15.1 C
Craiova
luni, 30 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalBoc acuză PNL şi PSD că pregătesc amânarea alegerilor

Boc acuză PNL şi PSD că pregătesc amânarea alegerilor

Liderul PD-L, Emil Boc, a declarat că deţine „informaţii certe“, potrivit cărora PNL şi PSD pregătesc „un subterfugiu constituţional“, pentru a cere amânarea alegerilor parlamentare în sistem uninominal până în primăvara anului 2009 şi a cerut guvernului să stabilească rapid data scrutinului.

 

„Avem informaţii certe că şi de această dată PNL, în complicitate cu PSD, pregăteşte un subterfugiu constituţional pentru a solicita amânarea alegerilor parlamentare pentru primăvara anului viitor“, a declarat ieri Emil Boc. Preşedintele PD-L a explicat că liberalii şi social-democraţii vor invoca în cererea de amânare prevederea constituţională potrivit căreia alegerile parlamentare se organizează după 15 decembrie, data expirării actualului mandat legislativ. Boc a afirmat ambele două formaţiuni vor motiva, în aceste condiţii, lipsa timpului pentru organizarea scrutinului parlamentar şi vor cere prorogarea termenului cu maximum trei luni, până la 15 martie 2009. „Să nu încerce acest subterfugiu constituţional pentru că nu ţine“, a avertizat liderul PD-L.

Alt argument oferit de Boc în sprijinul teoriei sale a fost acela al expirării termenului de demarcare a circumscripţiilor uninominale, iar nerespectarea datei de 19 iulie constituie în sine un temei pentru atacarea în contencios-administrativ a hotărârii de guvern cu privire la colegiile uninominale.

Boc a acuzat că, „în mod deliberat“, în propunerea comisiei de trasare a colegiilor s-au încălcat prevederile legale „pentru a da temei acelor partide care doresc să atace în contencios-administrativ hotărârea de guvern cu privire la colegiile uninominale să aibă câştig de cauză“. „Asistăm la un blat ordinar între PSD, PNL şi alte partide parlamentare, cu excepţia PD-L, pentru a bloca votul uninominal“, a criticat Emil Boc. Liderul PD-L a anunţat că partidul său nu va ataca în contencios-administrativ hotărârea de guvern cu privire la colegiile uninominale.

Preşedintele Partidului Democrat-Liberal, Emil Boc, a solicitat totodată guvernului ca în săptămâna care urmează să anunţe data alegerilor parlamentare pe baza votului uninominal, arătând că formaţiunea sa propune data de 23 sau 30 noiembrie.

Comisia de cod electoral a finalizat miercuri, 16 iulie, decuparea colegiilor uninominale din încă 20 de judeţe, totalul ajungând la 39. Alte patru circumscripţii sunt restante, printre care Bucureştiul şi cea pentru românii din străinătate, şi ar putea fi stabilite ulterior printr-o decizie a guvernului. Termenul-limită pentru decuparea colegiilor de către comisie a expirat sâmbătă, urmând ca apoi executivul să emită o hotărâre de guvern pentru judeţele în care nu s-au desemnat colegiile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII