6.2 C
Craiova
vineri, 24 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateSexul oral şi cancerul de gât

Sexul oral şi cancerul de gât

Un studiu recent, efectuat de o echipă de cercetători americani a demonstrat că sexul oral neprotejat este una dintre principalele cauze ale cancerului din zona gâtului.

Virusul papiloma uman (HPV) se transmite pe cale sexuală şi provoacă apariţia cancerului de col uterin. În cazul celor care practică sexul oral neprotejat, acest virus poate declanşa apariţia cancerului amigdalelor, bazei limbii sau esofagului.

Cercetătorii de la Universitatea din Maryland au concluzionat că atât femeile, cât şi bărbaţii care au practicat sexul oral neprotejat cu mai mult de şase parteneri pe parcursul vieţii au de 8,6 ori mai multe şanse să se îmbolnăvească de cancer la gât decât în mod normal. Prin comparaţie, fumătorii prezintă un risc de cancer de trei ori mai ridicat decât în mod normal, iar consumatorii de alcool, de doar 2,5 ori mai mare. De asemenea, s-a ajuns la concluzia surprinzătoare că persoanele infectate cu HPV nu îşi măresc şansele de îmbolnăvire de cancer dacă fumează sau dacă beau alcool. În concluzie, sexul oral neprotejat este cel mai important factor de risc pentru apariţia cancerului în zona gâtului.

 

Bărbaţii se îmbolnăvesc mai uşor

 

Acelaşi studiu a arătat că bărbaţii sunt afectaţi în proporţie mai mare decât femeile de cancerul la gât. Coordonatorul studiului, dr. Maura Gillison, a declarat că, în SUA, numărul de cazuri de cancer provocat de papiloma virusuri la bărbaţi este foarte apropiat de numărul de cazuri de cancer de col uterin apărut la femei.

Altă echipă de cercetători, din Marea Britanie, a comparat un grup de 100 de bărbaţi şi femei cu cancer în gât, provocat de HPV, cu un grup de 200 de persoane sănătoase, ţinând cont de viaţa lor sexuală. De data aceasta, cercetătorii englezi au concluzionat că nu toţi cei care au practicat sexul oral au contractat virusul şi că unii dintre cei care s-au infectat cu HPV s-au îmbolnăvit ulterior de cancer în gât.

Totuşi, persoanele deja infectate cu HPV au de 32 de ori mai multe şanse de a se îmbolnăvi de cancer din cauza iritaţiei accentuate a limbii.

 

Se caută un vaccin

 

Cercetătorii încearcă să-i liniştească pe cei care practică frecvent sexul oral, precizând că acest tip de cancer este o boală relativ rară şi că majoritatea celor infectaţi cu HPV nu vor dezvolta vreodată cancer oral sau esofagian.

În prezent, se caută metode pentru prevenirea şi vindecarea cancerului provocat de acest virus. Vaccinul Gardasil (Silgard – în România) creşte imunitatea faţă de mai multe tipuri de papiloma virusuri şi se recomandă pentru prevenirea apariţiei cancerului de col uterin. Vaccinul nu a fost încă testat împotriva cancerului oral, însă unii cercetători cred că ar putea preveni apariţia bolii. În prezent se lucrează pentru producerea unor vaccinuri terapeutice împotriva HPV, având drept scop tratarea persoanelor deja infectate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

48 COMENTARII