Isalnita este localitatea cu cei mai multi legumicultori din Oltenia. Majoritatea locuitorilor sint instariti, iar comuna este plina de vile impunatoare, pe care locuitorii si le-au ridicat din vinzarea legumelor. Localnicii spun ca nu este suficient sa ai un pamint roditor ca sa faci avere din agricultura. Trebuie sa fi si un bun gospodar.
Romulus Tenovici, de 42 de ani, si sotia lui, Aurelia, sint printre gradinarii de vaza din Isalnita. Acestia impreuna cu parintii lui Romulus si cu cei doi fii ai lor au reusit sa ridice una dintre cele mai frumoase vile din sat si sa scoata un profit anual de peste 100 de milioane de lei, totul din productia si comercializarea legumelor. Acesti bani insa nu stau intr-un cont in banca, ci sint investiti in constructia altei vile, pentru ca baietii sa aiba fiecare casa lui. Familia are 40 de ari de pamint pe care il cultiva cu de toate. Primavara incep cu ceapa verde, ridichiile, spanacul si cu salata. Urmeaza culturile de ardei, vinete, conopida, praz, rosii, ceapa, pe care le seamana, le raresc, le uda le trateaza si le pazesc de hoti pina toamna tirziu. „Este o munca grea si citeodata renteaza, citeodata nu, depinde de an“, a spus Aurelia Tenovici. De comercializarea legumelor se ocupa soacra Aureliei. Elena Tenovici vinde produsele prin pietele din Petrosani, Craiova si chiar din Sibiu si Timisoara. Ea ramine intr-o piata in jur de sapte zile, timp in care Romulus impreuna cu cei doi baieti fac citeva transporturi pentru aprovizionare, in functie de cit de repede se vinde marfa. Elena sta in gazda in orasele in care isi vinde marfa. Sint insa si oameni care nu isi permit sa plateasca si gazda pe linga chiria pentru spatiul de comercializare, care este destul de ridicata. Acestia ramin in piata pina isi vind toata marfa si dorm nopti in sir pe mesele de piatra. La fel ca alti gradinari, Elena Tenovici merge cu marfa prin tara zece luni pe an.
Gradinaritul cere un volum mare de munca. Atunci cind se termina o cultura incepe alta, iar legumicultorii au in decursul unui an doar o scurta perioada de pauza in decembrie si ianuarie. Totusi, ei nu regreta ca s-au apucat de gradinarit. Multi dintre ei fac aceasta meserie cu pasiune si scot un profit considerabil.