-3.3 C
Craiova
marți, 11 februarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCampanie pentru protejarea apelor

Campanie pentru protejarea apelor

Reprezentanţii Direcţiei Apelor desfăşoară, săptămâna aceasta, în mai multe şcoli din oraşul Râmnicu Vâlcea şi pe Platforma Chimică, acţiuni de informare privind protejarea apelor din judeţ.

VÂLCEA. În cadrul campaniei naţionale de informare privind prevederile Directivei-cadru pentru Apă, acţiune finanţată de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, vor fi distribuite broşuri elevilor, autorităţilor locale, agenţilor economici şi cetăţenilor. „Pliantele au ca slogan «Pune preţul corect pe Apă!» Aceste materiale informative învaţă populaţia cum să protejeze apele. Oamenii sunt sfătuiţi să nu mai arunce fierul vechi, hârtia, pungile şi ambalajele din plastic, sticlele goale ori alte gunoaie în râuri şi lacuri. Să nu mai toarne produse otrăvitoare în chiuvetă sau la canal şi să nu spele maşinile în marginea râurilor cu detergent“, a declarat Delia Deaconu, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Apelor Olt. Broşurile vor fi împărţite elevilor de la Liceul „Matei Basarab“, la Palatul Copiilor şi la Şcoala Waldorf din Râmnicu Vâlcea. Materialele informative vor fi distribuite şi agenţilor economici de pe Platforma Chimică. „Noi încercăm să distribuim cele mai multe pliante în zonele în care există agenţi economici care sunt poluatori majori, pentru a trage un semnal de alarmă că apa e foarte importantă“, a mai precizat purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Apelor Olt.

 

Până în 2015 trebuie să avem o stare bună a apelor

 

Delia Deaconu a spus că obiectivul implementării Directivei-cadru pentru Apă este atingerea „stării bune“ a apelor până în 2015. „România s-a angajat să implementeze Directiva-cadru pentru Apă, adoptată de Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene la 23 octombrie 2000, în acelaşi timp cu celelalte state membre UE. Sub coordonarea Comisiei Internaţionale pentru protecţia fluviului Dunărea, ţara noastră cooperează cu celelalte state dunărene pentru realizarea, până în 2009, a Planului de Management al Bazinului Hidrografic al Dunării. Această directivă oferă Comisiei Europene şi statelor membre posibilitatea de a coopera pe baza unui parteneriat pentru a preveni poluarea apelor şi stabilirea unui mecanism unitar de control al surselor de poluare“, a explicat Delia Deaconu. Autorităţile locale şi agenţii economici au obligaţia să realizeze investiţii pentru atingerea „stării bune“ a apelor până în 2015 şi pentru a preveni şi controla poluarea. De asemenea, este esenţială şi dezvoltarea unei componente pentru informarea copiilor privind importanţa păstrării calităţii apei şi a economisirii acesteia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS