Zincul trebuie să fie pentru fiecare dintre noi un element nelipsit din alimentaţie. Acesta fortifică organismul, ferindu-l, totodată, de boli cum ar fi psoriazisul, blefarita sau vitiligo.
Zincul se găseşte în organism alături de calciu, împreună cu care formează compuşi folositori pentru funcţionarea corespunzătoare a celulelor. Corpul îşi ia necesarul de zinc din alimente precum peştele, carnea, laptele, gălbenuşul de ou, legumele verzi, fructele, apa etc. Zincul intervine în metabolismul celular, în sinteza ADN şi ARN, în metabolismul lipidic şi al carbohidraţilor. În perioada intrauterină, concentraţia de zinc din organism este scăzută, dar creşte apoi în perioada de alăptare. Din acest motiv, la copiii născuţi prematur se poate manifesta carenţa de zinc prin prezenţa unor leziuni ale pielii. Deficitul de zinc apare din cauza unor probleme digestive (diaree), care fac imposibilă absorbţia lui sau din cauza unei alimentaţii sărace în acest element. Excesul de făină albă în alimentaţie poate împiedica, de asemenea, absorbţia zincului.
Deficitul de zinc la copii
Un copil care suferă de carenţă de zinc creşte mai greu, suferă malformaţii ale scheletului şi leziuni ale pielii. Cea mai frecventă afecţiune determinată de lipsa zincului este acroodermatita enteropatică. Apare la câteva luni şi se manifestă prin leziuni cutanate veziculo-globuloase, care apar la extremitatea membrelor superioare sau inferioare, diaree, blefarită (inflamaţia marginii libere a pleoapelor), căderea părului. Deficitul de zinc din organism slăbeşte sistemul imunitar, ceea ce favorizează apariţia unor boli cum ar fi psoriazisul, vitiligo, eritem endocrin. Zincul ajută la cicatrizarea rănilor, de aceea, în medicină se folosesc soluţii cu sulfat de zinc pentru grăbirea vindecării. Are, de asemenea, un rol important şi în prevenirea intoxicaţiilor cu metale, cum ar fi cupru, împiedicând absorbţia acestuia în organism.
Zincul se foloseşte şi în tratamentul tricomonazei datorită acţiunii sale antiseptice, antifungice şi astringente, atunci când alte tratamente dau greş.
Atenţie
Deficitul de zinc poate fi remediat prin administrarea unor suplimente: sulfat de zinc, gluconat de zinc, aspartat de zinc. Totuşi, nu trebuie abuzat de ele pentru că excesul de zinc împiedică absorbţia corespunzătoare a calciului în organism.