13.4 C
Craiova
luni, 30 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedic acuzat că a refuzat să transporte o pacientă

Medic acuzat că a refuzat să transporte o pacientă

Un medic de la Serviciul de Ambulanţă Slatina este acuzat că a refuzat să însoţească o pacientă la un spital din Bucureşti, motivând că este aproape de sfârşitul programului.

O pacientă în comă a fost nevoită să aştepte aproape o oră şi jumătate, vineri dimineaţă, pentru a fi transportată de la Slatina la un spital din Bucureşti, întrucât medicul de pe ambulanţă a refuzat cursa, pe motiv că este aproape de sfârşitul programului. Cu câteva minute înainte de ieşirea din tură, la spital a sosit alt coleg, medic de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA), care a plecat cu ambulanţa spre Bucureşti. În timp ce rudele victimei susţin că a fost vorba de rea-voinţă, reprezentanţii SJA îşi apără angajata, motivând că situaţia nu era deosebit de gravă şi că pacienta a fost primită la Bucureşti doar în urma intervenţiilor de la Slatina.

 

„A ameninţat că o duce unde vrea ea“

În noaptea de joi spre vineri, la ora 3.00, Ambulanţa a primit un apel din Proaspeţi, comuna Curtişoara, de unde a fost adusă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina o pacientă, de 60 de ani, în comă. În două ore, femeii i s-au făcut la UPU toate investigaţiile necesare şi i-au fost administrate medicamente. După ora 5.00, medicul de gardă de la UPU, şefa serviciului, dr. Ecaterina Buzău, a solicitat ambulanţă cu medic pentru ca pacienta intubată să fie transferată la Bucureşti. La spital a sosit acelaşi medic cu care sosise cu ambulanţa Nicoleta Gheorghiu. Doar că dr. Nicoleta Antonie a refuzat cursa, cerând ca personalul UPU şi aparţinătorii bolnavei să aştepte până la ora 7.00, când se schimba tura la SJA.

„A venit ambulanţa, dr. Buzău a făcut tot ce se putea, următorul pas ar fi fost preluarea pacientei în ambulanţă. Doctoriţa de la Ambulanţă a început să facă scandal, spunând că nu se duce nicăieri, că e aproape de ieşirea din tură şi că am face bine să aşteptăm să se schimbe tura, că nu mai are chef de cursă la Bucureşti. A acceptat, în schimb, că ar putea să plece la Craiova. I-am spus că nu dânsa este în măsură să aleagă spitalul şi că avem dreptul să mergem pentru tratament la ce spital dorim. A spus că nu pleacă şi gata, că n-are chef să-i moară pe drum, pentru că oricum nu rezistă. A ieşit pe hol şi, fără să-şi dea seama că afară mai sunt rude ale pacientei, s-a exprimat că, dacă vrea, mi-o face ea mie, că o ia şi o duce unde vrea. O duce la spital la Piteşti şi-o lasă la poartă. Greşeala ei a fost că, în momentul în care a spus că n-are chef de Bucureşti, că iese din tură, nu şi-a dat seama că eu nu sunt asistentă la UPU şi că sunt aparţinător“, a declarat nepoata pacientei, Mirela Vasile, asistentă în cadrul spitalului.

Nici medicul de gardă, dr. Buzău, n-a putut să o convingă pe doctoriţa Antonie să plece cu pacienta, toţi fiind nevoiţi să aştepte alt echipaj.

 

„Şi-a revenit pentru că s-a echilibrat diabetul“

 

Şefii Serviciului Judeţean de Ambulanţă declară că respectivul caz nu era nici pe departe o urgenţă de gradul 0. „Dacă ar fi fost aşa de grav, de ce n-au chemat elicopterul, pentru că la ora 6.00 era deja lumină. Problema pacientei a fost diabetul. Este diabetică şi trebuia mai întâi stabilizată. Asta s-a întâmplat la Bucureşti, aşa că e normal că până seara şi-a revenit. Dacă la Bucureşti au primit-o şi au tratat-o, acest lucru ni se datorează nouă, care am intervenit de la Slatina. De ce nu spun că primul spital nici n-a vrut s-o primească şi că am fost nevoiţi să o ducem la al doilea spital?“, a declarat directorul medical al SJA, dr. Doina Marcu.

 

„Nu-i prima oară când se întâmplă astfel de lucruri“

 

Cele relatate de nepoata Nicoletei Gheorghiu au fost confirmate şi de medicul de gardă de la Unitatea de Primiri Urgenţe, dr. Ecaterina Buzău. „Nu e prima dată când se întâmplă aşa ceva. Fug de responsabilitate. E mai uşor să ducă pacientul cât mai aproape, să rezolve problema. Am stabilit să meargă la Bucureşti, şi nu la Craiova, împreună cu neurologul. Nu am luat eu decizia. Femeia făcea crize comiţiale din cauza tumorii. Nu-i adevărat că pe fondul diabetului, pentru că diabetul nu era aşa de grav. Oricum, i-am administrat şi insulină, i-am făcut tot ce se putea, mai bine de două ore. Dar nu mai putea rămâne la Slatina. Cei de la Ambulanţă forţează nota“, a declarat dr. Buzău.

Mirela Vasile, nepoata pacientei, spune că va sesiza conducerea SJA, şi pe ministrul secretar de stat, dr. Raed Arafat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII