4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalMineriada baronilor PSD

Mineriada baronilor PSD

Vasile Dâncu, preşedintele organizaţiei de Cluj a cărei conducere a fost dizolvată vineri, a declarat că la Comitetul Executiv al PSD a avut loc o „mineriadă“ internă, orchestrată de grupul Constanţa-Vrancea-Teleorman, de care Miron Mitrea nu e străin. PSD a decis „decapitarea“ preşedinţilor mai multor filiale din Ardeal.

 

Liderul pesedist de la Cluj s-a revoltat împotriva deciziei de dizolvare a conducerii organizaţiei judeţene şi i-a acuzat pe unii colegi că beţia puterii le-a luat minţile. Senatorul Dâncu crede pe de o parte că acest lucru s-a întâmplat pentru că unii colegi s-au lăsat influenţaţi de „apropierea unei iluzorii guvernări“, dar, pe de altă parte, pentru că el a vorbit despre reformă în partid, lucru care deranjează în continuare. „A fost o construcţie bine pusă la punct, o şmecherie pregătită din timp, înainte de campanie – vă amintiţi când şeful de campanie a anunţat deja eşecul celor de la Cluj. Miron Mitrea este mentorul acestui grup, el însuşi a votat pentru această soluţie. A avut loc o mică «mineriadă» internă, în care am avut şi spectatori distinşi, şi muncitori de la Faur. La Constanţa a fost o montare, un fel de pseudoanaliză făcută de un grup Constanţa-Vrancea-Teleorman. Decizia este nestatutară, întrucât încalcă articolul nr. 66 din Statut, care spune: «Comitetul executiv naţional se pronunţă asupra propunerilor de dizolvare a consiliilor sau a Biroului organizaţiilor teritoriale (municipii, sectoarele municipiului Bucureşti, oraşe şi comune), pentru încălcarea gravă a prevederilor Statutului». Dizolvarea unei organizaţii judeţene este de competenţa Congresului, nu a Comitetului Executiv“, a susţinut ieri Dâncu.

 

Solidaritate ardelenească

 

Liderul de la Cluj a declarat că fost sunat de alţi lideri de organizaţii din Ardeal, care s-au solidarizat cu el, şi că săptămâna viitoare, împreună cu colegii săi de la Cluj, va încerca să găsească soluţii. „Nu ştiu încă dacă vom ataca decizia la comisia de etică. Vom hotărî împreună. Dar există şi alte soluţii. Trebuie să vedem cât timp organizaţiile, nu numai din Ardeal, dar şi din ţară, pot să rabde hotărâri nestatutare“, a spus senatorul. Întrebat dacă intenţionează să plece din PSD, liderul social-democrat a negat. Totodată, Dâncu a adăugat că în acest context devine din ce în ce mai necesară o strategie pentru Transilvania, pe care partidul o amână de mai mult timp. „Avem nevoie de un program special pentru Transilvania. Până şi Ion Iliescu a invocat de câteva ori acest lucru“, a mai spus el. „Trebuie să fim mai solidari faţă de ideile bune, pentru că în faţa unei majorităţi tăcute câştigă impostura, ideile care sunt marginale, susţinute de bani şi obrăznicie“, le-a transmis Dâncu colegilor săi. Cât priveşte starea sa de spirit, senatorul a spus că nu se simte trădat, cât singur. „Nu mă simt nici trădat, nu mă las nici doborât, ci mă simt singur. Mă simt uşor singur, dar nu trebuie să fie foarte mulţi alături de tine ca să fii consecvent faţă de ideile tale“, a explicat el. Întrebat dacă Mircea Geoană nu i-a abandonat pe cei de la Cluj, Vasile Dâncu a răspuns: „Nu am nevoie să mă apere Mircea Geoană. Sunt un subiect politic autonom care gândeşte liber şi se conformează propriilor convingeri“.

 

Şantajul baronilor

 

Opt organizaţii judeţene ale PSD vor fi reorganizate, după ce conducerile acestora au demisionat sau au fost demise în urma rezultatelor slabe de la alegerile locale, respectiv sub 20%, în urma unei decizii în acest sens a Comitetului Executiv organizat vineri, la Mamaia.

Mircea Geoană a precizat că în şedinţa de vineri de pe Litoral s-a decis dizolvarea conducerilor filialelor Braşov, Cluj, Bihor şi că s-a luat act de demisia de onoare a şefilor altor cinci organizaţii: Mureş, Neamţ, Arad, Alba şi Giurgiu. Potrivit unor surse, contrar aşteptărilor, la şedinţă nu Ion Iliescu a fost cel care a criticat aspru lipsa de performanţă a câtorva organizaţii, ci câştigătorii alegerilor locale: Nicuşor Constantinescu de la Constanţa, Marian Oprişan de la Vrancea şi Liviu Dragnea de la Teleorman. Aceştia au spus la unison că aceia care nu au realizat scoruri bune trebuie să facă gestul de onoare, adică un pas în spate, pasul următor fiind organizarea de noi alegeri în filială. Tot ei ar fi ameninţat cu demisia dacă această problemă nu este tranşată în Comitetul Executiv. La final, propunerea acestora – dizolvarea filialelor neperformante – a fost adoptată de majoritatea membrilor forului.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU