4 C
Craiova
vineri, 24 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateSă ne pregătim pentru o vară caniculară

Să ne pregătim pentru o vară caniculară

Temperaturile excesiv de ridicate care se anunţă în această vară, asociate cu umiditatea crescută, fac ca disconfortul resimţit de corpul uman să fie foarte greu de suportat. Facem câteva recomandări persoanelor care au cel mai mult de suferit în urma caniculei: sugarii, copiii mici, persoanele vârstnice şi cele bolnave.

 

Pentru sugari şi copii mici se recomandă realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. Se păstrează sistemul de alimentaţie avut până în acel moment, fără a se încerca introducerea de alimente noi în această perioadă. Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar sugarul va trebui alăptat ori de câte ori cere. Copilul va fi îmbrăcat lejer. Mama nu trebuie să-l scoată din casă decât în afara intervalelor caniculare din zi, îmbrăcat lejer cu hăinuţe din materiale naturale şi obligatoriu cu tichiuţă pe cap.

Copiii vor primi apă plată, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete şi foarte bine spălate. Mamele care alăptează va trebui să se hidrateze corespunzător cu apă plată, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe, făcute în casă, fără adaos de conservanţi. Vor evita în acelaşi timp consumul de cafea sau de alcool.

 

Nu scăpaţi din ochi copilul

 

La cel mai mic semn de boală a copilului sau mamei, aceştia se vor prezenta la medicul de familie, care va decide conduita terapeutică. O atenţie deosebită se va acorda condiţiilor de igienă atât pentru copil, cât şi pentru mamă. Micuţul va fi ţinut cu hăinuţe sau scutece curate şi uscate, iar mama se va îngriji de igiena riguroasă a pielii acestuia.

Copilul va fi îmbăiat cel puţin o dată pe zi, obligatoriu seara, înainte de culcare, iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie. Mamele care alăptează vor avea grijă să menţină o riguroasă igienă a sânului şi, evident, igiena generală.

Copiilor preşcolari li se vor face duşuri cu apă la temperatura camerei. Ei vor fi supravegheaţi şi vor fi lăsaţi să se joace la umbră, în afara orelor de caniculă. Scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub supraveghere.

Bătrânii trebuie să stea acasă între orele 10.00 şi 18.00

 

Pentru persoanele peste 65 de ani se recomandă crearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului. Corpul trebuie hidratat corespunzător cu apă, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă.

În alimentaţie va predomina consumul de legume şi fructe proaspete. Se va evita circulaţiaîntre orele 10.00 şi 18.00, iar dacă este necesar, persoanele în vârstă vor folosi îmbrăcăminte uşoară şi pălărie de protecţie.

 

Fără alcool şi cafea

 

Cei care suferă de anumite afecţiuni vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca, în aceste perioade, persoanele cu boli cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Aceia care prin natura activităţii lor depun un efort fizic deosebit vor evita efortul în perioadele de vârf ale caniculei. Dacă valorile de căldură sunt foarte mari, se va opri activitatea, se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă potabilă, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe.

Un sfat valoros pentru toate persoanele: trebuie evitat consumul de alcool şi de cafea în timpul caniculei.

Dr. Narcisa Dinică, şefa Biroului de Promovare a Sănătăţii din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII