5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025

Flash

O singura cismea asigura apa din doua sate

Din cauza locului unde sint situate – pe deal – satele Rupturi si Velesti sint lipsite de apa. Fintinile sapate de oameni, la o adincime de 40 m, au secat in acesta vara din cauza secetei. „Pinza freatica se afla la o adincime de 80 m si, deocamdata, nu s-a apucat nimeni sa sape pina acolo“, spune primarul comunei Murgasi, Constantin Nedelea. Asa incit, de citeva luni bune, oamenii sint nevoiti sa transporte apa necesara in gospodarie de la o cismea aflata la distanta de aproximativ 500 m. Cu carutele pline de butoaie ori cu galeti si cobilite in care asaza frunze de stejar pentru a nu se varsa, satenii parcurg saptaminal kilometri intregi pentru o cana de apa.

Oamenilor le este frica sa mai cultive pamintul

Seceta din acest an si situatia dezastruoasa a culturilor agricole au bagat frica in tarani. Griul a fost calamnitat suta la suta, dar nici la porumb recolta nu a fost prea buna. O mare parte din cele 5.400 de hectare de teren arabil existente la nivelul comunei Murgasi risca sa ramina necultivat: „Calamitatile din acest an au speriat oamenii si nu vor sa mai investeasca in agricultura. Poate ii va incuraja saminta de griu subventionata si motorina pentru utilajele agricole“, a spus primarul comunei, Constantin Nedelea.

Primaria comunei s-a mutat la sat

Din anul 1990, Primaria Murgasi s-a mutat la Busteni, pentru ca, asa cum spune primarul, satul respectiv se afla la jumatatea distantei care parcurge toate satele apartinatoare comunei. In felul acesta, edilii comunei pot raspunde in mod eficient la solicitarile venite de la oamenii din satele marginase. Si pentru ca vechea primarie era de fapt un conac boieresc datind din anii ’20-’30, deci in paragina, s-a hotarit construirea unei cladiri noi, cu toate utilitatile. „Proprietarii fostului conac au fost despagubiti cu suma de 120 de milioane. Dar acum nu ne mai este de nici un folos cladirea. O vom demola si materialele vor fi folosite la construirea noii primarii“, a declarat primarul Constantin Nedelea. Intr-adevar, lucrarile au inceput in aceasta vara, la citiva metri departare de vechea primarie. Proiectul – in valoare de trei miliarde de lei – are in vedere construirea unei cladiri cu un singur nivel si mansarda, compartimentata in citeva birouri pentru functionarii primariei. „Deocamdata, turnam fundatia si abia anul viitor vor fi finalizate lucrarile. Desi in proiect este prevazuta suma de trei miliarde, sintem convinsi ca suma necesara va fi mult mai mica, datorita materialelor pe care deja le avem de la conac. Nici mina de lucru nu este scumpa: avem doar trei meseriasi. Restul sint oameni incadrati conform Legii 416 privind venitul minim garantat“, adauga Constantin Nedelea.

Titlurile de proprietate nu vor fi eliberate

Ordinul guvernului ca toate titlurile de proprietate sa fie eliberate pina la sfirsitul acestui an nu poate fi indeplinit de Primaria de la Murgasi. Pina in prezent s-au eliberat peste 80 la suta din titlurile de proprietate, dar primarul spune ca greul de acum incepe: „Am eliberat cam 82 la suta din titluri, dar au ramas cazurile mai deosebite, care au neclaritati, si nu le vom termina pina la sfirsitul anului.“

Sapte monumente istorice intr-o comuna

In comuna Murgasi exista noua biserici, din care sapte sint declarate monumente istorice. Localnicii se mindresc cu constructiile care se afla la ei in comuna si spun ca cea mai valoroasa din punct de vedere istoric este o biserica din lemn, care a fost adusa din Ardeal si asamblata in comuna Murgasi. Enoriasii merg cu placere la slujba, iar vechimea si valoarea bisericilor ofera credinciosilor o stare nostalgica si majoritatea satenilor merg constiinciosi la biserica in fiecare duminica. Si toate astea intr-o comuna unde primarul este … adventist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS