să îl transmită tinerilor din Oltenia şi din întreaga Europă.

 

În urmă cu câteva luni, unii elevi şi profesori de la Grupul Şcolar ICM2 din Craiova au devenit purtătorii unui mesaj pentru toţi tinerii: „Să luptăm împreună împotriva drogurilor!“. Lor li s-au alăturat zeci de elevi de la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza“ din Corabia şi de la Colegiul de Matematică şi Ştiinţă „Exarch Antim I“ din Vidin şi cu toţii au învăţat să trăiască în „stil european“.

 

„Putem opri la timp acest fenomen“

 

În această primăvară, elevii craioveni au mers într-un schimb de experienţă la Vidin, în Bulgaria, şi le-au arătat colegilor de peste Dunăre ce înseamnă să trăieşti româneşte. Au câştigat toate competiţiile dintre şcolile partenere în acest proiect: expoziţii şi concursuri de desene, jocuri pe calculator, materiale promoţionale şi un spectacol de dans, care a ridicat sala în picioare. „Elevii bulgari au aplaudat şi s-au ridicat de pe scaune ca să danseze alături de noi. A fost extraordinar şi mă bucur că am intrat în acest proiect şi am arătat că putem să facem şi altceva“, a spus Andrada Dincă, elevă la GS ICM 2, care a făcut parte din echipa de dans. Prin sloganurile, pliantele şi articolele pe care le-au făcut în acest proiect, elevii craioveni speră să îi convingă pe tineri să stea departe de droguri. „Chiar dacă în România drogurile nu reprezintă o problemă, sunt tineri care consumă şi este bine să putem opri la timp acest fenomen. Sperăm ca prin acţiunile noastre să putem să prevenim şi să îi convingem să nu consume niciodată droguri“, a spus Cosmin Rusan, elev în clasa a XI-a.

 

Impresii din Bulgaria

 

Acest proiect şi excursia din Bulgaria au fost pentru tinerii craioveni o lecţie de comunicare. „Am învăţat să comunicăm mult mai bine, să transmitem mesaje, să compunem articole şi sloganuri. Am avut ocazia să cunoaştem tineri la fel ca noi din alte ţări şi să vedem cum trăiesc ei. Cel mai bine ne-am cunoscut pe forumuri“, a spus Anely Gorgan, membră a echipei de dans.

Alţii şi-au perfecţionat limba engleză şi au bifat o acţiune importantă pentru CV-ul lor. „Prin dans am ajuns să fac parte din acest proiect şi cu această ocazie mi-am perfecţionat engleza. Este important să participi la astfel de acţiuni, care sunt foarte apreciate în străinătate“, a explicat Andreea Buşbă. „Am învăţat şi cuvinte noi în limba bulgară şi noi i-am învăţat pe ei să vorbească româneşte. Nu sunt diferiţi de noi, au aceleaşi preocupări, aceleaşi probleme şi doreau şi ei, la fel ca noi, să fie de folos tinerilor care sunt tentaţi să încerce drogurile sau care chiar consumă“, a spus Oana Miu, membră a echipei de dans.

 

Competiţie şi fairplay

 

Alături de aceşti elevi au fost şi profesorii Petruţa Ciobănescu, Rodica Jianu şi Elena Alecu, care i-au învăţat ce înseamnă competiţia şi fairplay-ul. „Scopul principal al acestui proiect este ca elevii noştri şi cei bulgari să se împrietenească şi să înveţe lucruri noi despre cele două culturi. Încercăm să le explicăm de ce este important ca timpul liber să îl dedice activităţilor sportive şi culturale, şi nu drogurilor, alcoolului şi tutunului. Elevii noştri s-au împrietenit foarte repede cu cei bulgari şi au comunicat foarte bine“, a spus Cristiana Dinu, directoarea ICM 2 Craiova.

Proiectul PHARE CBC „Tinerii noştri în stil de viaţă european“, iniţiat de Grupul Şcolar Industrial Construcţii Maşini nr. 2 din Craiova, are ca obiectiv prevenirea acţiunilor cu risc pentru populaţia tânără, cum ar fi consumul de droguri, tutun şi alcool.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS