7.3 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul, mai tare ca parlamentarul

Primarul, mai tare ca parlamentarul

Am votat! Cei care au mers la urne şi-au ales viitorii lideri locali şi primari. Pentru unii craioveni, aceste alegeri au fost mai importante decât cele din toamnă, pe motiv că „la locale se face mai multă treabă decât la parlamentare“.

 

Craiova, ieri-dimineaţă. E linişte pe străzi, dar pe la 10.00 începe să se anime bulevardul Nicolae Titulescu. La Şcoala nr. 12 au fost amplasate trei secţii de votare, iar culoarele unităţii de învăţământ se umplu de lume ca la un semnal. Fiecare trebuie să pună ştampila de patru ori. „Dacă nu v-ajunge tuşul de la ştampilă, mai veniţi o dată“, spune calm un membru al secţiei de votare în care am intrat. „De la prima oră, adică de la 7.00, au venit trei persoane. Abia după 10.00 au votat mai mulţi. Nu am avut inconveniente“, menţionează preşedinta Secţiei de votare nr. 107, Monica Slăvoiu, după ce îmi verifică datele din buletin şi acreditarea eliberată de Biroul Electoral Judeţean.

Cu toatea acestea, votanţii de aici sunt uşor debusolaţi de numărul mare de buletine de vot şi de faptul că trebuie să le pună în patru urne. Unul dintre membrii secţiei de votare se ocupă numai de consilierea alegătorilor: fiecare buletin trebuie introdus în urna căreia îi e destinat (primar, consiliul local, preşedinte de consiliu judeţean, respectiv consiliu judeţean). Alături, la Secţia nr. 106, preşedinta Mariana Preda spune că alegătorii s-au descurcat cu buletinele şi cu urnele. Deja s-a aglomerat şi chiar se stă la coadă. Bătrânii au venit primii, ca de obicei.

 

Toţi vor un edil gospodar

 

La ieşirea de la urne, oamenii au spus ce i-a scos din casă. „Am ieşit pentru mai bine. De aceea am votat. Vrem să le fie mai bine copiilor noştri. Pentru tineri, mai multe locuri de muncă, pentru noi, cei bătrâni, pentru pensii mai mari. Pentru oraş, vrem să se facă treabă“, spune Maria Năstăşelu, pensionară. Soţul ei, Nicolae Năstăşelu, este de părere că sunt foarte importante alegerile locale: „Toate au importanţa lor, dar contează mai mult cei pe care ni-i alegem acum“.

Leopoldina Kuliszko, de 49 de ani, şi-a îndreptat atenţia către votul pentru primar: „Vrem ca primarul să pună oraşul pe picioare, ca într-o gospodărie. Sunt mai importante alegerile acestea decât cele din toamnă, pentru că primarul şi cei de la locale fac mai multe decât parlamentarii. Vrem să ducem şi noi o viaţă precum cei din afara ţării şi să nu mai plece tinerii la muncă în străinătate. Avem copii deştepţi în Craiova, dar trebuie să le oferim ceva aici. Locuri de muncă mai bine plătite“.

Stela Petrescu, de 51 de ani, a ieşit la vot din „spirit cetăţenesc“, dar şi pentru ea contează mai mult aleşii locali decât senatorii şi deputaţii. „Primează alegerile locale. Acestea contează cel mai mult. La cele parlamentare mă voi gândi bine dacă merg sau nu la vot, dar la locale contează mai mult“, adaugă femeia.

Tinerii vor neapărat o schimbare în Craiova. Evident, în bine. „Sper să se schimbe cu adevărat ceva în oraşul ăsta, că acum nu e tocmai aşa cum ar trebui“, afirmă Simona Stoian, de 38 de ani. Zamfiriţa Petre, de 58 de ani, spune că alegerile locale au importanţa lor: „Am ieşit la vot pentru Craiova. Vrem să avem un oraş mai curat şi mai frumos. Să vedem cine o ieşi primar, dar să facă treabă“. La secţia amintită, până la ora 11.00, participaseră aproximativ 10% dintre cei înscrişi pe liste.

 

Prea multe buletine şi urne

 

La Secţia nr. 105, preşedintele secţiei, Marin Soare, a precizat că votanţii de pe listele de acolo au fost puţin debusolaţi de cele patru buletine şi de cele patru urne, mai ales că trebuia introdus fiecare buletin de vot în urna aferentă. „Au înţeles puţin mai greu ce e cu cele patru buletine şi patru urne, dar stăm pe lângă fiecare şi le explicăm. Cred că depinde de organizarea din fiecare secţie“, a adăugat Soare. Câţiva alegători au fost înscrişi şi pe listele suplimentare, iar preşedinţii de secţii de votare au preferat să verifice persoanele telefonic, în baza de date de la Evidenţa Populaţiei, şi abia după un OK de acolo să le înscrie pe listele suplimentare ca să poată să-şi exprime opţiunea în cabina de vot.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS