11.7 C
Craiova
luni, 30 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimării sub sechestru

Primării sub sechestru

Două primării din judeţul Gorj au aplicate sechestre pe mai multe bunuri pe care le au în administrare, fiind implicate în proasta gestiune a unor proiecte SAPARD. Valoarea prejudiciului pe care finanţele îl au de recuperat este de 770.000 de lei.

 

GORJ. În judeţul Gorj, statul este pus să achite oalele sparte de cei plătiţi să slujească în administraţia publică locală. Pentru a recupera pagubele produse din proasta gestionare a două proiecte SAPARD, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj a aplicat sechestre pe bunurile a două primării din judeţ. Este vorba de cele din Săcelu, respectiv Glogova. Întrucât până acum nu s-a stabilit că vina pentru proasta implementare a celor două proiecte, care au avut ca obiect realizarea de lucrări de infrastructură, ar aparţine vreunei persoane, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj a tras la răspundere instituţiile. Astfel, în prezent, au fost aplicate sechestre pe mai multe bunuri şi terenuri din domeniul privat al primăriilor din comunele Săcelu şi Glogova. Dacă edilii din cele două localităţi nu vor face demersurile necesare pentru a bloca legal acţiunea de scoatere la mezat a bunurilor, comunităţile locale ar putea să îşi ia adio de la câtea instituţii importante pentru bunul mers al vieţii de zi cu zi în comune.

 

Sechestru pe Casa de cultură

 

După cum a precizat Constantin Şarapatin, director executiv adjunct în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj, la Săcelu, paguba de recuperat este de 671.000 de lei, iar la Glogova, suma de recuperat este de aproape 100.000 de lei. La Săcelu, au fost aplicate sechestre pe următoarele bunuri: o casă de vacanţă cu terenul aferent, cu o valoare de 156.000 de lei, Casa de cultură, plus terenul aferent, cu o valoare estimată la 351.000 de lei, şi dispensarul comunal şi terenul aferent, evaluate la 101.000 de lei. De asemenea, în localitatea Glogova, finanţiştii gorjeni au aplicat sechestrul asigurator pe izlazul comunal, în suprafaţă de 300 de hectare şi evaluat la 150.000 de lei: „La Săcelu ştim că este un proces pe rol şi noi le-am recomandat celor de la primărie să facă demersurile legale pentru a suspenda executarea, până când instanţa se va pronunţa în legătură cu acest dosar şi se vor stabili persoanele vinovate, dacă există. Nu vrem să se ajungă în situaţia de a le vinde bunurile şi le-am sugerat să suspende executarea. La Glogova nu este un proces pe rol şi, întrucât nu a fost indicată o persoană care să fie trasă la răspundere, ne-am îndreptat către instituţie. Probabil că izlazul va fi scos la vânzare, dacă nu se va veni cu o soluţie. Acolo a fost vorba de un proiect SAPARD, derulat necorespunzător şi trebuie recuperată suma de aproape 100.000 de lei“, a precizat Constantin Şarapatin.

 

Poveste cunoscută la Săcelu

 

Implementarea proiectului de alimentare cu apă de la Săcelu a devenit cunoscută în întreaga ţară anul trecut, când procurorii anticorupţie au cerut arestarea primarului Dănuţ Rentea şi a unui om de afaceri. Aceştia au petrecut, de altfel, mai multe luni în arest. Fostul edil, actual consilier local la Săcelu, a fost reţinut în luna august a anului trecut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sub acuzaţiile de luare de mită, primire de foloase necuvenite, fals material în înscrisuri oficiale, folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, în formă continuată. În acelaşi dosar a fost arestat preventiv şi Alexie Mihăilă, administrator la SC Hiral Exim SRL Bumbeşti – Jiu, acuzat de procurorii DNA de dare de mită, instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, fals în declaraţii, complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene. Potrivit procurorilor, în 2004, Primăria Săcelu a beneficiat de fonduri SAPARD în valoare de 2.942.153 de lei pentru realizarea lucrării „Extindere şi modernizare, alimentare cu apă în comuna Săcelu, judeţul Gorj“. Anterior licitaţiei organizate pentru desemnarea firmei câştigătoare, Dănuţ Rentea a acceptat propunerea făcută de Alexie Mihăilă de a primi suma de 120.000 de lei pentru atribuirea lucrării, suma fiind primită după decontarea primei tranşe de către Agenţia SAPARD. Astfel, câştigător al licitaţiei pentru execuţia lucrărilor a fost desemnat consorţiul de firme SC Hiral Exim SRL – SC Edvaur SRL. Procesul în care este judecat consilierul local Dănuţ Rentea este pe rol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS