Giardia poate fi combătută cu ajutorul medicamentelor, dar tratamentele naturiste sunt şi ele eficiente. Parazitul, responsabil de infectarea a 20% din populaţia globului, este sensibil la usturoi, piper indian sau extract de grepfrut.
Giardioza este o infecţie a intestinului subţire produsă de Giardia lamblia. Se estimează că 20% din populaţia globului este infectată cronic cu acest parazit.
Boala se poate transmite prin simpla atingere de la omul bolnav la cel sănătos, prin intermediul mâinilor murdare duse la gură, prin consumarea de fructe sau legume nespălate sau de apă infestată (de la robinet, din lacuri, etc.). Când este înghiţit, acizii din stomac „activează“ chistul în care se află parazitul şi acesta este eliberat. Este necesară înghiţirea a cel puţin zece chisturi pentru a se produce îmbolnăvirea.
Copiii sunt de trei ori mai expuşi îmbolnăvirii decât adulţii. Simptomele giardiozei sunt diareea (în mai mult de 60% din cazuri) şi durerile abdominale (crampe). Alte manifestări sunt balonarea, greaţa, starea generală de rău şi oboseala, bolnavul pierzând din greutate. Copilul cu formă cronică de boală nu se dezvoltă.
Tratamentul clasic constă în administrarea de Metronidazol (Flagyl) timp de cinci-zece zile. Distruge parazitul în 85% din cazuri, dar este de multe ori cauza unor reacţii gastrointestinale adverse cum ar fi greaţă, ameţeli sau dureri de cap. În ciuda eficienţei sale, medicamentul nu este recomandat în SUA pentru tratamentul giardiozei. Furazolidonul este aproape la fel de eficient şi se foloseşte în cure de şapte-zece zile. Alte medicamente foarte eficiente (în 90% din cazuri) sunt Tinidazolul (Fasigyn), care poate fi administrat în doză unică, şi Quinacrine. Dacă tratamentul nu îşi dovedeşte eficacitatea, se administrează câte două sau trei medicamente diferite consecutiv. Acestea pot fi însă destul de periculoase pentru copii.
Remedii naturiste
Există şi alternative mai puţin dăunătoare la tratamentul medicamentos.
Pippali rasayana este un remediu tradiţional ayurvedic, constând din Piper longum şi Butea monosperma. Produsul naturist este recomandat în tratamentul dizenteriei cronice şi infestărilor cu viermi paraziţi. Se administrează câte un gram din acest produs, de trei ori pe zi, timp de 15 zile.
Se pot, de asemenea, încerca o serie de tratamente homeopatice, unele dintre ele extrem de eficiente. Sau se pot procura de la plafar produse naturiste cum ar fi extractul de usturoi (600 miligrame de două ori pe zi, înainte de masă, timp de trei zile), extract de grepfrut, Berberis aquifolium, (pentru un tratament de două luni), sau de piper indian (Piper longum), care se administrează timp de 14 zile.
Probioticele (tulpini de bacterii saprofite care se găsesc în mod natural în unele iaurturi) pot să crească răspunsul imun al organismului şi să contribuie la vindecare. Suplimente de aceste bacterii se pot găsi şi sub formă de pudră. Iată un amestec care se poate administra copiilor: un sfert de linguriţă de Lactobacillus acidophilus combinată cu un sfert de linguriţă de pulbere Bifidobacteria, amestecate într-un pahar de apă, de trei ori pe zi.
Ozonarea apei este considerată în SUA o metodă mai eficientă de distrugere a parazitului şi a ouălor acestuia decât clorinarea ei. Apa tratată cu ozon este folosită şi ca tratament intern. Bolnavul consumă patru pahare de apă ozonată pe zi, timp de zece zile, urmate de o perioadă de şapte zile fără tratament. Acest ciclu este repetat o dată.
Regim alimentar
În perioada tratamentului este bine să fie evitate alimentele bogate în grăsimi, lactoză (lactate) sau zahăr rafinat, nutrienţi folosiţi şi de parazit. Regimul alimentar bogat în fibre joacă un rol foarte important în vindecare, pentru că împiedică fixarea parazitului de mucoasa intestinală.
Recomandarea de evitare a lactatelor nu se referă şi la iaurt. Iaurtul conţine mult mai puţină lactoză, ceea ce grăbeşte vindecarea, ducând implicit şi la înlăturarea simptomelor de diaree şi a balonării, produse de giardia.
Reducerea aportului de grăsime din alimentaţie face să dispară greaţa şi diareea. Grăsimea este principalul stimulator al eliberării acizilor biliari în lumenul intestinal, proces de care depinde Giardia trophozoites pentru a putea supravieţui în intestinul subţire.
Prevenire
Dacă aţi fost bolnav şi vreţi să nu contractaţi iar parazitul sau vreţi să vă feriţi de îmbolnăvire, trebuie să aveţi în vedere câteva reguli de igienă elementară.
1. Beţi numai apă care a fost tratată în instalaţii speciale.
2. Dacă aveţi îndoieli cu privire la puritatea apei de la robinet, folosiţi un filtru cu o capacitate de cel mult un micrometru sau fierbeţi apa 20 de minute.
3. Nu beţi apă din lacuri, râuri, fără să o fierbeţi sau să o filtraţi.
4. Nu folosiţi gheaţă sau băuturi făcute din apă de la robinet, care poate fi contaminată.
5. Nu vă periaţi dinţii cu apă de la robinet, care poate fi contaminată.
6. Mâncaţi fructe şi legume fierte, bine spălate şi curăţate de coajă.
7. Spălaţi-vă pe mâini după ce schimbaţi scutece sau atingeţi animale de companie.
8. Evitaţi sexul oral sau anal.
9. Folosiţi prosoape personale.
10. Spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun înainte de masă.