2.8 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateÎntrebări despre diabetul zaharat

Întrebări despre diabetul zaharat

Ce este diabetul zaharat ?

Diabetul zaharat este o boală de metabolism, caracterizată prin valori crescute ale zahărului în sânge (hiperglicemie) cu sau fără prezenţa zahărului în urină (glicozurie), asociată cu tulburări ale metabolismului grăsimilor şi proteinelor.

 

Cum îmi dau seama dacă am diabet?

Semnele de alarmă ale diabetului zaharat sunt respiraţia de „mere verzi“, scăderea în greutate fără o cauză evidentă, deşi pacientul mănâncă mai mult ca de obicei, coloraţia roşiatică a obrajilor şi buzelor, uscarea pielii cu diminuarea ţesutului subcutanat, cicatrizarea întârziată a celor mai uşoare plăgi sau infecţii cutanate, oboseală fizică şi psihică (scăderea libidoului, astenie sexuală, lipsa erecţiei şi alte tulburări de dinamică sexuală), mâncărimi în zona organelor genitale (de obicei, prin candidoză) care nu cedează la tratament, diverse tulburări oculare, cardiovasculare, gastro-intestinale, nevralgii de tip sciatic şi chiar tulburări comportamentale. Clasic, diabetul zaharat se manifestă prin nevoia accentuată de a urina, sete şi foame excesive.

 

Ce trebuie să fac dacă bănuiesc că am diabet?

Trebuie să ne prezentăm la medicul de familie. Acesta este în măsură să ne controleze periodic (testarea glicemiei) şi, dacă este cazul, să ne indice examenele de laborator care vor confirma sau infirma diagnosticul. Dacă diagnosticul se confirmă, pacientul va fi luat în evidenţă şi îndrumat către medicul specialist nutriţionist. Menţinerea unei bune comunicări între medic şi pacient este vitală pentru asigurarea unei bune supravegheri a evoluţiei diabeticului. Medicul specialist diabetolog este singurul în măsură să stabilească tratamentul medicamentos şi igieno-alimentar pe care pacientul trebuie să îl respecte.

 

Am voie să merg la băi?

Tratamentul balneo-climateric este recomandat bolnavilor de diabet zaharat. Cura balneară este recomandată pentru efectul reconfortant. Ea scoate individul din mediul stresant şi scade glicemia. Un astfel de efect îl au apele sulfuroase, bicarbonatate sau clorurate din unele staţiuni balneare: Bodoc, Malnaş, Lipova, Borsec, Poiana Negri şi Broşteni. Cura internă recomandată în diabetul zaharat constă în consumul, cu înghiţituri mici, a 100-200 ml de apă minerală direct din izvor. Băile carbogazoase, în cura externă, şi mofetele au efecte benefice în tratamentul unor complicaţii cronice ale diabetului: neuropatia şi arteriopatia diabetică. Efecte favorabile asupra echilibrului metabolic diabetic îl au kinetoterapia, precum şi unele proceduri fizioterapice: ionizări ale membrelor inferioare cu vitamină B1 şi xilină, magnetoterapia, curenţii diadinamici şi curenţii interferenţiali.

 

Efortul fizic poate să agraveze boala ?

Efortul fizic este recomandat mai ales bolnavilor supraponderali. Efortul fizic ajută la scăderea glicemiei, la reglarea greutăţii şi prevenirea complicaţiilor. Efortul fizic este indicat tuturor diabeticilor tineri insulino-dependenţi fără complicaţii cronice majore, fiind un mijloc important de prevenire a acestora.

Dacă au apărut complicaţiile, efortul fizic trebuie redus. La pacienţii în vârstă insulino-dependenţi supraponderali, la care se mai asociază şi boala artrozică, efortul fizic este riscant. Când pacientul are peste 60 ani, iar din cauza complicaţiilor cronice toleranţa la efort este mică, activitatea fizică trebuie limitată la plimbări zilnice în aer liber. La diabeticii până în 60 ani şi fără complicaţii cronice majore, efortul fizic chiar moderat (mers alert, urcat de scări, bicicletă, gimnastică) are efect terapeutic remarcabil.

 

Am voie să conduc autoturismul?

Diabeticii fără complicaţii cronice severe (retinopatie cu afectarea vederii) pot obţine permis de conducere auto, pentru uzul personal. Profesiunea de şofer, în special pentru autovehicule grele, este interzisă. Când boala apare la un şofer profesionist care foloseşte maşini grele, se impune schimbarea profilului de muncă.

 

Sunt meserii pe care nu pot să le fac?

Nici o instituţie de învăţământ sau cercetare nu sunt interzise pacientului diabetic. Totuşi, copilul, adolescentul sau tânărul diabetic va fi ajutat să se orienteze către profesii intelectuale sau care nu presupun o activitate fizică foarte mare sau un program de lucru impredictibil (de exemplu, militari de profesie). Vor fi evitate profesiile legate de siguranţa circulaţiei sau cele în care, în caz de hipoglicemie, există riscul unor accidente de muncă.

 

Material realizat în colaborare cu dr. Mariana Păsărescu, Biroul de Promovare a Sănătăţii, ASP Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS