6.2 C
Craiova
vineri, 29 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFemeia, împinsă de la cratiţă în viaţa comunităţii

Femeia, împinsă de la cratiţă în viaţa comunităţii

Instituţiile doljene aşteaptă să fie mobilizate de la centru pentru a se implica mai mult în lupta pentru drepturile femeii. Este concluzia la care s-a ajuns la întrunirea de ieri a Comisiei Judeţene pentru Egalitate de Şanse (COJES) între femei şi bărbaţi.

La acţiunea de ieri a participat şi un reprezentant al Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse (ANES) între femei şi bărbaţi, în persoana Alexandrei Nemeş, consilier pentru afaceri europene. Aceasta le-a recomandat membrilor comisiei, reprezentanţi ai structurilor deconcentrate ale autorităţilor administraţiei publice locale sau ai autorităţilor administrative autonome, ai confederaţiilor sindicale şi patronale, precum şi ai organizaţiilor neguvernamentale active la nivelul judeţului Dolj să treacă de la vorbe la fapte. Este necesară o implicare activă, concretă, deoarece Uniunea Europeană le pune la dispoziţie milioane de euro pentru promovarea şi concretizarea unor proiecte privind discriminarea femeii.

Campaniile ANES arată că femeile se implică mai mult în luarea deciziilor în viaţa familială, dar mai puţin în comunitate. La ţară, 98% dintre femei stabilesc regulile în gospodărie sau mai degrabă îşi asumă responsabilităţile domestice. Dacă muncesc, ele se îndreaptă spre domenii precum sănătate, învăţământ, agricultură sau asistenţă socială şi au venituri sub 500 de lei. În schimb, femeile nu se implică mai deloc în deciziile comunităţii din care fac parte. Sunt o forţă prin prezenţa lor la vot, în proporţie de 90%, dar la actul decizional la nivelul comunităţii îşi aduc o contribuţie mică, numai 19%. Posibilitatea acestora de informare este redusă, televizorul fiind preferat de femeile din mediul rural, care fac apel destul de rar la presa scrisă şi nu folosesc internetul. Şi în mediul urban, femeile sunt în mare parte responsabile cu sarcinile ce ţin de gospodărie şi îngrijirea copiilor, în proporţie de 80%. La micile cumpărături şi reparaţiile din gospodărie sunt ajutate de bărbaţi. Preferă să muncească şi sunt interesate de drepturile pe piaţa muncii sau cum să demareze o afacere, dar nu sunt interesate de deciziile în comunitate. Majoritatea femeilor de la oraş preferă să afle noutăţi accesând internetul, dar şi din campanii media.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS