Gimnasta Elena Leuştean a decedat
Agenţia Naţională pentru Sport a anunţat ieri cu regret trecerea în nefiinţă a fostei mare gimnaste Elena Leuştean, medaliată cu bronz la JO din 1956, care a încetat din viaţă sâmbătă, la vârsta de 72 de ani. Reprezentantă de marcă a unei generaţii de excepţie, Elena Leuştean a intrat în istoria gimnasticii prin faptul că la Melbourne, în 1956, a devenit prima româncă medaliată la o ediţie a Jocurilor Olimpice. La competiţia de la Antipozi, Leuştean cucerea bronzul la sol şi deschidea un lung şir de performanţe pentru medaliatele tricolore. Cu un palmares foarte bogat, Elena Leuştean a fost, alături de alte gimnaste ale anilor ’50-’60, una dintre cele care au contribuit decisiv la dezvoltarea gimnasticii feminine româneşti. Leuştean a mai cucerit bronzul, pe echipe, la Melbourne 1956 şi Roma 1960.
Potec, la opt sutimi de bronz
Înotătoarea Camelia Potec a ocupat locul patru în finala probei de 800 m liber, din cadrul JO de la Beijing, ratând medalia de bronz pentru numai opt sutimi de secundă. Românca a fost înregistrată cu timpul de 8 min 23 sec 11/100 şi a fost devansată de britanica Rebecca Adlington, care a cucerit aurul cu un nou record mondial, 8 min 14 sec 10/100, doborând o performanţă veche de 19 ani, stabilită de americanca Janet Evans, pe 20 august 1989, la Tokyo, 8 min 16 sec 22/100. Argintul a revenit italiencei Alessia Filippi, 8 min 20 sec 23/100, iar bronzul a fost luat de daneza Lotte Friis, 8 min 23 sec 03/100.
Dementieva, numărul 1 în China
Tenismana rusă Elena Dementiva (26 de ani, 7 WTA) a devenit noua campioană olimpică la tenis, după victoria obţinută în finală, contra conaţionalei Dinara Safina, în trei seturi, scor 3-6, 7-5, 6-3. Pentru Dementieva este a doua medalie olimpică din carieră, după argintul de la Sydney 2000. După aurul Dementievei şi argintul Safinei, bronzul a revenit tot unei rusoaice, Vera Zvonareva, care a trecut de Na Li, în două seturi, scor 6-0, 7-5. În proba de dublu, aurul olimpic a revenit surorilor Williams, Venus şi Serena, care au trecut în ultimul act, cu 6-2, 6-0, de jucătoarele spaniole Virginia Ruano Pascual şi Anabel Medina Garrigues. Acesta este al doilea titlu olimpic la dublu pentru cele două surori americane, după cel de la Sydney, cucerit în 2000. Serena şi Venus Williams au egalat performanţa cuplului format din Gigi şi Mary Jo Fernandez, care au reuşit să câştige două titluri olimpice pentru SUA, în 1992, la Barcelona, respectiv 1996, la Atlanta. Medalia de bronz a fost cucerită de chinezoaicele Jie Zheng şi Yan Zi, care s-au impus în două seturi, 6-2, 6-2, în faţa jucătoarelor din Ucraina, Alona Bondarenko şi Katerina Bondarenko.
Nadal, cel mai bun tenisman la JO
Tenismanul spaniol Rafael Nadal şi-a adjudecat ieri medalia de aur în proba de simplu, după ce l-a învins în trei seturi, 6-3, 7-6, 6-3, pe chilianul Fernando Gonzales. Ibericul a devenit primul jucător care a câştigat medalia de aur la o ediţie a Jocurilor Olimpice în acelaşi an în care s-a impus şi în turneele de Mare Şlem de la Roland Garros şi Wimbledon. Rafael Nadal va deveni, începând de astăzi, noul număr 1 mondial în clasamentul ATP, poziţie pe care a deţinut-o din 2 februarie 2004 elveţianul Roger Federer. Bronzul olimpic a fost câştigat de sârbul Novak Djokovic, care l-a învins în finala mică a turneului de la Beijing pe americanul James Blake cu scorul de 6-3, 7-6. În proba de dublu s-au impus elveţianul Roger Federer şi Stanislas Wawrinka, care au câştigat medalia de aur după victoria de sâmbătă, obţinută în faţa cuplului suedez Thomas Johansson / Simon Aspelin, scor 6-3, 6-4, 6-7 (4/7), 6-3.
Bolt este imbatabil
Atletul jamaican Usain Bolt, de 21 de ani, a făcut sâmbătă cea mai rapidă cursă de 100 de metri desfăşurată până acum, cucerind titlul olimpic şi medalia de aur cu un nou record mondial. Bolt a depăşit o nouă „barieră“, înregistrând sub 9 secunde şi 70 de sutimi, mai precis 9 secunde şi 69 de sutimi. Timpul putea fi şi mai bun, însă, pe ultimii 20 de metri ai cursei, Usain Bolt a alergat fără să se ajute de braţe, sărbătorindu-şi triumful. În această probă „nebună“, primii şase clasaţi au coborât sub zece secunde, medalia de argint revenind lui Richard Thompson, din Trinidad-Tobago, cu timpul de 9 secunde şi 89 de sutimi, iar americanul Walter Dix a salvat onoarea SUA, obţinând medalia de bronz, cu 9 secunde şi 91 de sutimi.
Phelps a făcut istorie
Înotătorul american Michael Phelps a devenit primul sportiv din istorie care a reuşit să câştige opt medalii de aur la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice, după ce ieri a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în proba de ştafetă 4×100 metri mixt. „Glonţul din Baltimore“ a doborât astfel recordul compatriotului său Mark Spitz, care reuşise să câştige şapte medalii de aur la JO de la München, din 1972, tot în concursul de înot. Alături de Michael Phelps, din ştafeta SUA au mai făcut parte Aaron Peirsol, Brendan Hansen şi Jason Lezak, cei patru reuşind să stabilească şi un nou record mondial, 3 min. 39sec. 34 / 100. Medaliile de argint şi bronz au revenit Australiei – 3min. 30sec. 04 / 100 şi Japoniei – 3min. 31sec. 18 / 100.