29.5 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNetworking-ul, calea spre jobul dorit

Networking-ul, calea spre jobul dorit

Găsirea unui loc de muncă potrivit, care să vă avantajeze, nu este întotdeauna uşoară, deoarece despre cele mai multe posturi aflaţi prea târziu că au fost vacante. Soluţia oferită de specialişti în acest caz este networking-ul.

 

Chiar dacă angajatorii sunt obligaţi prin lege să-şi anunţe posturile vacante mai întâi la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, şi abia apoi să le scoată la concurs, de obicei, se întâmplă exact invers. „După părerea experţilor în resurse umane, cam un sfert din totalul locurilor de muncă vacante sunt făcute publice prin reclame sau anunţuri de angajare“, notează www.mayra.ro. Probabilitatea ca un loc de muncă vacant să nu fie anunţat creşte odată cu nivelul ierarhic la care se găseşte. Motivul este cât se poate de simplu: cei mai mulţi angajatori preferă să cheme la interviu persoane care vin cu recomandări (unele companii foarte mari oferă chiar recompense financiare serioase celui care recomandă o persoană ce este angajată ulterior). În acest mod, cresc şansele ca respectivul angajat să fie mai serios, iar persoana care a făcut recomandarea are satisfacţia că „are un cuvânt de spus“ în firmă.

 

„Networking-ul înseamnă dezvoltarea unei largi reţele de cunoştinţe“

 

Cum se află de aceste locuri de muncă? Ele sunt transmise prin aşa-numitul networking – cunoscut ca piaţa secretă a joburilor. „Networking-ul înseamnă dezvoltarea unei largi reţele de cunoştinţe – oameni pe care i-aţi cunoscut în diverse ocazii sociale sau de afaceri – şi folosirea lor în avantajul dumneavoastră atunci când sunteţi în căutarea unei slujbe“, precizează specialiştii în resurse umane de la www.ele.ro. Aceştia explică faptul că oamenii care se află cercul dumneavoastră de cunoscuţi vă pot da atât informaţii despre posibilul job, cât şi sfaturi legate de o anumită companie sau industrie şi, totodată, vă pot prezenta şi altor persoane.

 

Păstraţi legătura cu oamenii din reţea

 

Cel mai bun loc pentru a începe să vă dezvoltaţi o reţea de cunoştinţe este familia. La aceasta se adaugă prietenii şi vecinii. Nu uitaţi de colegii de serviciu, pe cei din domeniul în care lucraţi, foştii colegi, foştii şefi sau profesori. „Orice situaţie sau eveniment care vă permite să socializaţi poate fi o oportunitate de networking, de la o expoziţie cu vânzare până la coada de la supermarket. Important e însă ce faceţi cu contactele pe care le creeaţi“, avertizează myra.ro. Asta deoarece, spun specialiştii, cheia către un networking de succes este să fiţi motivaţi să depuneţi energia necesară pentru a face ca lucrurile să meargă. „Mai întâi trebuie să vă organizaţi (de exemplu, să aveţi un folder în calculator cu contacte sau să păstraţi şi să ordonaţi cărţile de vizită pe care le primiţi). Trebuie să păstraţi legătura prin convorbiri regulate la telefon şi e-mailuri, de sărbători, aniversări etc.)“, notează www.ele.ro.

 

Cum vă menţineţi o reţea de succes

 

Pentru a avea un networking de succes trebuie, în primul rând, să vă faceţi o autoevaluare sinceră (când apelaţi la recomandarea unui cunoscut, nu trebuie să-l dezamăgiţi) şi să ştiţi foarte bine ce anume vă doriţi de la viitorul loc de muncă. Nu uitaţi să vă pregătiţi un CV complet.

În plus, chiar dacă ţineţi permanent legătura cu prietenii dumneavoastră, organizaţi şi întâlniri informative şi ţineţi pasul cu ei. „Cheia este să îi informaţi asupra activităţilor dumneavoastră şi să le mulţumiţi pentru eforturi“, spun specialiştii în resurse umane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII