23.4 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalMii de vâlceni, lăsaţi fără făină şi zahăr

Mii de vâlceni, lăsaţi fără făină şi zahăr

Mii de persoane defavorizate din Vâlcea, care ar fi trebuit să beneficieze de făina şi zahărul distribuite din fonduri europene, au fost omise de primari de pe liste. În unele localităţi nici o persoană nu a beneficiat de alimente.

 

Beneficiarii programului naţional de distribuire de făină şi zahăr din fonduri europene sunt, conform legislaţiei, persoanele cu pensii de agricultor, cele care primesc ajutoare sociale potrivit Legii nr. 416 şi beneficiarii de masă la cantinele sociale. Conform listelor întocmite de primari, în Vâlcea, 34.642 de persoane pot să beneficieze de făină şi zahăr. Programul se încheie astăzi şi pe toată perioada de derulare nu au fost probleme cu transportul, distribuirea şi calitatea produselor. Însă, mulţi oameni nu au fost trecuţi pe liste şi o serie de reclamaţii au apărut în ultima perioadă la prefectură. „Sunt persoane omise pentru că primarii au întocmit listele fără să facă o analiză temeinică. Ei erau cei care trebuia să ştie cel mai bine numărul persoanelor beneficiare. Sunt primării unde nu sunt probleme, dar şi localităţi unde zeci de beneficiari nu au fost prinşi pe liste, pentru că edilii au tratat lucrurile cu superficialitate“, a spus Radu Renga, prefectul judeţului.

 

Listele vor fi refăcute

 

Şi la conducerea consiliului judeţean au ajuns astfel de semnale. „Problema alimentelor date din fonduri europene se acutizează. În unele localităţi există un număr mare de persoane care nu beneficiază de făină şi zahăr. De exemplu, în comuna Drăgoeşti, nu e nici un beneficiar, la Frânceşti sunt 190 de persoane, la Vaideeni, 175 de oameni, la Drăgăşani – peste 490 de oameni, la Diculeşti, încă 100 de persoane. La Olanu, Galicea şi Bărbăteşti sunt alte câteva sute de persoane omise. Le-am solicitat primarilor să refacă tabelele şi să le trimită la Casa Judeţeană de Pensii şi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea“, a precizat Dumitru Persu, vicepreşedintele CJ Vâlcea.

Astăzi se încheie programul şi conducerea prefecturii vrea să ştie câte persoane au fost omise. „O să rog toţi primarii să refacă listele. După ce vom vedea de câţi oameni e vorba, o să luăm legătura cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi vom încerca să găsim o soluţie pentru a suplimenta cantităţile pentru ca şi aceste persoane să beneficieze de alimente. Noi încercăm să vedem dacă se mai poate face ceva“, a afirmat prefectul. În judeţul Vâlcea, au fost distribuite peste 660 de tone de făină şi peste 200 tone de zahăr. Conform programului, fiecare beneficiar a primit câte 20 de kilograme de făină şi şase de zahăr.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS