2.8 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalComplexurile energetice, bune de plată pentru poluare

Complexurile energetice, bune de plată pentru poluare

Complexurile Turceni, Rovinari şi Craiova au depăşit cu 444.000 până la un milion de tone cota alocată de poluare, urmând să plătească pentru fiecare tonă câte 25 de euro.

Deciziile luate de Comisia Europeană pe 26 octombrie 2007 de a reduce cota emisiilor de CO2 pentru România stârnesc şi astăzi ample nemulţumiri din partea producătorilor de energie electrică. Aflat ieri la o dezbatere pe tema finanţării proiectelor energetice, directorul general al Complexului Rovinari, Laurenţiu Ciurel, a susţinut că toate cele trei Complexuri Energetice – Turceni, Rovinari şi Craiova – se confruntă cu probleme financiare pentru că au depăşit cu mult cota de emisii de carbon impusă de autorităţi, costurile cu certificatele de poluator ridicându-se la zeci de milioane de euro. „Cele trei complexuri sunt subalocate cu un milion de tone de emisii poluante. Costul unui certificat de poluator este de 25 de euro, bani care nu sunt recunoscuţi de ANRE în preţurile energiei pe care o producem. Dacă va trebui să cumpărăm certificate, ne vom decapitaliza“, a declarat ieri Laurenţiu Ciurel. Potrivit acestuia, pentru a putea obţine bani pentru investiţii, complexurile energetice ar putea ori să crească preţul energiei, ori să reducă producţia.

 

CE Craiova va plăti 26 de milioane de euro

 

La începutul lunii septembrie, Ministerul Mediului a publicat lista cu emisiile de dioxid de carbon (CO2) realizate la nivelul agenţilor economici în 2007. Principalii poluatori, companiile din domeniul energiei, au avut în general probleme în a se încadra în plafonul de certificate aferente emisiilor de CO2, alocat pentru anul trecut. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), colectate de la operatori până pe 29 aprilie, Complexul Energetic Craiova a produs anul trecut 5,778 milioane de tone de dioxid de carbon, faţă de 4,727 mililioane de tone care i-au fost alocate prin Planul Naţional pentru 2007. Pentru diferenţa de 1,051 milioane de tone, CE Craiova va trebui să cumpere certificate de emisii, al căror cost total se ridică la peste 26 de milioane de euro.

În ceea ce priveşte Complexul Energetic Rovinari, acesta a depăşit alocarea cu aproximativ 646.000 de tone de dioxid de carbon, ceea ce îl va costa 16,15 milioane de euro, iar Complexul Turceni a produs cu 444.018 tone de emisii de carbon mai mult, adică va da pe certificate peste 11 milion de euro. La toate aceste costuri se pot adăuga alte sume pentru fiecare tonă de emisii produsă peste limită dacă rezultatele monitorizării arată că emisiile sunt mai mari decât certificatele pe care le are poluatorul. Potrivit propunerile de modificare a legislaţiei în domeniu, fiecare tonă de CO2 emisă suplimentar în 2007 va fi taxată cu 40 de euro, şi cu 100 de euro, fiecare tonă de CO2 emisă în 2008.

 

Guvernul sprijină Voestalpine

 

Guvernul s-a angajat în negocierile cu Voestalpine să obţină avizul parlamentului pentru ca proiectul combinatului siderurgic să fie considerat de interes public naţional, inclusiv pentru exproprieri de terenuri, şi să susţină în faţa Comisiei Europene strategia companiei privind emisia de poluanţi.

„Guvernul va sprijini Voestalpine şi strategia Voestalpine în faţa Comisiei Europene în legătură cu alocarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru proiect şi va sprijini industria cu consum intens de energie în cadrul UE“, se precizează în memorandumul semnat miercuri.

 

Siderurgiştii europeni cer permise gratuite

 

Organizaţiile patronale din industria siderurgică europeană cer Comisiei Europene să acorde gratuit certificate de emisii poluante către companiile din industriile grele, pentru a proteja competitivitatea producătorilor din UE pe plan internaţional. Federaţia Metalurgiştilor Europeni şi Confederaţia Europeană a Industriilor Fierului şi Oţelului consideră că proiectul de revizuire a Programului Tranzacţiilor cu Emisii (Emission Trading Scheme – ETS), care plafonează cantitatea de dioxid de carbon pe care o pot emite companiile din industrie, ar trebui îmbunătăţit, pentru a asigura „un echilibru corect“ între măsurile adresate schimbărilor climatice şi competitivitatea industriei.

„Numai această clauză (…) ar determina creşterea costurilor industriei cu miliarde de euro în următorii ani“, susţin federaţiile, cu precizarea că proiectul actual de lege ar impune o reducere a emisiilor de CO2 cu 35-40% până în 2020, faţă de nivelurile din 1990.

În România, sunt prezenţi o serie de jucători importanţi în industria europeană şi globală, printre care ArcelorMittal, Mechel sau TMK şi, mai nou, compania austriacă Voestalpine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII