DNA l-a trimis în judecată pe deputatul Ioan Hoban în legătură cu schimbul unui teren al Consiliului Local Baia Mare, ce a fost subevaluat, cu un teren care îi aparţinuse şi pe care l-a vândut cu 500.000 de euro mai mult, însă procurorii anunţă că acesta nu are bunuri pe care să îi pună sechestru.
Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii l-au trimis în judecată pe Ioan Hoban, consilier local în cadrul Consiliului Local Baia Mare în legislatura 2000-2004 şi membru al Comisiei de Urbanism a Consiliului, pe care îl acuză de luare de mită şi instigare la abuz în serviciu. În instanţă va ajunge şi Bogdan Mihail Soare, intermediar, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită, şi Mircea Titus Streuţi, consilier superior la Primăria Municipiului Baia Mare, acuzat de complicitate la luare de mită şi fals intelectual.
Procurorii susţin, în rechizitoriu, că, în cursul lunilor aprilie – mai 2003, odată cu iniţierea construirii unui supermarket pe raza municipiului Baia Mare, Ioan Hoban a realizat o înţelegere frauduloasă cu Mihail Bogdan Soare şi cu Titus Mircea Streuţi. Prin această înţelegere, spun anchetatorii, Ioan Hoban a condiţionat avizarea unui schimb de terenuri în Comisia de urbanism a Consiliului Local, de cumpărarea, de către firma Kaufland (prin intermediarul lui Mihail Bogdan Soare) a unui teren ce îi aparţinea, la un preţ supraevaluat, situat la periferia municipiului. Prin schimbul de terenuri, Consiliul Local primea acest teren şi dădea, în schimb, un teren subevaluat situat în zonă centrală.
Subevaluarea terenului situat în centrul municipiului Baia Mare, aparţinând Consiliului Local, şi supraevaluarea terenului de la periferie, aparţinând lui Ioan Hoban, a fost făcută de Titus Mircea Streuţi printr-un raport de evaluare, potrivit DNA.
Procurorii afirmă că, în urma supraevaluării terenului proprietate personală şi a realizării schimbului, Ioan Hoban a încasat 490.000 euro în plus faţa de valoarea reală a terenului. Diferenţa dintre valoarea de piaţă a terenului din centrul oraşului aparţinând Consiliului Local şi cea stabilită în raportul de evaluare şi încasată de Consiliul Local, diferenţă însumând 651.195 euro, reprezintă prejudiciul în dauna Consiliului Local Baia Mare.
Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurator în vederea recuperării prejudiciului şi confiscării obiectului mitei numai împotriva lui Mihai Bogdan Soare, pe numele celorlalţi doi inculpaţi nefiind identificate bunuri personale, precizează DNA.
Dosarul a fost trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru că această instanţă este competentă să judece procesul unui deputat.