2.8 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTrei milioane de lei pentru cultură la sate

Trei milioane de lei pentru cultură la sate

Programul de reabilitare, modernizare şi dotare va fi implementat de Ministerul Dezvoltării. Finanţarea se va realiza de la bugetul de stat. Durata lucrărilor nu poate fi mai mare de 18 luni.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL) a elaborat recent un Ghid Operaţional de implementare a Programului prioritar naţional pentru reabilitarea şi modernizarea infrastructurii culturale, respectiv dotarea aşezămintelor culturale din mediul mic urban şi rural, a cărei valoare maximă eligibilă se ridică la suma de trei milioane de lei. Potrivit documentului, finanţarea se va realiza din sume alocate de la bugetul de stat, din fonduri externe rambursabile şi nerambursabile şi din alte surse, scopul programului fiind creşterea calităţii vieţii culturale în mediul mic urban şi rural, respectiv accesul la informaţie, educaţie, cultură etc. Perioada de implementare a programului este 2008 – 2010, responsabil cu aceasta fiind MDLPL, prin Compania Naţională de Investiţii „CNI“ – SA, aflată sub autoritatea acestuia, activitatea de selecţie şi evaluare a proiectelor realizându-se de o comisie al cărei preşedinte va fi un reprezentant al Ministerului Culturii şi Cultelor.

 

Cheltuieli neeligibile

 

Durata lucrărilor de execuţie a obiectivelor de investiţii aferente programului nu poate fi mai mare de 18 luni de la data ordinului de începere, valoarea totală a lucrărilor de intervenţie putând totuşi depăşi suma alocată de la bugetul de stat, şi anume trei milioane de lei, caz în care solicitantul va asigura finanţarea diferenţei dintre valoarea totală şi suma maximă ce poate fi alocată prin program, din alte surse legal constituite.

Conform documentului, cheltuieli neeligibile sunt cumpărarea, închirierea sau luarea în leasing a clădirilor existente, indiferent dacă leasing-ul are ca rezultat trecerea în proprietate a celui care ia în leasing, cheltuieli operaţionale, inclusiv cele de întreţinere şi chirie, comisioane bancare, cheltuielile garanţiilor şi cele similare, cheltuieli efectuate de către administraţia publică şi, în special, cele de regie, chirii şi salarii ale personalului angajat în activităţi de management, implementare, monitorizare şi control, achiziţionarea de mijloace de transport, cheltuieli cu panourile publicitare, respectiv panouri pentru afişare temporară şi plăci pentru amplasare permanentă, cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor şi cu expertiza tehnică/energetică.

 

Înscrierea şi participarea la selecţie

 

Potrivit Ghidului Operaţional, programul va lua în considerare potenţialul comunităţii de a susţine pe termen lung atât funcţionarea şi destinaţia clădirii, cât şi derularea unor activităţi specifice. Solicitanţi în cadrul programului pot fi autorităţile administraţiei publice locale ale localităţilor din mediul mic urban şi rural, singure sau în parteneriat cu alte autorităţi publice ori cu organizaţii neguvernamentale din ţară sau din străinătate, alcătuite din localităţile urbane de rang III, oraşe (definite în conformitate cu prevederile Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – secţiunea a IV-a), în care există un aşezământ cultural care necesită reabilitare, modernizare sau dotare.

În ceea ce priveşte criteriile de eligibilitate, solicitantul trebuie să facă parte din administraţia publică locală, proiectele considerate eligibile fiind doar cele de reabilitare, modernizare şi dotare a aşezămintelor culturale.

 

Dosarul

 

Pentru a participa la preselecţie, solicitanţii trebuie să depună un dosar care va conţine cererea, dovada titlului de proprietate prin extras de carte funciară sau extras din inventarul bunurilor aparţinând domeniului public, aprobat prin hotărâre a guvernului asupra aşezământului cultural şi Planul de activitate a programelor şi proiectelor culturale pentru următorii trei ani de la darea în funcţiune a aşezământului cultural reabilitat, modernizat, dotat, care să cuprindă activităţi culturale educative, informative, formative şi copie după actul de identitate al solicitantului.

De asemenea, trebuie anexată hotărârea consiliului local prin care se certifică necesitatea, oportunitatea şi aprobarea reabilitării, modernizării infrastructurii culturale şi dotarea aşezământului cultural din mediul mic urban, faptul că investiţia face parte din strategia de dezvoltare locală aprobată de consiliul local, aprobarea Planului de activitate pe următorii trei ani de la darea în funcţiune, păstrarea destinaţiei clădirii, minimum 15 ani, asigurarea unei finanţări, din resurse proprii sau atrase, de minimum 10% din valoarea maximă ce se poate aloca de la bugetul de stat, precum şi angajamentul de a suporta cheltuielile de mentenanţă şi gestionare a investiţiei, pe o perioadă de cel puţin cinci ani de când investiţia a fost dată în exploatare.

La dosar trebuie depus şi contractul de parteneriat, în cazul în care autorităţile administraţiei publice locale aplică în parteneriat cu alte autorităţi publice ori cu organizaţii neguvernamentale din ţară sau din străinătate, din care să rezulte cota parte de contribuţie, în procente faţă de valoarea maximă ce se poate aloca de la bugetul de stat, precum şi o declaraţie pe proprie răspundere, din care să reiasă faptul că aşezământul cultural este liber de orice sarcină, nu face obiectul unui litigiu aflat pe rolul unei instanţe judecătoreşti sau a vreunei revendicări pe cale administrativă sau juridică. Documentul trebuie să certifice şi asigurarea utilităţilor aferente aşezământului cultural, numărul de locuitori ai unităţii administrativ-teritoriale solicitante (UAT), anul construirii, aria desfăşurată a aşezământului, regimul de înălţime.

Termenul de depunere a dosarelor pentru solicitarea de reabilitare, modernizarea infrastructurii culturale şi dotarea aşezămintelor culturale din mediul mic urban şi rural este de 30 de zile calendaristice de la anunţarea lansării programului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS