Un bolnav de cancer de piele (melanom malign), în fază avansată, s-a vindecat în urma unui tratament cu celule imunitare, arată The Daily Telegraph. Pacientului, un american de 52 de ani, i-au fost injectate miliarde de astfel de celule într-un experiment efectuat de cercetătorii Centrului „Fred Hutchinson“ din Seattle. Rezultatele au fost vizibile după opt săptămâni.
La doi ani de la tratament, pacientul este sănătos, iar ţesutul canceros, care i se răspândise în organism prin nodulii limfatici şi îi atinsese unul dintre plămâni, nu s-a mai regenerat.
Rezultatele i-au entuziasmat pe autorii tratamentului, care s-au grăbit să patenteze invenţia. Noua terapie constă în prelevarea de celule imunitare din corpul pacientului, în multiplicarea lor în laborator prin clonare şi injectarea înapoi în organism, proces care poartă denumirea de imunoterapie.
Avantaje şi inconveniente
Conducătorul centrului, dr. Cassian Yee, a precizat că noua terapie va trebui să facă obiectul unui studiu aprofundat înainte de a putea fi aplicată pe scară largă. Altă problemă ar putea fi costurile enorme.
În ciuda acestor inconveniente, oamenii de ştiinţă speră că noua terapie ar putea revoluţiona tratamentul cancerului, o boală care face ravagii în lumea întreagă.
Cercetătorii vor, de asemenea, să poată dovedi eficienţa tratamentului şi pentru alte tipuri de cancer, cum ar fi cele de sân, de colon sau pulmonar.
În plus, imunoterapia, care foloseşte celule imunitare clonate, are şi alt avantaj, încadrându-se în categoria tratamentelor mult mai puţin toxice decât chimioterapia şi cel cu citostatice.