6.8 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalPe Monumentul Eroilor tiganii isi usuca bulendrele

Pe Monumentul Eroilor tiganii isi usuca bulendrele

Pentru citeva familii de tigani care s-au vaitat in urma cu doi ani la Primaria Craiova ca au copii multi si nu au unde sa-i adaposteasca peste iarna, primarul Vasile Bulucea a gasit rezolvare. Pe unii i-a dus in Caminul cultural al fostei comune Cernele, iar pe altii la Scoala veche in care functioneaza si posta. O data intrati in cladiri, vazindu-se cu acoperis deasupra capului, si-au continuat activitatea de baza, facutul de copii, si au incercat imbunatatirea confortului prin rebransarea la reteaua electrica, ocolind, bineinteles, contoarele dupa care se incaseaza consumul de curent tuturor cetatenilor, indiferent de gradul de saracie.

Pe 22 decembrie 1999, exact cind se serbau zece ani de la revolutie, trei familii de tigani: Badarac, Gioroiu si Haralambie, cu voia primarului Bulucea, au intrat impreuna cu 15 copii in Caminul cultural din Cernele. Pentru ca tot era nefolosit de moment ,cazarea lor in incinta a parut solutia cea mai buna. Numai ca, daca li s-a dat casa fara chirie, tiganii au crezut ca li se cuvine si curent electric fara plata si s-au bransat direct la reteaua electrica publica, de unde consuma fara grija ca le va taia cineva curentul. In curtea caminului cultural, devenit in scurt timp casa tiganeasca, se afla Monumentul Eroilor de la 1916 pe care, ca mai peste tot, vaduvele de razboi l-au ridicat in cinstea celor ce nu s-au mai intors acasa. Pentru ca monumentul era mai aproape de soare, tiganii l-au transformat in uscator de rufe, astfel incit daca primarul ar mai trece din cind in cind pe la locul faptei si-ar clati privirea pe bulendrele puradeilor intinse la uscat. Balariile din curtea caminului, crescute cit casa, tin de umbra ciinilor vagabonzi care pazesc averile si fac imposibila intrarea celor care ar mai dori sa curete monumentul celor cazuti la datorie. Marin Stoian, locuitor al cartierului Cernele, crede: „Bulucea si-a batut joc de noi, locuitorii cartierului Cernele, si de memoria stramosilor nostri care au cazut ca sa apere ce administreaza el acum. Uitati-va cum usuca tiganii chilotii pe monumentul nostru si cum l-au ingropat in gunoaie. Astia nu au nimic sfint. Daca ne-am intinde rufele pe monumentul din fata primariei pe noi ne-ar aresta, dar pe ei nu-i ia nimeni.“

Daca la camin a fost primarul, la posta a fost viceprimarul

La Scoala veche din acelasi cartier, ne spune localnicul Petre Cruceru, viceprimarul din 1999, Octavian Podeanu, a adus si el o familie de tigani. In acelasi loc cu tiganii functioneaza si Posta din Cernele, unde lucreaza doua oficiante. Functionarele primesc doar posta intr-o camera, iar intreaga gestiune o tin acasa pentru ca in cladire nu ar fi tocmai in siguranta. Familia de tigani Alexandru, cazata de viceprimarul Podeanu, are aceleasi obiceiuri ca si confratii de la caminul cultural, cu diferenta ca, neavind monument, isi intinde rufele pe gardul viu al postei. Directia Postei cunoaste situatia agentiei din Cernele, dar tace milc si se complace in vecinatatea atit de onoranta. Functionarele tac si ele pentru ca le este frica sa nu ramina fara slujba, iar primaria e multumita ca a mai rezolvat un caz social.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS