9 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024

Pamflet roz

În noaptea de după anunţarea rezultatelor parţiale de la locale, am avut un vis. Se făcea că un străin curios de pe Marte m-a rugat să-i fac cunoştinţă cu ţărişoara noastră dragă. Am zburat cu un silenţios OZN pe deasupra celor mai importante oraşe ale românilor. La Craiova, mulţime de olteni tuciurii şi zâmbitori ţopăiau cocoţaţi pe nişte lubeniţe urieşeşti şi elastice către prefectură. Acolo aştepta înconjurat de tot poporul vechiul-nou primar, înţelept la nume şi slobod la gură, după cum şopteau babele parfumate din Romaneşti. Din când în când, unul dintre călăreţii de lubeniţe dădea un cep adânc, din care ţâşneau jerbe de confeti şi sâmburi negri lucioşi, care-l acopereau pe primarul sărbătorit. Şi mulţimea aplauda fericită… Şi toţi aveau urechile roz.
Am trecut şi pe deasupra Clujului, plin de ardeleni în trăsuri trase de melci gigantici cu panglici tricolore legate între coarne. De pe Feleac coborau mii de bărbaţi tineri pocnind „boc, boc“ din bicele portocalii. În faţă la Matiaş, gloata aştepta să primească un autograf pe trandafir de la vechiul-nou primar, care nu se zărea, deşi purta pantofi cu toc mare. Din fericire, locul său era însemnat de o replică a Coloanei Infinitului, construită din telefoane mobile care sunau pe ritmul Marşului lui Iancu. Şi mulţimea aplauda fericită… Şi toţi aveau urechile roz.
Am ajuns şi în Timişoara, unde în Piaţa Unirii timişorencele scriseseră pe pavaj cu trupurile lor „Mulţumim”, iar episcopii se rugau să-i prindă Apocalipsa tot cu vechiul-nou primar în frunte. Acesta, la al patrulea mandat consecutiv câştigat, vorbea la telefon preocupat de durerea de dinte a nepotului său de frate. Bănăţenii fremătau toţi aşteptând ca primarele să zâmbească. „I-au scos dintele!“, a râs primarul uşurat. Mulţimea a început să aplaude fericită… Şi toţi aveau urechile roz.
Privelişti asemănătoare şi paradisiace am văzut zburând şi peste alte oraşe, unde gospodarii-şefi au beneficiat şi ei de acelaşi dar nepreţuit din partea alegătorilor. „Căci ce poate fi mai mulţumitor pentru un primar decât ca la sfârşitul mandatului său să fie reales încă din primul tur?“, l-am întrebat pe însoţitorul meu de pe Marte. „Se pare că sunteţi un popor fericit şi viaţa voastră se vede numai în roz“, mi-a răspuns marţianul invidios. În acelaşi moment, speriat, m-am trezit.
Peste jumătate dintre primăriile oraşelor reşedinţă de judeţ au fost adjudecate încă din primul tur. Unii comentatori politici văd în acest fenomen un semn de stabilizare a societăţii româneşti, alţii îl văd ca pe un efect al lipsei de alternative. Toţi au însă pretenţia nefondată de a înţelege motivaţiile celor care au absentat de la vot. Participarea în mediul urban a fost în jur de 40%, astfel că mai puţin de unul din doi orăşeni a votat. Prin urmare, grosul votanţilor a fost format de teleghidaţii cu carnet de partid, pentru care nu aptitudinile administrative contează, ci culoarea politică. Dar cel mai important efect al acestui fenomen este altul…
Impactul psihologic asupra primarilor realeşi încă din primul tur va fi important şi este de înţeles. Aceştia vor deveni mai siguri pe ei şi mai convinşi de excepţionalitatea calităţilor lor, deşi susţinerea lor reală se învârte probabil în jurul a maximum un sfert din populaţie. Vom avea astfel parte la primării de o întreagă constelaţie de Narcişi şi Herculi, ale căror viitoare luni vor fi cu siguranţă fericite. Temerea mea este că, peste patru ani, ne vom trezi din nou toţi cu urechile roz şi invidiaţi doar de marţieni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII