Un incendiu de proporţii a izbucnit luni seară, la mansarda unui bloc din Râmnicu Vâlcea. Focul s-a extins rapid, cuprinzând mansarda pe o suprafaţă de aproximativ 1.500 de metri pătraţi.
Un incendiu a izbucnit luni seară, în jurul orei 21.00, la mansarda unui bloc de pe strada Gib Mihăescu din Râmnicu Vâlcea. Imediat, la faţa locului s-au deplasat mai multe forţe aparţinând poliţiei, jandarmeriei şi poliţiei comunitare. Mai multe echipaje de pompieri, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, au acţionat pentru lichidarea incendiului, care a fost stins în jurul orei 23.30. Patru persoane au fost transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea. Trei dintre acestea inhalaseră fum, iar altă persoană suferise un şoc. Din fericire, toţi sunt în afara oricărui pericol.
Descindere în forţă a pompierilor
Autorităţile vâlcene, în frunte cu subprefectul Anuţa Handolescu, primarul Mircia Gutău, dar şi comandantul ISU, Adrian Mesescu, au sosit la faţa locului. Mansarda blocului a fost distrusă, iar pagube importante au fost înregistrate şi la apartamentele de la etajele inferioare. La locul incendiului s-au deplasat nouă autospeciale cu apă şi spumă de la ISU Vâlcea, două dintre acestea fiind din rezerva operativă. „La această acţiune au participat 15 ofiţeri, 65 de subofiţeri vâlceni şi pompieri din judeţul Argeş. Pentru lichidarea incendiului a fost nevoie şi de ajutorul pompierilor de la Oltchim, de la Govora şi de la USG, care au intervenit cu câte o autospecială cu apă şi spumă“, a declarat căpitanul Cătălin Popescu, purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea. Echipa operativă de cercetare constituită la faţa locului a pătruns în imobil după stingerea incendiului, dar a constatat că verificarea nu se putea efectua din cauză că mansarda se afla în stare avansată de degradare şi exista pericolul unor accidente. Mai mult, blocul fusese deconectat de la reţeaua de electricitate şi cercetarea nu putea fi efectuată în bune condiţii în lipsa unor surse suplimentare de lumină.
Trei familii evacuate
Mansarda era construită peste nivelul patru al blocului, totalizând 15 apartamente, repartizate pe cinci scări. Din cele 15 apartamente, trei erau locuite, proprietarii mutându-se acolo înainte de recepţia finală a lucrării. Celor trei familii care ocupaseră apartamentele li s-au asigurat de Primăria Râmnicu Vâlcea spaţii de cazare în Centrul Social „Ioana“. „Până la lichidarea focului au ars structura din lemn a mansardei, termoizolaţia, mobilă şi bunuri personale. De asemenea, au fost degradate învelitoarea din tablă a acoperişului, instalaţiile electrice şi de alimentare cu apă, o parte din tâmplăria de termopan şi din elementele constructive ale mansardei“, a mai precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea.
Mai mulţi locatari s-au declarat nemulţumiţi de lucrările de mansardare, care, susţin aceştia, ar fi fost executate după ureche. Oamenii l-au acuzat şi pe edilul Mircia Gutău că Primăria Râmnicului şi-a dat acordul mult prea repede pentru realizarea acestor mansarde, care nu cu mult timp în urmă erau cea mai ieftină soluţie pentru tinerii care îşi doreau o casă şi nu aveau alte posibilităţi de cumpărare.
Lucrare prost făcută
O comisie mixtă, formată din reprezentanţi ai ISU şi cadre ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean, a definitivat cercetările în cazul incendiului declanşat la mansarda blocului S7 din Râmnicu Vâlcea. Concluziile au fost prezentate şi reprezentanţilor firmei beneficiare a lucrărilor de mansardare. În urma cercetării, s-a stabilit că incendiul a izbucnit la podul mansardei, în zona scării E a blocului S7, sursa probabilă de aprindere fiind un aparat electric uitat în priză. Potrivit comisiei, lucrarea de mansardare nu a fost întocmită corespunzător. Focul s-a extins din cauza gradului de combustibilitate al elementelor de construcţie din lemn, a continuităţii acestora pe întreaga suprafaţă a acoperişului şi din cauza zidurilor de separare cu goluri neprotejate.