3.4 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalZăpadă cu programare

Zăpadă cu programare

Deszăpezirea de care ar trebui să beneficieze Craiova în iarna 2008-2009 se va desfăşura după un „program de măsuri comune“, adoptat de municipalitate cu hotărâri de consiliu şi tot tacâmul.

 

Dacă în teren se mişcă mai greu, după cum a dovedit-o practica în ianuarie 2008, pe hârtie, Primăria Craiova s-a înarmat până-n dinţi ca să dea piept cu nămeţii. Dacă or fi! Sectoare, utilaje, materie primă antiderapantă şi răspunzători de zone au fost deja trecuţi în raportul pe unitate avizat prin hotărâre a consiliului municipal. În „Programul comun de acţiune privind deszăpezirea, prevenirea şi combaterea poleiului pentru iarna 2008-2009“ sunt evidenţiate opt sectoare de intervenţie locale şi două europene: bulevardul Nicolae Titulescu – bulevardul Calea Severinului – ieşire din oraş, respectiv bulevardul Nicolae Titulescu – bulevardul Calea Bucureşti – ieşire din oraş. În fiecare zonă, deszăpezirea ar trebuie făcută în două etape, după importanţa străzilor. Evident, arterele considerate secundare, inclusiv aleile şi parcările dintre blocuri, vor fi atacate în partea a doua a intervenţiei, după degajarea „principalelor“.

„În cele zece sectoare sunt distribuite 84 de utilaje, dintre care 37 ale Serviciului Public de Salubritate Craiova, restul urmând să fie puse la dispoziţie de firmele private care au contracte cu noi pentru deszăpezirea din această iarnă“, a spus Sorin Ciobanu, directorul Salubrităţii, operatorul local delegat de municipalitate pentru astfel de activităţi. Directorul Ciobanu a precizat că, datorită partenerilor din această iarnă, pe străzile Craiovei vor putea fi văzute zece maşini multifuncţionale şi 20 de încărcătoare speciale de zăpadă, utilaje rar folosite până acum la deszăpezire în Bănie.

 

Depozitul plin

 

Pentru sarea, nisipul şi clorurile utilizabile iarna, Salubritatea a plătit deja aproape 300.000 de lei. Celelalte cheltuieli nu vor fi cunoscute decât dacă şi după ce vremea îi va obliga pe participanţii la deszăpezire să intervină.

„În funcţie de starea drumurilor – cu polei, cu zăpadă etc. -, vom dispune pregătirea utilajelor şi, după caz, intervenţia acestora. Devizele se întocmesc apoi conform pontajelor stărilor de «aşteptare», respectiv «de lucru». Cu alte cuvinte, nu ştim în acest moment cât ne va costa deszăpezirea 2008 – 2009. Banii vor fi alocaţi din bugetul local în 2009, după expirarea contractelor şi a programului de deszăpezire“, a mai spus directorul Salubrităţii, Sorin Ciobanu. În iarna 2007-2008, Primăria Craiova a cheltuit circa 6,5 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII