4 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Voci din România“, prezente la Târgul de Carte Bok & Bibliotek

„Voci din România“, prezente la Târgul de Carte Bok & Bibliotek

Mircea Cărtărescu şi Herta Müller, alături de Adela Greceanu, Claudiu Komartin, Dan Sociu şi Elena Vlădăreanu vor participa la Târgul de Carte Bok & Bibliotek de la Göteborg, organizat în perioada 25-28 septembrie, unde România este expozant, informează Institutul Cultural Român de la Stockholm.

Scriitorii români participă la acest târg de carte sub titulatura „Voci din România“, manifestare concepută şi organizată de Institutul Cultural Român de la Stockholm. Târgul se adresează publicului larg şi are drept componente prezentarea şi vânzarea de carte, în special în limba suedeză, dar şi un amplu program de seminarii şi discuţii pe teme literare, sociale şi politice. Participarea ICR Stockholm la Târgul de Carte Bok & Bibliotek de la Göteborg constă într-un stand cu traduceri din literatura română în limba suedeză şi în limbi de circulaţie internaţională, lansarea celor mai recente apariţii de titluri româneşti în limba suedeză, lecturi de poezie, o expoziţie foto cu portrete de scriitori români şi un catalog al expoziţiei. De asemenea, ICR Stockholm va organiza şapte seminarii pe subiecte de actualitate, având ca invitaţi personalităţi ale societăţii civile din România, Suedia, Letonia şi Marea Britanie, cum ar fi scriitorii şi jurnaliştii suedezi Göran Rosenberg şi Richard Swartz, fostul preşedinte al Letoniei, Vaira Vîíe-Freiberga, şi scriitoarea britanică de origine sârbă Vesna Goldsworthy.

România în imagini şi între copertele cărţilor

Sigla „Voci din România“ a fost concepută de artistul Dan Perjovschi. „Este o mare onoare pentru noi să putem participa la acest târg de prestigiu cu o contribuţie atât de însemnată. De la înfiinţarea sa, în 1985, târgul a fost vizitat de nume răsunătoare ale literaturii mondiale, printre care Joseph Brodsky, Nadine Gordimer, Seamus Heaney, Günter Grass, José Saramago, Dario Fo, Orhan Pamuk şi Doris Lessing“, a declarat Dan Shafran, director al Institutului Cultural Român de la Stockholm. „Sperăm ca prin această participare să sporim interesul publicului suedez pentru cultura română şi să nuanţăm imaginea acestuia despre România, dar, mai ales, să determinăm editurile suedeze să publice noi titluri din literatura română, în special din cea contemporană“, a adăugat acesta. ICR Stockholm organizează pe perioada târgului şi o expoziţie cu portrete de scriitori români realizate de fotografii suedezi Cato Lein şi Lüfti Özkök. Aceasta cuprinde fotografii făcute în perioada 1962-2008, la Bucureşti, Stockholm şi în diverse alte oraşe din Europa, reprezentând 25 de personalităţi literare româneşti, printre care Gabriela Adameşteanu, Nina Cassian, Mircea Cărtărescu, Paul Celan, Emil Cioran, Denisa Comănescu, Filip Florian, Eugen Ionescu, Nora Iuga, Gabriela Melinescu, Ioan Es Pop, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Grete Tartler şi Tristan Tzara. În luna mai a acestui an, ICR a organizat o expoziţie de fotografii  realizate de fotograful suedez Cato Lein, cel care în toamna anului 2007 s-a aflat, timp de o săptămână, la Bucureşti, pentru a fotografia mai mulţi scriitori români la ei acasă. Ideea proiectului era să revitalizeze metoda clasică a filmului negativ. Fotograful se foloseşte de un aparat de dimensiuni mari, cu film Polaroid, greu de manevrat. Utilizând această metodă, pe care Cato Lein o foloseşte de peste zece ani, provocările cu care se confruntă fotograful sunt mult mai mari. Călătoria la Bucureşti s-a transformat însă într-un proiect mai amplu. În timp ce îi fotografia pe scriitori, artistul a devenit din ce în ce mai fascinat de oraşul Bucureşti, cu care făcuse cunoştinţă prin intermediul cărţilor lui Mircea Cărtărescu, unele dintre ele publicate şi în Suedia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS