29.5 C
Craiova
sâmbătă, 28 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalBijuterii contrafăcute, pe masa judecătorilor

Bijuterii contrafăcute, pe masa judecătorilor

Administratorul unei societăţi comerciale din Craiova a fost trimis în judecată joi, fiind acuzat că a comercializat bijuterii din aur şi argint contrafăcute, care imitau mărcile Versace şi BVLGARI.

 

În urma unui control efectuat în luna martie la mai multe magazine de bijuterii din Craiova, la două puncte de lucru ale societăţii comerciale SC Aksoy, administrată de cetăţeanul turc Circo Aksoy, de 44 de ani, poliţiştii au descoperit bijuterii contrafăcute, cântărind 647 de grame de aur, care purtau însemnele mărcilor Versace şi BVLGARI. La acelaşi control au fost identificate şi alte bijuterii din aur şi argint, în cantitate de 450 de grame, respectiv 111 grame, care nu purtau marcaje conform legislaţiei în vigoare. Reprezentanţii IPJ Dolj au comunicat că poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au întocmit pe numele lui Circo Aksoy un dosar penal pentru încălcarea legii privind mărcile şi indicaţiile geografice, cele 647 de grame de bijuterii contrafăcute fiind confiscate. Pe lângă dosarul penal întocmit pe numele său, patronul a fost sancţionat cu o amendă în valoare de 3.000 de lei, pentru că a pus în vânzare produse nemarcate.

Anchetatorii au încheiat verificările în acest caz şi au comunicat că turcul a fost cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică cu o marcă înregistrată şi utilizarea mărcilor sau indicaţiilor geografice, în scopul de a induce în eroare consumatorii.

S-a reţinut că Aksoy a comercializat bijuterii din aur şi argint contrafăcute, ce purtau însemnele distinctive BVLGARI şi Versace, cantităţile exacte identificate fiind de 630,84 grame de aur şi 131,56 grame de argint. Reprezentanţii BVLGARI şi Versace, titularii de drepturi ai mărcilor prejudiciate, s-au constituit parte civilă în procesul penal, cu suma de 24.000 de euro. Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, cu propunere de trimitere în judecată a învinuitului, acesta fiind cercetat în stare de libertate.

 

Sancţionat şi în 2006

 

Magazinele de bijuterii ale cetăţeanului turc au fost închise, în februarie 2006, după ce inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Dolj au dat ordin de închidere pentru 11 agenţi economici din Craiova. În urma unor controale s-a stabilit că aceştia comercializau bijuterii din metale preţioase fără a respecta prevederile legale, fiind confiscat aproape o jumătate de kilogram de aur.

În urma controalelor de atunci au fost descoperite grave deficienţe la o cantitate de 0,4539 kilograme de aur, care nu avea marca de garanţie şi de certificare a produsului la societăţile SC Aksoy, SC Milan, Cooperativa Oltenia şi la casa de amanet SC Cedan SRL. Bijuteriile au fost confiscate şi trecute în proprietatea statului. Atunci au fost aplicate 15 amenzi contravenţionale în valoare totală de 8.800 de lei şi s-a hotărât închiderea magazinelor până la rezolvarea deficienţelor. Totuşi, în ciuda ordinului de închidere temporară a activităţii, dat de inspectorii de la Protecţia Consumatorului, magazinele de bijuterii amintite au continuat să-şi desfăşoare activitatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII