4.2 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalBăsescu listează privatizarea la Bursă

Băsescu listează privatizarea la Bursă

Prezent la deschiderea Târgului Bursier de Investiţii, şeful statului, Traian Băsescu, a atacat în termeni voalaţi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), susţinând că, dacă privatizările ar fi efectuate prin Bursa de Valori Bucureşti, acestea ar fi mult mai transparente, iar contractele n-ar mai conţine clauze secrete.

„Nu există proces mai transparent decât privatizarea prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti, însă, din păcate, în România e mai tentant ca operaţiunile de privatizare să se deruleze în birouri, iar dosarele de privatizare să fie documente secrete. Nu spun toate acestea în calitate de critic, doar observ ce se întâmplă în România“, a spus Băsescu.

De partea cealaltă, reprezentanţi ai Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului susţin că BVB nu are capitalul necesar pentru licitarea pachetelor majoritare de acţiuni pe care Autoritatea le deţine la anumite societăţi comerciale, potrivit legii instituţia abilitată să deruleze privatizările neputând tranzacţiona prin BVB decât pachetele minoritare de acţiuni.

„La BVB se tranzacţionează, conform legii, numai pachetele minoritare de acţiuni, cu atât mai mult cu cât Bursa nu are capitalul necesar tranzacţionării pachetelor majoritare. Din acest motiv se preferă investitorii. Există legislaţie în acest sens, dar este restrictivă. La începutul funcţionării bursei, majoritatea tranzacţiilor pe care le efectua se făceau cu sprijinul FPS (actualul AVAS)“, au declarat sursele citate.

În ceea ce priveşte existenţa unor clauze secrete în contractele de privatizare, sursa amintită a menţionat că acestea sunt clauze negociate cu Comisia Europeană şi fac referire numai la industria de apărare. „Restul contractelor nu au clauze secrete, fiind publicate odată cu contractul“, au precizat sursele citate.

La începutul anului, AVAS a anunţat că va vinde pachetele de acţiuni pe care le deţine la 283 de companii, dintre care la 50 are deţineri majoritare, sperând să obţină suma de 1,54 miliarde de lei (676,6 milioane de dolari).

Ceva mai târziu, preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, se arăta sceptic în această privinţă, susţinând că planurile României cu privire la vânzările statului ar putea eşua din cauza deteriorării condiţiilor pieţei, a întârzierilor legislative şi a presiunilor politice de dinaintea alegerilor generale.

 

Ungurii ne-au depăşit
cu zece miliarde de euro

 

Confirmând într-o oarecare măsură spusele celor de la AVAS, preşedintele a afirmat că bursa românească nu dispune de capitalizările şi lichidităţile instituţiilor similare din Varşovia şi Budapesta, acestea fiind mult mai mari decât ale noastre. „Bursa românească este încă departe de a fi ceea ce ar trebui. Suntem a şaptea ţară ca mărime din UE, iar tranzacţiile de anul trecut, de circa 19 miliarde de lei – peste şase miliarde de euro – sunt departe de a ne face să fim mulţumiţi. Principiul fundamental al liberei circulaţii a banilor e uşor contrazis de lichiditatea scăzută“, a apreciat Băsescu, precizând că bursa din Budapesta, într-o economie apreciată de preşedinte ca fiind „mult mai mică decât a noastră“, a înregistrat tranzacţii mai mari cu zece miliarde de euro decât bursa bucureşteană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII