În cele şase luni şi jumătate de când au fost demarate plăţile despăgubirilor către membrii Asociaţiei Naţionale a Investitorilor (ANI FNI), Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a reuşit să returneze 97,8 milioane de lei, aproximativ un sfert din suma la care a fost obligată prin sentinţa Tribunalului Bucureşti.
Potrivit datelor furnizate pe site-ul instituţiei, Comisia pentru despăgubirea investitorilor FNI verifică şi aprobă dosarele depuse pe 6 noiembrie 2007 şi le înregistrează pe cele depuse pe 20 decembrie 2007.
AVAS a fost obligată să plătească tuturor celor aproape 21.000 de păgubiţi aproximativ 400 de milioane de lei, conform prevederilor Sentinţei Civile nr. 13732/17 decembrie 2004, astfel cum a fost modificată prin decizia Civilă nr. 203/ 11 aprilie 2006, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a VI-a Comercială în Dosarul nr. 5079/2001, în baza Contractului de Fidejusiune/Cauţiune nr. 2205/1042/6 decembrie 1999, încheiat între CEC, FNI şi SOV Invest, şi a Legii nr. 333/2001.
Conform contractului, AVAS s-a subrogat în drepturile şi obligaţiile CEC, născute din raporturile acesteia cu SOV şi FNI. Astfel, articolul 14 (1) din Legea nr. 331/2001 prevede că „Oficiul pentru Recuperarea Creanţelor Bancare (acum AVAS) preia fără plată toate drepturile şi obligaţiile CEC SA, rezultate din actele juridice încheiate de aceasta cu Fondul Naţional de Investiţii şi/sau cu Societatea Comercială SOV Invest SA“, şi că „Oficiul pentru Recuperarea Creanţelor Bancare (AVAS) se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale CEC SA şi dobândeşte calitatea procesuală pe care aceasta o are, la data intrării în vigoare a prezentei legi, în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent dacă este vorba de faza de judecată sau de executare silită“.
În 18 octombrie 2007 s-au făcut primele plăţi voluntare către păgubiţii FNI.
Prejudiciul total, aproape 400 de milioane de lei
La sfârşitul lunii ianuarie 2007, Tribunalul Bucureşti a încheiat judecarea dosarului FNI, pronunţându-se, pe 20 martie acelaşi an, pentru condamnarea vinovaţilor la pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 şi 15 ani şi stabilind despăgubirea a peste 130.000 de părţi civile. Motivarea sentinţei arăta că „persoanele fizice şi juridice au investit prin cumpărarea de unităţi de fond, în întreaga perioadă de la înfiinţarea Fondului Naţional de Investiţii şi până pe 24 mai 2000, suma totală de 744,46 milioane de lei, subscrierea medie pe judeţ (excluzând Bucureştiul) fiind de 12,78 milioane de lei, iar valoarea medie a subscrierii la 10.000 de locuitori, de 33,43 de lei“. Totodată, prejudiciul total calculat de experţii contabili desemnaţi de instanţă, suferit de investitorii Fondului Naţional de Investiţii, este de 394.464.107,766 lei.
După mai multe amânări ale pronunţării verdictului, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe Ioana Maria Vlas la 13 ani de închisoare şi pe Nicolae Popa, la 15 ani. Gavril Bătrân şi Diţă Ioan, membri ai Consiliului de Administraţie al SOV Invest, au primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, Marius Andrei, cenzor extern independent al SOV Invest – patru ani de închisoare, Mihaela Sima, fostă directoare economică a SOV Invest – trei ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi, Gheoghe Negura şi Mircea Ianculescu, foşti membri ai Consiliului de Încredere FNI – câte trei ani, Bebis Cezara, comisar coordonator al Departamentului de reglementare a pieţei şi intermediere financiară din cadrul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Boboc Ştefan, fost preşedinte al CNVM, şi Marian Petrescu, fost preşedinte al SOV Invest, au fost condamnaţi la câte trei ani cu suspendare. Instanţa a constatat încetarea procesului în privinţa lui Camenco Petrovici, fostul preşedinte al CEC, întrucât acesta a decedat între timp.
În 2005, pedepse
de până la 20 de ani
Iniţial, în octombrie 2005, Tribunalul Bucureşti hotărâse despăgubirea civilă a 128.476 de investitori FNI care s-au constituit părţi civile şi a condamnat la închisoare 13 persoane, însă, în iunie 2006, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât rejudecarea dosarului.
La acea vreme, cele mai mari pedepse, de câte 20 de ani, le-au primit fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, şi Nicolae Popa, fostul director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al SOV Invest, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.
Nicolae Popa este dat în urmărire internaţională de la sfârşitul anului 2000, pe numele său fiind emis un mandat de arestare preventivă. Instanţa a decis ca, în cazul în care va fi adus în ţară, acestuia să i se aplice un spor de patru ani.
În ceea ce-l priveşte pe Marian Petrescu, acesta va executa pedeapsa de opt ani, pentru înşelăciune, în timp ce Mihaela Sima a fost condamnată la cinci ani pentru înşelăciune. Instanţa i-a mai condamnat la câte şase ani de detenţie pe Marius Andrei, Gravil Bătrân şi Ioan Diţă, în timp ce Ştefan Boboc şi Cezara Cecilia Bebis au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru neglijenţă în serviciu. Gheorghe Negură, Mircea Costescu şi Mircea Ionescu Muscel-Ianculescu au primit pedepse de cinci ani şi de câte patru ani pentru înşelăciune.